Garsoniere de închiriat în Timișoara. De ce prețul lor e crescut artificial. Ce momeli folosesc agențiile

Ultimul update Vineri, 14 februarie 2020, 16:34

Nu crede tot ce vezi sau ce auzi! Garsonierele de închiriat în Timișoara la prețuri mici și care arată foarte bine nu reprezintă întotdeauna o oferta reală. Este una dintre cele mai simple momeli de care se folosesc anumite agenții imobiliare din Timișoara să atragă clienții.

Închiriez apartament, bloc nou, poziție bună, mobilat și complet utilat. Cheltuieli mici” – este doar un exemplu de anunț care poate fură privirea, mai ales dacă este însoțit de un preț mic și de fotografii bine realizate. Numai că deseori aceste locuințe de vis nu sunt destinate închirierii, relatează presă locală.

“În viață se întâmplă chestii urâte. De exemplu, momelile pe care le plasează unele agenții să atragă clienți. Sunt apartamente care arată bine, au preț bun, însă inițial nu răspunde nimeni la telefon. Primeșți un apel mai târziu, dar ți se spune că s-a dat și îți oferă altceva. Este o practică pe care unele agenții o fac”, a explicat pentru Express de Banat, Gabriel Balinț, reprezentantul unei agenții imobiliare.

Înainte de începutul anului universitar, cererea e mai mare decât oferta – o mană cerească pentru proprietarii de apartamente. Prețurile cresc, iar printre cei care alimentează această poftă se numără și studenții străini. Conform datelor, prețul unui apartament cu două camere se situează, în astfel de momente, cum a fost cel din toamna anului trecut, între 7 și 10 euro pe metru pătrat.

“Vă dau acest raport în funcție de mobilă, în funcție de zonă. Sunt proprietăți mai mici, dar mai scumpe. Depinde. Un apartament cu 250 de euro care are 50 de metri pătrați nu prea găseșți.

Sunt apartamente cu două camere a căror chirie lunară costă 500 de euro, în zona Medicină, de exemplu. Aceste prețuri rămân, dar nu toată lumea se poate atinge de ele și scad când dispar clienții străini”, a mai spus acesta.

Garsonierele, greu de găsit

Cel mai greu de găsit sunt garsonierele. Asta pentru că, după perioada comunistă, nu s-au mai construit blocuri cu astfel de locuințe. Fiind la mare căutare, prețurile se situează între 8 și 12 euro pe metru pătrat.

“Aici intră și apartamentele cu o cameră. Unele sunt făcute din uscătorie, dar pot să ajungă la 18 euro pe metru pătrat. Oamenii sunt naivi și dau.

Conform reglementărilor de confort ale statului român, un apartament cu o cameră trebuie să aibă 30 de metri pătrați, iar cel cu două undeva la 44 sau 46. Din moment ce pe acest sector nu s-a mai construit nimic de pe vremea lui Ceaușescu, multe au ajuns să fie date spre închiriere în regim hotelier”, a punctat specialistul.

Prețurile umflate, nesustenabile

Trendul prețurilor bombă ține până la jumătatea sau chiar până la sfârșitul lunii octombrie. Proprietarilor, rămași fără chiriaș în sezonul rece, nu le este convenabil să plătească factură la încălzire și scad din sumă.

“Mai avem un alt aspect pe care mulți oameni nu îl înțeleg. Proprietarii, când văd un apartament mai frumos decât al lor, cresc prețul. Nu care cumva vecinul să aibă preț mai mare. Această este o creștere artificială, nerealistă. Chiriașul care nu își permite să stea pe termen lung va pleca în momentul în care și-a găsit chirie mai ieftină.

Proprietarii nu privesc în perspectivă. Dacă sunt două persoane care stau în chirie, salariul unuia se duce în această direcție, dar și pe cheltuieli. Iar al celuilalt, pe mâncare și îmbrăcăminte.”, a mai spus specialistul.

Tarifele scad între lunile ianuarie și martie pentru că apartamentele se eliberează odată cu plecarea studenților care au restanțe și renunță la facultate. Prin urmare, iată că ne aflăm în plin moment în care apartamentele din Timișoara, inclusiv garsonierele, au prețuri “reale”.

Sau, poate, să cumperi? Uite unde s-au scumpit apartamentele în Timișoara și unde sunt încă ieftine

În ceea ce privește apartamentele scoase la vânzare, iată cum stau lucrurile.

Circumvalatiunii, în topul scumpirilor

Cele mai însemnate scumpiri de locuințe s-au înregistrat în Circumvalatiunii (+3,4%). Pe următoarele locuri în clasament sunt zonele Ultracentral-Medicină-Piață Unirii (+2,9%), Lipovei-Aradului (+2,6%), Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piață Maria (+2,4%), dar și Complexul Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+2%).

Apartamentele din Sagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua au cunoscut majorări de prețuri cu 1,1%, iar cele din Braytim și Girocului-Soarelui-Buziașului, cu câte 0,5%.

Singurele cartiere timișorene în care prețurile au mai scăzut sunt Torontalului (-0,2%) și Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (-0,4%).

În clasamentul cartierelor timișorene cu cele mai scumpe apartamente, zona Ultracentral-Medicină-Piață Unirii ocupă, în continuare, prima poziție, cu o medie de preț de 1.540 de euro pe metru pătrat util.

Pe următorul loc se află arealul Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (cu 1.310 euro pe metru pătrat), urmat de Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piață Maria (1.300 de euro pe metru pătrat), Torontalului (1.280 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Circumvalatiunii (1.270 de euro pe metru pătrat).

Cele mai ieftine locuințe sunt în Sagului – Dâmbovița – Iosefin – Steaua

La polul opus, cele mai ieftine apartamente, susțîn specialiștii, pot fi găsite în Sagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua, unde pretențiile vânzătorilor ajung, în medie, la 1.180 de euro pe metru pătrat.

În Timișoara poate fi observată, în continuare, aceeași plajă îngustă de variație a prețurilor solicitate, majoritatea zonelor încadrându-se între 1.200 și, respectiv, 1.300 de euro pe metru pătrat util.

În orice caz, prețurile apartamentelor sunt mai ridicate acum în toate cartierele comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Dacă ne raportăm la un an întreg, o creștere de 5,7%, poate fi observată în Ultracentral-Medicină-Piață Unirii, această zona fiind urmată de Lipovei-Aradului (+4,7%), Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+4,4%), Circumvalatiunii (+4,3%), Girocului-Soarelui-Buziașului (+4,3%) și Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (tot +4,3%).

Cele mai mici creșteri la 12 luni se constată, pe de altă parte, în Torontalului (+2%) și, respectiv, Braytim (+2,2%).

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter