(P) HIV nu este o condamnare pe viață. Care este pericolul din spatele stigmatizării?

De Unica.ro, pe

Începutul anilor `90 este cunoscut pentru creșterea uriașă a numărului de infecții cu virusul HIV, la nivel mondial, dar și în România. Atunci, România se număra printre țările cu cel mai mare număr de persoane infectate și era codașă în bătălia cu acest virus. Mii de copii au fost infecțati în urma unui accident sanitar fără precedent iar lipsa de educație sanitară a făcut ca, la rândul lor, sute de mame infectate să dea naștere unor copii care au fost stigmatizați pe viață. De atunci, însă, la 30 de ani distanță, lupta cu virusul HIV a cunoscut schimbări majore, printre cele mai importante fiind chiar tratamentul cu molecule tot mai noi și mai eficiente. Astăzi, tratamentul generic constă în una sau două pastile pe zi, față de 20, cât erau necesare în urmă cu trei decenii. 

(P) HIV nu este o condamnare pe viață.  Care este pericolul din spatele stigmatizării?

Deși infecția cu virusul HIV continuă să reprezinte o problemă de sănătate serioasă, diagnosticarea nu mai este o sentință la moarte, așa cum era acum 30 de ani. Terapiile moderne și inovațiile medicale au făcut ca virusul să fie ținut sub control, astfel încât persoanele seropozitive să poată duce o viață normală, la fel ca cei fără probleme de sănătate. O persoană cu HIV poate lucra în aproape orice domeniu, poate avea o viață intimă fără risc de transmitere a virusului, iar femeile pot da naștere unor copii sănătoși. Totuși, există un element care pare să fi rămas neschimbat de atunci și până acum: stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu HIV. 

Lipsa de informație duce la stigmă și la noi infectări

Teama infectării cu virusul HIV stă la baza comportamentului evitant al românilor. Lipsa informării corecte și a educației medicale accentuează valul de discriminare cu care încă se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV. Stigma și discriminarea reprezintă o problemă mondială, a cărei soluție stă în simplul act de a educa societatea în mod constant. Doar în acest fel oamenii pot să învețe să fie mai deschiși și mai empatici. 

În acest context a fost lansată, zilele trecute, inițiativa STOPS WITH U, un proiect international menit să contribuie la stoparea valului de discriminare cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV. Mesajul campaniei este unul simplu: discriminarea începe cu fiecare dintre noi și doar împreună putem opri stigmatizarea și putem integra mai bine persoanele care trăiesc cu HIV, în societate. „Scopul nostru comun, al echipei ARAS și al inițiativei STOPS WITH U este acela de a-i ajuta pe oameni să scape de teama infectării cu virusul HIV. Suntem încrezători că, atunci când cea mai mare parte a populației va fi informată corect cu privire la modalitățile de tratare și cât de reduse sunt, de fapt, riscurile de infectare, vor arăta mai multă compasiune față de această categorie”, a spus Mihai Lixandru, coordonator de proiecte la Asociația Română Anti-SIDA. 

În anii de experiență în cadrul ARAS, Mihai Lixandru a cunoscut sute, poate chiar mii de persoane care trăiesc cu HIV: “În munca noastră cu persoanele care trăiesc cu HIV am aflat că, de cele mai multe ori, acestea sunt privite cu teamă sau neîncredere, atât la locul de muncă cât și la școală sau la grădinițele unde își duc copiii. Comportamentul celor din jur îi determină, în unele cazuri, să se autoizoleze sau să ascundă faptul că se află sub tratament “, spune Mihai. Mai mult decât atât, comportamentul celor din jur poate determina persoanele seropositive să renunțe la vizitele periodice la medic, ori la tratamentul atât de important pentru ei. Iar asta se traduce printr-o singură afirmație: virusul HIV va continua să rămână printre noi.

(P) HIV nu este o condamnare pe viață.  Care este pericolul din spatele stigmatizării?

Tocmai de aceea, campania STOPS WITH U are la bază un material video care are scopul de a ne arăta oglina societății românești, în raport cu persoanele care trăiesc cu HIV și nevoia de a cunoaște mai bine subiectul. Materialul video poate fi urmărit aici .

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter