(P) Lentile de contact la piscină – sfaturi utile pentru o vară perfectă

De unica, pe Ultimul update Joi, 25 iulie 2019, 17:05

Atunci când ai probleme cu vederea, trebuie să porţi fie ochelari de vedere, fie lentile de contact de calitate, care pot înlocui ochelarii pentru o perioadă de scurtă sau de lungă durată. Lentilele de contact pot fi purtate atât la job, cât şi în momentul în care practici un sport. Este recomandată purtarea lentilelor de contact şi la piscină, unde poţi scăpa de grija ochelarilor, fiind mai comode şi mai uşor de purtat. Cu toate acestea, oricât de mult ţi-ai dori să înoţi în piscină, trebuie să ştii că lentilele îţi pot provoca anumite neplăceri, dacă nu ţii cont de câteva reguli esenţiale. Iată câteva sfaturi pe care le poţi lua în considerare atunci când vrei să porţi lentile de contact la piscină, pentru a te bucura de o vară perfectă.

Nu înota cu lentilele de contact

Una dintre întrebările frecvente pe care purtătorii de lentile de contact le adresează medicului oftalmolog este dacă pot purta lentilele în timp ce înoată în piscină. Trebuie să ştii că lentilele de contact pot absorbi chimicale şi bacterii care se regăsesc în orice sursă de apă, nu doar în mare sau piscină, de aceea pot apărea infecţii sau iritaţii ale globului ocular. Astfel, chiar dacă piscina este curată şi bine întreţinută, poate exista riscul unei infecţii, de care este indicat să te fereşti. În acest caz, în timpul înotului, este recomandat să laşi lentilele de contact acasă şi să foloseşti ochelari de protecţie pentru înot. Dacă înoţi cu lentilele de contact şi observi că ochii se înroşesc, se irită sau devin sensibili la lumină, nu ezita să mergi la un control oftalmologic.

Evită contactul lentilelor cu sursele de apă

Pentru că ochiul reprezintă un organ extrem de sensibil, atunci când mergi la piscină sau la mare trebuie să eviţi contactul lentilelor cu aproape orice sursă de apă, indiferent dacă este vorba despre duş, cadă, jacuzzi, lac sau izvor. Din cauza că apa conţine agenţi patogeni care nu pot fi eliminaţi de clor, aceasta poate cauza infecţii sau deteriorări ale corneei, care duc la pierderea vederii. În plus, microorganismele existente în apă se pot ataşa de numeroşi microbi sau viruşi, care vor intra în contact cu lentilele, cauzând diverse afecţiuni ale ochilor sau chiar ulcer corneal.

Dezinfectează întotdeauna lentilele după ce înoţi

Cu toate acestea, în cazul în care decizi să îţi asumi riscul de a înota purtând lentilele de contact, este indicat să optezi pentru cele de unică folosinţă, ideale pentru purtarea zilnică. Astfel, fiind special concepute pentru a fi purtate doar câteva ore pe zi, lentilele zilnice pot fi folosite în timp ce înoţi şi aruncate imediat ce orele de sport s-au încheiat. În situaţia în care vrei să porţi lentile de contact lunare la piscină, evită să petreci mult timp în apă şi dezinfectează lentilele cu ajutorul soluţiei speciale de curăţare, de îndată ce ai ieşit din apă. Pe durata înotului, lentilele pot lua contact cu diverse bacterii, de aceea se impune o curăţare riguroasă, care să elimine complet riscul de absorbţie a bacteriilor şi apariţia unor infecţii.

Poartă ochelari speciali pentru înot

Din nou, dacă te încumeţi să foloseşti lentilele de contact la piscină, trebuie să te asiguri că porţi şi ochelarii speciali pentru înot, care au rolul de a împiedica apa să între în contact cu suprafaţa sensibilă a lentilelor. Pentru a îndepărta apariţia unor iritaţii severe ale ochilor, optează pentru purtarea ochelarilor de înot, care te pot proteja şi împotriva celor mai periculoase bacterii regăsite în sursele de apă, precum piscinele, lacurile sau bazinele de intot. Atâta timp cât porţi şi ochelarii, riscul apariţiei unei infecţii oculare scade semnificativ.

Foloseşte şi a doua pereche de lentile sau ochelari de vedere

Atunci când mergi la piscină şi vrei să te bucuri de timpul petrecut la soare sau la înot, poţi să iei la tine o a doua pereche de lentile de contact, pe care o poţi folosi în timp ce laşi la dezinfectat prima pereche. Mai mult decât atât, dacă ai probleme de vedere, te poţi îndrepta către alegerea ochelarilor de soare cu dioptrii, o opţiune sigură dacă vrei să îţi petreci timpul la piscină, dar nu îţi doreşti neapărat să înoţi. Ochelarii de soare te pot ajuta să vezi clar şi, în acelaşi timp, să te fereşti de razele ultraviolete reflectate la nivelul apei, atât de nocive pentru ochi.

Lentilele de contact de calitate, de unică folosinţă, sunt recomandate celor care au nevoie de confort atunci când se bucură de un sport ocazional, aşa cum este înotul la piscină. Deşi înotul, mersul pe bicicletă sau fitnessul nu sunt sporturi periculoase, persoanele care întâmpină dificultăţi de vedere trebuie să aibă asigurat un câmp vizual complet, pentru a evita apariţia unor incidente neplăcute.

   Despre autor: Absolvent al Facultății de Inginerie Biomedicală CTU din Praga – Optică și Optometrie, Jakub Odcházel este specialistul Maternia în oftalmologie și lentile de contact. Jakub joacă un rol central în companie, o parte crucială a activității sale fiind cea sa de optician cu peste șase ani de experiență în domeniu. În această funcție, este responsabil pentru toate problemele legate de oftalmologie și tulburări vizuale. De-a lungul carierei sale, Jakub a realizat refracția clasică subiectivă și obiectivă a ochiului cu ajutorul celor mai noi tehnologii PasKal 3D.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter