(P) Măsuri suplimentare de protecție în cabinetele dentare în timpul pandemiei

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:49

Cu siguranță, cel mai bun lucru pe care îl poți face în fața crizei pandemiei este să rămâi acasă pentru a opri răspândirea. Însă, e destul de dificilă menținerea sub control totală a unui virus foarte contagios așa cum este SARS-CoV-2. Totuși, în ciuda răspândirii rapide, multe clinici și cabinete trebuie să rămână deschise pentru a trata cazurile care nu pot fi amânate.

Conform experților, principala cale de transmitere a virusului de la o persoană la alta este prin salivă, atât prin inhalare, ingestie, contact direct al mucoaselor, cât și prin contactul cu picăturile aflate pe mâini, obiecte și suprafețe.

Din acest motiv, riscul de expunere la astfel de situații zilnice este considerabil. Iată câteva recomandări privind normele de protecție, pe care trebuie să le respecți dacă ești angajat sau administrezi o clinică sau un cabinet dentar, în timpul pandemiei:

Care sunt acțiunile preliminare?

  • afișează măsuri și proceduri de protecție;
  • în sala de așteptare, amplasează mobilier ușor de dezinfectat, respectând o distanță de 1,5-2 m între scaune; 
  • plasează un dispenser cu substanță dezinfectantă la intrare;
  • îndepărtează revistele, ziarele, jucăriile și alte obiecte care pot fi atinse de pacienți și care nu pot fi ușor dezinfectate.

Care sunt precauțiile privind accesul în cabinet?

  • la intrarea în cabinet, plasează un covoraș îmbibat cu dezinfectant pe bază de clor;
  • pacientul este obligat să poarte mască de protecție, atât în sala de așteptare cât și în cabinet;
  • pacientul va trebui să își igienizeze mâinile cu soluții antiseptice pe bază de alcool;
  • înainte de efectuarea oricărei intervenții, pacientul va trebui să completeze chestionarul pentru triajul epidemiologic și evaluarea stării generale. De reținut este faptul că triajul pacienților reprezintă cea mai importantă măsură de prevenție.

Care sunt precauțiile în timpul efectuarii intervențiilor?

Spală-te pe mâini

Înainte și după purtarea mănușilor, trebuie să îți speli bine mâinile, timp de 40-60 de secunde, apoi dezinfectează-le cu alcool timp de 20-30 de secunde. În cele din urmă, usucă-te cu un prosop de hârtie, cu care să oprești, apoi, robinetul.

Folosește echipament individual de protecție adecvat (PPE) 

Poartă ochelari de protecție cu / fără vizieră (scut facial), mănuși din latex, protecție pentru pantofi (botoși), protecție pentru păr (bonetă) și halat de unică folosință

Dacă folosești masca chirurgicală normală, este recomandat să o schimbi la fiecare 2 ore, pentru a evita deteriorarea și pierderea eficacității.

Utilizează, pe cât posibil, instrumentarul de mână

Este indicat să limitezi echipamentele generatoare de particule și aerosoli; dacă este absolut necesar a fi efectuate, programează-le la sfârșitul zilei de lucru. În cazul în care folosești instrument rotativ, se recomandă utilizarea sistemului de izolare cu digă. Instrumentele rotative care nu sunt echipate cu o supapă de reținere pot aspira resturi, bacterii și virusuri, contaminând circuitele de aer și apă, creând un risc crescut de infecție încrucișată. 

Curăță și dezinfectează temeinic toate suprafețele

În timpul procedurilor dentare, din cauza producției de aerosoli și contactului direct, suprafețele de lucru se contaminează.

Fii cu ochii pe tot ceea ce atinge pacientul. Acordă atenție deosebită lupelor, cablurilor, butoanelor și sursei de lumină, atunci când acestea intră în contact cu pacientul și, apoi, dezinfectează-le. 

De aceea, după tratament, suprafețele, echipamentul stomatologic, piesele de mână, necesită dezinfecție corespunzătoare. 

După fiecare pacient, aerisește cabinetul timp de 15 minute, întotdeauna, cu ferestrele deschise și ușile închise și aplică folie adezivă peste echipament.

Recomandări suplimentare de prevenție 

  • dacă trebuie să faci fotografii, scoate camera din cutie după ce ai utilizat-o și detașează curelele. După ce ai schimbat capacele de unică folosință, încearcă să nu atingi suprafața exterioară;
  • înfășoară microscopul în celofan, dacă nu îl utilizezi sau nu îl înlocuiești;
  • telefoanele fără fir și telefoanele mobile trebuie să fie în altă cameră sau depozitate; 
  • solicită pacienților să plătească tratamentul prin card, de preferință, contactless;
  • ori de câte ori este posibil, cere pacienților să vină neînsoțiți.

Inevitabil, urmând toate aceste măsuri, dezinfectarea clinicii/cabinetului stomatologic va dura mai mult decât de obicei. Prin urmare, ar trebui acordat spațiu consultațiilor urgente ale pacienților, astfel încât timpul de așteptare să nu coincidă.

Așadar, pentru a preveni contaminarea cu noul coronavirus, o igienă adecvată este absolut crucială. Deși este o listă lungă de precauții, respectarea liniilor directoare garantează nu numai siguranța personalului medical, ci și a pacienților.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter