„Lecția de autoapărare”de la Atelierele de Idei Unica s-a încheiat cu succes

De Oana Dinu, pe Ultimul update Marți, 05 februarie 2019, 11:16
Cititoarele Revistei Unica au avut ocazia să participe la o "Lecție de autoapărare", în cadrul Atelierelor de Idei Unica. Evenimentul s-a desfășurat la centrul comercial ParkLake. 

Cea de-a doua ediție din acest an a Atelierelor de Idei Unica s-a desfășurat aseară, 31 ianuarie 2019, într-o atmosferă frumoasă și prietenoasă. Tema evenimentului a fost „Lecția de autoapărare”, necesară tuturor femeilor, atât în societate, cât și în mediul familial. Invitații speciali care au vorbit pentru cititoarele Revistei Unica au fost Ana Pantazescu, psihoterapeut, actorul George Piștereanu, Ada Roseti, jurnalistă și antrenor de Krav Maga, Şerban Cantacuzino, cel care a adus tehnica Krav Maga în România, și directorul comercial al BGS, George Duminică.

atelierele de idei unica, invitati

Seara a debutat cu un subiect delicat, dar alarmant de prezent în viața noastră: abuzul emoțional. S-a vorbit, de asemenea, despre cum putem să ne apărăm atunci când suntem atacate, despre artele marțiale Krav Maga și modul în care ne ajută în viața de zi cu zi.

Ana Pantazescu

ana pantazescu, atelierele de idei unica

Ana este psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală și are competențe în terapia schemelor și terapie sistematică. Ea a adus în discuție ce înseamnă abuzul, de câte feluri este și care sunt consecințele acestuia asupra noastră, mai cu seamă în relațiile interpersonale: „Abuzul, de cele mai multe ori, este săvârșit în cadrul relațiilor în care există atașament. În cadrul relațiilor în care există încredere și de cele mai multe ori aceasta este încălcată.”

„În cuplu, abuzatorul ridică victima pe un piedestal și ea crede că poate să repare trauma din copilărie. După perioada de curtare se stabilește încrederea. Apoi urmează îndepărtarea victimei de cercul de susținere format din prieteni și familie. Și ea face asta pentru că iubește și a găsit persoana care să-i răspundă tuturor nevoilor. Urmează prima testare, în care abuzatorul începe să jignească. Își cere scuze, dar arunca vina pe victimă pentru a nu-și pierdere puterea, după care tânjește atât de mult. După ce aceste scene se repetă, poate urma bătaia. Orice formă de abuz presupune și abuz emoțional. Adică victima devine dependentă de abuzatorul ei” a mai spus Ana Pantazescu.

George Piștereanu

George Piștereanu, atelierele de idei unica

Practicant de Krav Maga, actorul George Piștereanu a vorbit despre ce presupune acest sport și ce tehnici de apărare sunt eficiente: „Făcând Krav Maga înveți să nu îți să nu îți pierzi cumpătul. Pentru că, de fapt, aici pierzi. Pierzi acele secunde vitale pentru tine, în care să te smulgi din brațul atacatorului și să reușești să fugi. Poți să faci chestia asta dacă înveți să aplici anumite lovituri, precum lovitura sub centură.”

„Eu dacă merg pe o străduță întunecată, dacă simt că este cineva în spate și se ține după mine, nu mă opresc, nu mă uit în telefon, le acord atenție, mă uit să văd ce vor să facă. Este o mare greșeală să stai cu spatele la cineva necunoscut. Trebuie să stai cu fața la agresor pentru că o lovitură venită pe neașteptate te poate năuci”, le-a povestit George celor prezenți.

Acesta a dezvăluit și faptul că îl putem vedea în curând în noua producție de la Pro Tv, „Vlad”, „un serial plin de acțiune, de intrigă, după povestea Contelui de Monte-Cristo”, unde va juca rolul unui bodyguard, care i-a oferit posibilitatea de a pune în practică câteva dintre tehnicile de apărare.

George Duminică

George Duminică, atelierele de idei unica

Sistemele de alarmă și ajutorul unei firme de securitate nu sunt apanajul celor bogați, ci soluții ce pot fi adaptate în funcție de bugetul fiecăruia. Despre metodele de prevenire ale pericolelor a vorbit un specialist în apărare, George Duminică. Directorul comercial al BGS a explicat cum funcționează sistemele de protecție și la ce tip de aparatură putem apela. „În cazul camerelor de luat vederi, nu putem urmări filmările în timp real, ci după săvârșirea unui eveniment. Dar, dacă am o combinație între un sistem de alarmă și un sistem video, pot ajuta organele abilitate, în urma unei infracțiuni de pătrundere prin efracție, să vadă ce s-a întâmplat sau dacă hoțul este în baza de date a poliției.”

„Dacă locuim la bloc și avem un sistem de alarmă instalat, putem acționa alarma de panică în momentul în care cineva pătrunde în casă. Aceasta este silențioasă și durează 3 secunde ca semnalul să ajungă la dispecerat. Este important să ai mai multe telecomenzi, pentru a le putea acționa de oriunde ești. În același timp, trebuie să facem gălăgie, pentru că de foarte multe ori se sperie și pleacă. O altă metodă de prevenție sunt magneții care se montează pe geamuri și uși și care pornesc alarma în cazul unei efracții” a spus George Duminică.

Ada Roseti

Ada Roseti, atelierele de idei unica

Jurnalistă și antrenor de Krav Maga, Ada Roseti a vorbit pentru publicul prezent la Atelierele de Idei Unica despre Krav Maga:”Prin antrenamente înlocuim reflexele naturale, cu niște reflexe utile. Lucrând cu diverși oameni, ne obișnuim să reacționăm și la cineva mai mic decât mine și la cineva mai mare, la cineva care este ezitant sau care sare din prima. Ne învățăm organismul să reacționeze fără să treacă asta prin minte.”

„Una dintre regulile din Krav Maga este că nicio mișcare nu ne va fi străină, pentru ca în momentul în care avem nevoie, să o recuperăm din memoria corpului, pe cea care ne este necesară. Femeile au un avantaj. În momentul în care un bărbat este atacat de un alt bărbat, se așteaptă să fie întâmpinat cu o manifestare de forță, în timp ce pe o femeie vor să o intimideze mai degrabă, decât să lovească. O femeie are tocuri, un inel, o geantă grea, și le poate transforma în arme. O femeie bine antrenată este mai necruțătoare decât un bărbat” a mărturisit Ada Roseti.

Şerban Cantacuzino

Şerban Cantacuzino, atelierele de idei unica

Serban este cel care, în 2010, a deschis o școală de Krav Maga în România și a venit să vorbească la Ateliere de Idei Unica despre experiența lui cu această artă marțială: „Krav Maga a fost fondată de Imi Lichtenfeld, care a căutat toată viața mișcarea perfectă. A avut geniul să o transforme în artă marțială, să fie accesibilă tuturor. Nu este un sport de performanță și poate fi practicat la orice vârstă.”

„Învățăm să ne lucrăm corpul și mintea. Să le transformăm într-o armă. Suntem responsabili de corpul nostru, dar asta nu înseamnă să fie sculptat. Necesită multă muncă și antrenament. Pentru cei care vor să practice, pot merge la școala Bukan.”

cititoare revista unica la atelierele de idei unica

La finalul serii, cititoarele Revistei Unica prezente la eveniment au fost răsfățate cu cadouri din gama de produse Keune.

cadouri keune, atelierele de idei unica

Mulțumim, de asemenea, sponsorului nostru ParkLake pentru găzduire.

park lake, atelierele de idei unica

Foto: Vlad Chirea

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter