Cum să te angajezi la 40 de ani

De Unica.ro, pe

Mulţi angajaţi experimentaţi cu vârste peste 35 de ani îşi pierd locul de muncă în această perioadă. Dacă eşti unul dintre ei, află în continuare ce trebuie să faci ca să te reangajezi!
Acordă o atenţie mai mare scrisorii de intenţie. Aceasta trebuie să conţină un rezumat al tuturor calităţilor pe care consideri că le ai în plus faţă de un tânăr junior.

Unele calităţi care te pot recomanda sunt răbdarea, cunoaşterea în detaliu a diverselor structuri organizatorice şi ierarhice, disciplina sau cunoaşterea evoluţiei unei industrii.

De asemenea, trebuie să exprimi aceste calităţi clar şi argumentat, de genul „întrucât am o experienţă de peste 15 ani în domeniul x, sunt capabilă să iau decizii rapide şi corecte când…” sau „lucrând în decursul carierei mele cu peste 200 de angajaţi, cunosc în detaliu motivaţiile acestora”.

Trebuie să ştii că cea mai importantă calitate a ta pe lângă experienţă este statornicia.

Recrutorii se gândesc că o persoană peste 35 de ani este mai degrabă dispusă să fie loială unei companii şi să ocupe o funcţie pentru o perioadă mare de timp, decât o persoană fără experienţă care este la început de carieră şi probabil încă nu ştie exact ce traiectorie profesională vrea să urmeze.

Dă multe detalii despre trecutul tău!

Este indicat să explici într-un paragraf din CV, nu foarte mare, motivul pentru care ai plecat de la ultimele locuri de muncă. Companiile tind să fie ceva mai indulgente cu tinerii care-şi schimbă frecvent locul de muncă. De la un om cu experienţă, aşteptările sunt altele, angajatorii au pretenţii la capitolul stabilitate şi aducere de plus valoare organizaţiei iar un candidat cu experienţă şi cu o vârstă relativ înaintată poate să „bată la ochi” dacă nu întruneşte aceste cerinţe.

Obţine neapărat o scrisoare de recomandare de la fostul angajator, pune o fotografie reprezentativă în CV şi foloseşte un ton (atat în CV/scrisoare de intentie cât şi la interviu) optimist şi deschis. Dacă te plângi şi emiţi păreri despre nedreptăţile altora, nu faci nimic altceva decât să transmiţi mai degrabă o energie negativă asupra interlocutorului, oricât de obiectiv ar încerca acesta să rămână.

Unii recrutori preferă să nu cheme la interviu persoane a căror calificare pare superioară postului respectiv. În cele mai multe cazuri, vârsta lor presupune o experienţă mai mare decât cea a concurenţilor direcţi la acel post şi prin urmare pot interveni tipare de gândire de genul: „la 35 – 40 de ani sunt sigur că are pretenţii salariale mai mari decât ale unui junior”, sau „la 50 de ani cu siguranţă nu mai vrea un post de contabilă”.

De aceea este foarte important să precizezi în CV şi în scrisoarea de intenţie obiectivul. Ce fel de posturi doreşti, care sunt aşteptările tale de la un angajator, ce fel de climat de lucru te avantajează şi multe altele.

Arată că ştii!

Cum totul este în schimbare şi evoluează, la fel sunt şi industriile în care activăm. Un scurt rezumat al activităţilor care să dovedească faptul că eşti mereu la curent cu ce este nou în domeniul tău de activitate, poate face diferenţa la interviu. Dacă citeşti frecvent anumite publicaţii de profil, faci cursuri de specializare, sau participi la  seminarii ştiinţifice, menţionează aceste lucruri, va conta foarte mult în ochii angajatorului.

Mult succes!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter