Dragobete 2020. Tradiții și obiceiuri de Ziua Îndrăgostiților

De Oana Savin, pe
Dragobete 2020. În fiecare an pe data de 24 februarie românii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților sau Dragobetele. Nu este doar o zi specială, ci una în care putem atrage bunăstarea pe parcursul întregului an. Iată ce tradiții și obiceiuri de Dragobete 2020 trebuie să urmăm. 

Pe lângă Valentine’s Day, românii se pot bucura și de sărbătoarea tradițională a iubirii, cu o simbolistică mult mai bogată și mai interesantă. Există multe obiceiuri de Dragobete ce aduc prosperitate și bucurie în casele noastre, dar și superstiții de care ar fi bine să ținem cont.

Tradiții și Obiceiuri de Dragobete 2020

„Dragobetele sărută fetele”

Potrivit legendelor populare, Dragobetele este fiul babei Dochia, un tânăr fermecător și iubăreț, care obișnuia să sărute toate fetele care îi ieșeau în cale. Numit și „Cap de Primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”, Dragobetele a rămas până în zilele noastre drept simbolul suprem al dragostei autohtone.

Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistă bogată. El reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul: începutul unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești, pentru că se apropie Postul Paștelui.

Ce trebuie să faci pe 24 februarie, de Dragobete 2020

Dragobete 2020. Tradiții și obiceiuri de Ziua Îndrăgostiților

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Busuioc sub pernă – În unele zone ale țării, aste asemănător ca simbolistă nopții de Bobotează. Fetele necăsătorite, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sub pernă, având credința că Dragobetele le va ajuta să își găsească marea iubire.

Zburătoritul – Conform tradiției, de Dragobete se organizează „zburătoritul”, un eveniment mult așteptat de fete și de băieți deopotrivă. Zburătoritul presupune ca băieții să alerge după fete, să le prindă și să le sărute. Odată ce se sărutau, se considera că începea relația lor de dragoste.

Sărutul dragostei – Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul anului, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi specială.

Schimbarea norocului – Pentru tinerele singure, este suficient să atingă un bărbat de Dragobete pentru a-și schimba norocul.

Strânsul zăpezii – În popor, se spune că de Dragobete fetele strângeau zăpada rămasă pe alocuri, cunoscută și sub denumirea de „zăpada zânelor” pentru a se spăla cu apa obținută pe cap și pe față. În acest fel, se mențineau frumoase tot anul și băieții le remarcau mai repede.

Ziua distracției și a veseliei – De Dragobete, tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.

Legenda Dragobetelui

Conform legendelor populare, Dragobete era fiul Babei Dochia, un tânăr frumos și iubăreț, devenit zeu al iubirii și protectorul al tinerilor. De asemenea, se spune că a fost transformat de Maica Domnului, drept pedeapsă pentru că obișnuia să seducă fetele și nevestele tinere, în Năvalnic, o buruiană folosită în descântece de dragoste. În unele zone, tinerele își pun la sân o punguță de mătase cu această floare, pentru a fermeca băieții.

Sărbătoarea Dragobetului aduce multe simboluri și superstiții interesante. Această zi nu este aleasă la întâmplare, ea marchează îmbinarea între anotimpuri, precum și începutul unui nou an agricol.

Dragobete este cunoscut ca fiind nașul cosmic al păsărilor și al animalelor. De ziua lui, necuvântătoarele își găsesc perechea și își construiesc împreună cuiburi noi. Astfel, simbolul acestei zile a fost preluat și de oameni, devenind o sărbătoare a iubirii, a logodnei și a înfrățirii.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter