EXCLUSIV! Ioana Ciocan, directorul Art Safari: „Art Safari Kids este locul în care copiii se îndrăgostesc de ARTĂ”

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 02 septembrie 2019, 09:29
Ioana Ciocan, Director General Pavilionul de Artă București - Art Safari, a acordat un interviu în exclusivitate pentru UNICA.ro, în care ne-a vorbit despre artă, despre ceea ce înseamnă Art Safari Kids și despre modul în care copiii pot descoperi arta.

Ce înseamnă Art Safari Kids? La ce trebuie să se aștepte un părinte atunci când aude de acest proiect?

Art Safari Kids este locul în care copiii se îndrăgostesc de… ARTĂ. Locul în care uită de tablete și telefoane, dedicându-se creativității, formelor și culorilor. Și locul unde explicăm arta pe înțelesul copiilor.

Una dintre cele mai frumoase amintiri din copilăria mea legată de artă datează, cred, de prin 1985-1986, când pictam printre lucrările lui Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, la cursul de pictură care se ținea în Muzeul Colecţiilor de Artă. Era atât de frumos să pictezi printre tablouri! Din această amintire s-a născut programul educațional Art Safari Kids, locul în care copiii se îndrăgostesc de artă și care rămâne programul meu preferat din cadrul Art Safari București. Asta poate și pentru că l-am văzut crescând de la 2 copii la ediția de la Ciclop din 2015, la 3.000 de copii la edițiile trecute. O creștere absolut fabuloasă, care arată cât de mult își doresc părinții ca ai lor copii să aibă parte de o activitate atât de interesantă ca aceasta pe care o oferim noi, adică tururi ghidate și ateliere de creație. Nu-i punem la o masă și le spunem „hai, desenați”, ci îi plimbăm înainte prin Art Safari, pe un traseu redesenat pe înțelesul lor, și le explicăm ce văd în fața ochilor, stimulându-le pofta de a crea. 

EXCLUSIV! Ioana Ciocan, directorul Art Safari: „Art Safari Kids este locul în care copiii se îndrăgostesc de ARTĂ”

Art Safari Kids se adresează tuturor copiilor cu vârste între 3 și 12 ani și își propune să îi încurajeze pe cei mici să aprecieze arta, să interacționeze cât mai des cu aceasta și să îi învețe lucruri noi într-un mod și cadru interactiv despre forme, culori, texturi, natură și marii artiști români. Am stabilit acest prag de vârstă în ideea de a avea o bună comunicare între educatori şi copii, dar nu înseamnă că incursiunea în lumea artei nu se poate începe mai devreme. În fapt, copiii intră în contact cu arta încă de la naştere, nu în sensul în care ne gândim cu toţii, pentru că arta nu înseamnă numai un tablou sau o sculptură – intră în contact cu forme, cu anumite culori etc. 

Anul acesta, suntem bucuroși să anunțăm că Art Safari Kids va avea dedicat un spațiu mult mai mare în cadrul Art Safari București, chiar la intrare, lângă Pavilionul Muzeal Tonitza, fiind delimitat pe trei zone distincte, în funcție de grupa de vârstă a copilului. Le oferim, astfel, celor mici experiențe perfect adaptate vârstei lor. Timp de 10 zile, intre 27 septembrie si 6 octombrie, copiii sunt încurajați să aprecieze arta și, de ce nu, unii dintre ei, au ocazia să își descopere talentul artistic.

Dacă copilul are un anumit talent, cum poate fi ajutat să îl dezvolte?

Arta este o pasiune care se descoperă și se cultivă din copilărie. Este foarte important ca pe acest drum, în care sunt înconjuraţi de artă, noi, adulții, să îi ghidăm. În primul rând, este recomandat să le oferim cât mai multe șanse și oportunități să experimenteze. În al doilea rând, să fim atenți la dorințele și manifestările lor creative, pentru a-i putea ajuta să-și cultive potențialul talent artistic într-un cadru profesionist și să îi sprijinim în dezvoltarea unei cariere artistice, dacă acesta este drumul pe care doresc să meargă, sub îndrumarea unui specialist/profesor/coordonator. 

Cum poate fi descoperită arta de către cei mici și mari deopotrivă?

Includerea constantă a vizitelor la muzee și expoziții este o tactică foarte bună prin care le putem deschide apetitul spre cunoaștere în această zonă. Un alt punct important este încurajarea creației lor și implicarea celor mici în programe și ateliere educaționale care le dezvoltă interesul și dorința de a crea, de a se exprima. Cât despre adulți… acest drum poate fi accesat împreună. La Art Safari Kids avem ateliere de creație unde pot participa toți membrii familiei. 

EXCLUSIV! Ioana Ciocan, directorul Art Safari: „Art Safari Kids este locul în care copiii se îndrăgostesc de ARTĂ”

Copiii nu au un interes anume. Există vreun mod prin care îi poți face să se îndrăgostească de artă?

Am remarcat, din experiența anilor trecuți, că tururile ghidate sunt extrem de apreciate de cei mici. Ghizii noștri știu să vorbească vorbesc pe limba lor, le oferă cheia potrivită vârstei lor în care pot descifra lucrările de artă, se joacă împreună cu ei, descoperind într-un mod distractiv arta românească de patrimoniu, atât de apreciată de copii, dar și arta zilelor noastre. Beneficiile sunt nenumărate și se aplică în viața de zi cu zi, chiar dacă nu toți copiii au potențialul de a deveni artiști: dezvoltarea creativității, a răbdării, empatiei, inteligenței emoționale etc. În 2018, am avut o activitate intitulată Art Hunt, inițiată de profesoara Angela Achim, de la American International School of Bucharest. A fost fantastic! Copii căutau elemente naturale – copaci, flori, munți, în lucrările expuse și, astfel, le priveau cu atenție și descopereau lucruri în ele pe care la prima vedere nu le vedeau.

Ce găsește un copil care se înscrie în programul Art Safari Kids?

În primul rând, o invitație către o altă lume. O lume cu  povești și lucruri inedite despre marii pictori, o lume în care pot crea înconjurați de tablouri, în care își pot exprima gândurile, ideile și sentimentele altfel, în care își pot personaliza tricourile preferate, o lume plină de joc și joacă printre tablouri și sculpturi, despre care abia așteaptă să povestească acasă. Da, Art Safari este un mijloc fantastic de expresie, în care ideile, sentimentele și emoțiile celor mici devin libere. 

Un copil trebuie îndrumat către artă sau părintele trebuie să facă acest lucru doar dacă micuțul dovedește că are o înclinație spre artă?

Din experiența personală, sincer, singurul subiect pe care l-am studiat întotdeauna cu interes și cu o pasiune neîntreruptă a fost arta. Așa îmi amintesc că a fost, de la vârsta de 3 ani, la cursurile de pictură de la Muzeul Colecțiilor de Artă unde mă ducea bunica mea, până în prezent. Așa am fost eu. Și poate că dacă nu erau aceste cursuri, dacă nu aveam aceste experiențe, nu îmi descopeream cu adevărat talentul la artă. Uneori, poate cel mic nu „dă semne” că ar avea un astfel de interes, dar noi, adulții, cred că jucăm un rol foarte important în a-i introduce pe copii într-un astfel de univers, la vârsta la care chiar au nevoie de îndrumare. 

EXCLUSIV! Ioana Ciocan, directorul Art Safari: „Art Safari Kids este locul în care copiii se îndrăgostesc de ARTĂ”

Crezi că talentul se dobândește sau te naști cu el?

Talentul este un lucru supraestimat, în zilele noastre. Cred că fiecare dintre noi ne naștem cu abilități diferite și multiple, care fără pasiune, muncă și tenacitate, se pot pierde. E valabil și în artă. Să nu uităm că arta este importantă în viața copiilor nu doar în scopul expres de a deveni pictori, sculptori, artiști în adevăratul sens al cuvântului – dacă se întâmplă, este binevenit. Însă marele beneficiu al artei în viața copilului este contribuția pe care o aduce la formarea lui personală, la dezvoltarea unei anumite sensibilități și unei abilități de a înțelege altfel lumea și de a se exprima. De a iubi armoniile naturii. 

În ce sens se pot dezvolta copiii prin intermediul artei? Ce rol ar trebui să joace arta în viața unui copil?

Arta are numeroase beneficii în dezvoltarea unui copil. Și studiile academice chiar au dovedit că prezența artei în viața copiilor contribuie la dezvoltarea creativității, sensibilității, inteligenței creative, emoționale, curiozității, abilității de a comunica mai ușor. Și, mai ales, a empatiei! 

Ce tipuri de ateliere găsesc copiii la Art Safari?

La Art Safari Kids, copiii pot alege ateliere de pictură pe pânză, ateliere de sculptură, ateliere de ilustrație în pasteluri creatate, ateliere de bandă desenată etc.  Atelierele durează 55 de minute și au loc loc zilnic, după următorul program: luni-vineri, între 17:00-21:00, sâmbătă-duminică, între 12:00-21:00. Biletele se achiziționează direct de pe site, fără nicio înscriere în prealabil. Tururile ghidate sunt gratuite.

EXCLUSIV! Ioana Ciocan, directorul Art Safari: „Art Safari Kids este locul în care copiii se îndrăgostesc de ARTĂ”

Consideri că toată lumea are o latură artistică? Dacă da, cum poți deveni conștient de aceasta?

Toată lumea are o latură artistică, sunetm înconjurați de artă, de mii de culori și forme. Și cred că într-un fel sau altul, că da, arta creează o lume minunată. 

Foto: Adi Bulboacă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter