O adolescentă s-a baricadat într-o cameră de hotel de teamă că familia sa o va ucide

De Oana Savin, pe
O adolcescentă din Arabia Saudită s-a baricadat într-o cameră de hotel dintr-un aeroport din Thailanda și refuză să se întoarcă în Kuweit de teamă că familia sa o va ucide.

Rahaf Mohammed al-Qunun a rămas captivă într-un hotel dintr-un aeroport din Thailanda în timp ce încerca să fugă în Australia.

Fata susține că familia sa este abuzivă și se teme că o vor omorî dacă autoritățile o vor deporta, notează The Guardian.

Rahaf, în vârstă de 18 ani, a renunțat la islam și a fugit de acasă după ce familia sa voia să o oblige să se mărite cu un bărbat ales de ei.

Tânăra s-a refugiat într-o cameră de hotel, cu oficialii thailandezi pentru imigrație la ușă și refuză să părăsească hotelul până când nu va primi garanții că nu va fi obligată să se urce într-un avion care să o ducă înapoi acasă.

Potrivit oficialilor thailandezi, fetei i s-a refuzat intrarea în țară.

Rahaf Mohammed al-Qunun a cerut o întâlnire cu comisarul ONU pentru refugiați. Între timp, un avion Kuwait Airlines, care urma să o transporte pe tânără înapoi în Arabia Saudită, a decolat, fără ea la bord.

Fata a postat pe rețelele de socializare un videoclip în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la soarta sa dacă ar fi forțată să se întoarcă acasă.

Sunt Rahaf, avionul a decolat, eu sunt încă la hotel. Am nevoie de azil într-o țară care să mă protejeze”, a spus ea.

Familia mea este foarte strictă și m-a ținut încuiată într-o cameră timp de șase luni, pentru că m-am tuns. Sunt 100% sigură că mă vor ucide imediat ce ies din închisoarea din Arabia Saudită”, a adăugat adolescenta.

O prietenă a tinerei, care s-a mutat recent din Arabia Saudită în Australia, a confirmat, pentru The Guardian, că amenințările la adresa fetei sunt cât se poate de reale: „Este o fostă musulmană și are o familie foarte dură, au fost violenți cu ea și a fost expusă inclusiv hărțuirii sexuale. Vărul ei i-a transmis că vrea să o vadă sângerând și că vrea să o omoare”.

Dacă nu ar ucide-o, ei nu ar mai putea să își arate fețele în public. Sunt nevoiți să o omoare, pentru că ea a renunțat la religia musulmană”, a adăugat prietena fetei.

Tatăl lui Rahaf este un înalt oficial saudit, ceea ce înseamnă că pedeapsa pentru tânără ar putea fi cu atât mai severă. Potrivit legii saudite, Rahaf poate fi pusă sub acuzare pentru că a renunțat la islam.

Autoritățile thailandeze susțin că tânăra a intrat ilegal în țară, fără a avea un bilet de avion de întoarcere sau bani asupra ei, și că va fi deportată luni. „Este o problemă de familie”, au adăugat oficialii.

Grupurile de drepturi umane, inclusiv Human Rights Watch, s-au declarat profund îngrijorate cu privire la situaţia fetei.

„Ea s-a baricadat în cameră şi spune că nu va pleca până când nu i se va permite să se întâlnească cu agenţia pentru refugiaţi ONU şi să ceară azil”, a declarat directorul adjunct al Human Rights Watch Asia, Phil Robertson, pe Twitter.

Mohammed al-Qunun a fugit acum două zile în timp ce se afla în vacanţă cu familia sa în Kuweit. Încerca să se îndrepte spre Australia printr-un zbor de legătură prin Bangkok.

Ea spune că paşaportul i-a fost confiscat duminică în momentul în care a debarcat. Ambasada saudită din Bangkok a declarat că a fost ţinută pe aeroport „pentru că nu are un bilet de întoarcere” şi că va fi deportată în Kuwait „unde locuieşte cea mai mare parte a familiei sale”.

Tânăra insistă că are viză pentru Australia şi că nu a intenţionat niciodată să rămână în Thailanda. Ea spune că paşaportul său a fost confiscat de un diplomat saudit care a întâlnit-o venind din zborul de pe aeroportul Suvarnabhumi.

Oficialii saudiţi declară că paşaportul este în posesia tinerei, dar aceasta este reţinută pentru că nu are bilet de întoarcere.

Dl Robertson de la Human Rights Watch a declarat pentru postul de ştiri BBC: „Se pare că guvernul thailandez fabrică o poveste prin care tanăra a încercat să solicite o viză şi a fost respinsă … de fapt, aceasta avea un bilet pentru a merge în Australia, iar în primul rând ea nu a vrut să intre în Thailanda.”

El a susţinut că autorităţile thailandeze au cooperat în mod clar cu Arabia Saudită, deoarece oficialii saudiţi au putut să o întâlnească pe tânăra în varstă de 18 ani la sosirea avionului.

Sursă foto: Twitter

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter