România, pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de poluare

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 01 iulie 2022, 12:19

România este pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată direct ori indirect de poluare. Un român din cinci moare din cauza factorilor de mediu, potrivit unui raport al Agenţiei Europene, efectuat pe baza datelor obținute de la Organizația Mondială a Sănătății. 

În România, poluarea este la cote înalte, iar asta atrage consecințe grave în rândul populației. Cu atât mai mult în această perioadă, spun specialiștii, când aceste probleme cauzate de factorii de mediu ar putea favoriza infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și chiar ar putea duce la declanșarea unor forme mai grave de COVID-19.

Citește online gratuit numărul de septembrie al revistei Unica

„Particulele care apar în aer ca urmare a poluării, inhalate în căile respiratorii, declanşează local procese inflamatorii, procese care favorizează infectarea cu virusuri sau cu bacterii. Dacă vorbim despre poluarea pe stradă, un rol protector împotriva inhalării unei cantităţi mari de poluanţi îl are masca”, a declarat Beatrice Mahler, Managerul Spitalului  „Marius Nasta”, potrivit știrileprotv.ro.

Ponderea deceselor cauzate de poluare este de 19% în România. Țara noastră este urmată de Bulgaria și Ungaria. La polul opus se află țările nordice, cum ar fi Suedia și Danemarca, care au rata mortalității cea mai scăzută din Europa, adică 10%. Și Germania, Franța sau Spania au un procent mai scăzut al deceselor din cauza factorilor de mediu, 11%.

Cum ne afectează poluarea

Potrivit experților, expunerea la particule toxice poate cauza în timp apariția bolilor respiratorii.

„Scade apărarea la nivelul cailor respiratorii. Orice infecţie cu care noi intrăm în contact este mult mai uşor de contractat, și evoluţia acelei afecţiuni poate să fie cu un grad de severitate mai mare. Dacă vorbim despre alte tipuri de poluare, cum ar fi poluarea acustică sau fonică, pe timp îndelungat aceasta duce la creşterea nivelul bazal al stresului ceea ce în mod direct determină o scădere a răspunsului imunologic”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, infecţionist la Spitalul Militar.

Autoritățile române au promis să rezolve problema calității aerului, prin montarea unor noi stații de monitorizare.

Citește și: Mica Elveție a României. Localitatea cu cel mai curat aer din Europa și cel mai frumos cer înstelat

„Vom avea o hartă a Bucureştiului unde să ştim cu exactitate care sunt zonele cu probleme în timp real pentru că acum dacă avem un incident de poluare o să constatăm că până ne dăm noi seama, până înregistrează una dintre cele 8 staţii de monitorizare. Care uneori merg, alteori nu merg. În viitor o să avem 50 de noi puncte de măsurare numai pe particule”, a spus Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului.

La nivel european, peste 400.000 de oameni mor anual de boli cauzate de poluare.

România, țara contrastelor

Deși România este țara cu cea mai mare rată de deces din cauza poluării, pe meleagurile autohtone există și două localități cu o calitate excepțională a aerului. Satul Poiana Mărului din zona Banatului, precum și localitatea Colibița din Bistrița-Năsăud, sunt considerate locurile unde există cel mai pur aer din Europa.

Sursă foto: Shutterstock.com

Vezi şi morbiditate și mortalitate – care este deosebirea și cum se calculează!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter