3 cărți care te învață istorie altfel

De Unica.ro, pe
Un obicei finlandez de Crăciun este acela de a dărui și de a primi cărți. Apoi, sunt savurate, alături de un ceai fierbinte, sub o pătură pufoasă, în intimitatea căminului, în familie. De ce nu ne-am delecta astfel și noi în această iarnă?

Era tehnologiei ne-a cam îndepărtat de lectura reală, de volume tipărite și de mirosul specific al paginilor unei cărți noi. Totuși, există cărți care merită citite, mai ales dacă ne ajută să înțelegem de unde venim și încotro ne îndreptăm din punct de vedere istoric. Fără să fie vorba despre un conținut sec, strict științific. Dimpotrivă, ai putea avea surpriza de a parcurge acțiunea cu sufletul la gură, aflând totodată lucruri noi.

3 cărți ce merită citite

1. Quo Vadis

3 cărți care te învață istorie altfel

Quo Vadis, scrisă de Henryk Sienkiewicz, este parte a colecției Libertatea Carte pentru toți. Și este o carte care nu ar trebui să-ți lipsească din bibliotecă. Cu acțiunea plasată în Roma anului 64 d.Hr., în timpul domniei împăratului Nero, romanul descrie povestea de dragoste dintre Ligia, o tânără creștină, și Marcus Vinicius, un patrician roman. În ciuda vicisitudinilor, într-o epocă violentă și coruptă, dragostea îl duce pe tânărul roman pe calea înălțării spirituale. Pentru a-și putea uni soarta cu aleasa inimii, sub oblăduirea Sfântului Apostol Pavel, devine el însuși creștin. Alături de personajele fictive, în roman evoluează o serie de figuri istorice reale. Persecuțiile și cruzimile împotriva primilor creștini, descompunerea morală a societății acelor vremuri constituie fundalul istoric al desfășurării acțiunii. Personalitate marcantă a literaturii polone și universale, Henryk Sienkiewicz a primit Premiul Nobel „pentru meritele sale excepționale ca scriitor epic“.

2. Trenul lui Lenin

3 cărți care te învață istorie altfel

Catherine Merridale este o scriitoare și istorică britanică cu un interes special în istoria Rusiei. Trenul lui Lenin este o nestemată printre cărțile istorice. Prezintă ce se întâmpla în 1917, când războiul din Europa părea să nu se mai termine vreodată. Ambele tabere căutau arme, tactici si idei noi pentru a sparge blocajul care distrugea continentul. Un mic grup din guvernul german a avut o idee genială. Mai exact, să provoace și mai multă confuzie într-o Rusie haotică, aranjând ca Vladimir Ilici Lenin, cel mai notoriu dintre extremiștii revoluționari, aflat atunci în Elveția, în siguranță, să meargă acasă. Trenul lui Lenin de Catherine Merridale recreează călătoria extraordinară a lui Lenin din exilul comod la Zurich. Parcurge o Germanie în pragul dezintegrării din cauza privațiunilor războiului. Apoi se îndreaptă spre nord, către granița Laponiei, urmând primirea entuziastă pe care i-o pregătiseră mulțimile revoluționare în Gara Finlanda, din Petrograd.

3.Nebuni și muritori

3 cărți care te învață istorie altfel

Bernard Cornwell face parte dintre scriitorii istorici britanici de elită. Iar în Nebuni și muritori, într-un tur de forță plin de suspans și savoare, își atrage cititorul într-o sarabandă de intrigi, scandaluri și rivalități din lumea Londrei elisabetane. Tânărul Richard Shakespeare visează la o carieră strălucitoare în arenele pentru spectacole londoneze, dominate de fratele său mai mare, William. Însă recunoștința lui Richard, actor fără un șfanț, dar iscusit la vorbă, începe să pălească, la fel ca și loialitatea față de familie. Când două manuscrise neprețuite dispar, suspiciunea cade asupra lui Richard. Miza obținerii unui rol principal îl determină să cutreiere prin cotloanele cele mai întunecate ale orașului în căutarea manuscriselor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter