Alexandra Nechita: „Culoarea este prima mea dragoste”

De Revista Unica, pe Ultimul update Marți, 07 noiembrie 2017, 13:14
Recunoscută în lumea întreagă pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă, Alexandra Nechita a avut la opt ani prima expoziție personală a Biblioteca Municipală din Los Angeles. Este stabilită în SUA si tablourile sale se regăsesc în sute de muzee din lume.

Ce îţi doreşti să transmită arta ta, cum ţi-ai dori să fie percepute lucrările tale?
De multe ori am un mesaj specific pe care încerc să-l exprim; dar realitatea este că cel mai important pentru mine este să pot schimba starea și emoția celui care privește lucrurile.

Crezi în arta cu mesaj, în arta ca statement? Cât de importantă este pentru tine partea comercială a artei?
Cred  în puterea artei de a transmite un mesaj și de a susține o anumită filosofie. În aceeași măsură, cred în puterea ei de a funcționa ca un instrument universal, indiferent de privitor. De asemenea, nu putem nega importanța părții comerciale a artei: În primul rând, îmi dă mie oportunitatea de a atinge o audientă cât mai mare. În al doilea rând, îmi dă șansa să susțin în continuare ideea mea: că arta este, într-adevăr, pentru toată lumea.

În picturile tale este foarte multă culoare… Care este relaţia ta cu culorile, care sunt sursele tale de inspiraţie, ce stare ai când pictezi?
Culoarea este prima mea dragoste. Este o relație de amor bazată pe emoții. Sursele mele de inspirație există în viață mea cotidiană; în momente foarte personale și cu aceeași intensitate  sunt existente și în teme sociale. Prin artă mi-am găsit o responsabilitate: aceasta este o voce pentru oameni, care comunică subiecte ce nu sunt întotdeauna auzite. Când lucrez starea în care mă aflu este una plină de puritate și sinceritate, extrem de autentică; de fapt, acestea sunt  momentele în care mă regăsesc cel mai mult.

Tu pictezi şi expui din copilărie. Cum ai crescut artistic în toţi aceşti ani, cum te-ai schimba
Schimbarea este pentru oricine, indiferent de carieră, una dintre cele mai importante și frumoase manifestări. Pentru mine a fost întotdeauna o prioritate să găsesc în munca mea dovada că am evoluat, că m-am schimbat, că evoluez și mă schimb continuu.

Alexandra Nechita: "Culoarea este prima mea dragoste"

Cum te situezi în peisajul artei contemporane?
Fiindcă am avut parte de o experientă cu adevărat unică și mi-am început cariera de la o varstă foarte fragedă, n-am avut tot controlul asupra anumitor lucruri. Acest lucru mi-a adus mai multe beneficii, ce m-au ajutat pe parcursul carierei mele. Inițial eram mai puțin interesată de imaginea mea pe plan global, dar în ultimii ani a devenit o prioritate să știu că mă pot alătura unei comunități de oameni și de artiști pe care îi admir. Încet, încet îmi găsesc locul ideal pentru mine.

 

Citește mai multe interviuri cu femei în arta contemporană în UNICA de noiembrie!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter