Ce cărţi mai citim?

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cele mai de succes cărţi au fost, în mare parte, transpuse în filme, evident, profitabile. Regizorii aproape că „pândesc” noile romane ale celor mai talentaţi scriitori…
… cum se lansează o carte, fac repede un film.

Ce este drept, dar trist, lectura nu trezeşte acelaşi interes ca proiecţiile 3D, însă, fără îndoială, să răsfoieşti o carte, să-i simţi mirosul proaspăt de editură nu se compară cu senzaţiile trăite la cinematograf… 

adar, ne-am gândit să selectăm câteva titluri de cărti, genuri şi subiecte diferite, pentru cei care au timp pentru lectură şi pe care o preferă în schimbul unui film la Mall.

Lansată la sfarşit de octombrie, în prezenţa scriitorului Steve Sem-Sandberg, romanul „Ravensbruck„, prezintă povestea Milenei Jesenska, o jurnalistă şi scriitoare cehă care a militat, cu preţul vieţii, pentru dreptul la libera exprimare.

Condusă de propriile convingeri vehemente asupra principiilor de libertate individuală şi naţională, Milena reuşeşte să pună în mişcare o adevărată organizaţie clandestină care salvează vieţile a numeroşi refugiaţi evrei, din mainile nemţilor sadici.

Romanul prezintă momente încordate şi tragice. Măcinată de boală şi sleită de puteri, este trimisă, în urma unui proces în care este găsită nevinovată, în lagărul de la Ravensbruck, unde, în primăvara anului 1944, îşi va găsi sfârşitul.
Cartea se găseşte la editura Humanitas Fiction şi costă 29.00 lei.

Cei pasionaţi de literatura portugheză, pot descoperi acum „Ordinea naturală a lucrurilor„, considerat a fi unul dintre cele mai bune romane portugheze.

Cartea lui Antonio Lobo Antunes este un portret tragi-comic al unei societăţi triste, aflate în disoluţie. O tânără diabetică din Lisabona e ţinută în viaţă de poveştile pe care i le şopteşte la ureche, noaptea, un iubit desuet pe care-l dispreţuieşte. Viaţa tatălui ei se reduce la zborurile subterane care-i populează fantasmele. Un ofiţer din armata prerevoluţionară este torturat în închisorile lui Salazar, dar adevăra suferinţă provine din amintirea surorii sale nelegitime, închisă în mansarda casei şi condamnată la o existenţă fantomatică. Un detectiv care predă cursuri de hipnotism prin corespondenţă deţine, fără să ştie, cheia secretă a tuturor acestor destine.
Cartea se gaseste la Editura Humanitas Fiction, si costa 32,00 lei.

Dacă preferi literatura românească, cel mai nou volum scris de Aurora Liiceanu, „Prin perdea„, poate fi gasit în librării. Volumul de memorii conţine referinţe care pun cap la cap un fel de enciclopedie pesonală, cu fragmente din viaţa autoarei, din perioada studiilor şi până în anii postdecembrişti. Sunt relatări despre fiul acesteia, dar şi despre traseul profesional pe care l-a urmat. Sunt evocate, de asemenea, experienţe inedite precum „Suveica” sau afacerea „Meditaţia transcendentală”. ( 27,95 lei, Editura Polirom)

Ajunsă într- „O simpla vizită„, Elena Caragiu dezvăluie sfarşitul tragic al poveştii de dragoste cu Toma Caragiu si vorbeşte despre cariera pe Broadway. Romanul este o carte-confesiune ce conţine mărturii emoţionante despre viaţa iubitului actor Toma Caragiu.

Rămânen tot în sfera literaturii româneşti, pentru că am găsit o carte de „Istorie recentă 100%„, scrisă de Valeriu Stoica şi Robert Turcescu. Cartea dezbate sistemul politic si democraţia liberală în forma ei actuală, care nu este construită de cei aleşi, adică de oamenii politici, ci de cei care aleg, cetăţenii. Autorii reuşesc, ca într-un joc de puzzle, să adune imaginile clare ale viitorului, deşi întrebările care persistă depaşesc capacitatea celor avizaţi să ofere răspunsuri veritabile la ele. Cartea costa 26,10 lei, editura Humanitas

Cum apar toate aceste bazaconii? Ce anume favorizează superstiţiile şi prejudecăţile? Ce ne întunecă raţiunea şi de ce o luăm razna? La aceste întrebări răspunde pe larg Michael Shermer, un istoric al ştiinţei cu studii de psihologie si un sceptic convins. Rezultatul e o impecabilă lecţie de gândire critică, necesară chiar şi minţilor celor mai lucide, pentru că, la urma urmei, pe toţi ne pândesc bazaconiile. „De ce cred oamenii în bazaconii” este o carte despre pseudoştiinţă, superstiţii şi alte „aiureli” ale lui Michael Shermer. 
Cartea poate fi cumparată la pretul de 42 lei, editura Humanitas.

Eşti preocupată de problemele financiare pe care le traversează afacerea ta? Atunci trebuie sa afli cum se construisc  strategiile de investiţii şi tehnicile inovatoare, dezvăluite de C. Krishnarao Prahalad. „Comoara de la baza piramidei” a adus profituri si oportunitati pentru multe companii şi a contribuit, în acelaşi timp, la eliminarea sărăciei şi suferinţei spun cei care au citit-o. Cartea costă 69.00 lei şi se găseşte la libraria Cartureşti.

Dacă am reuşit să stârnesc apetitul pentru citit, îţi doresc „lectură plăcută”!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter