Colindul „Silent Night” împlinește 200 de ani

De Oana Savin, pe
Celebrul colind de Crăciun „Silent Night” împlinește 200 de ani de existență. Acesta transmite un mesaj ce îndeamnă la liniște și pace.

„Silent Night” a fost tradus în 300 de limbi, iar o analiză mai atentă a acestui cântec dezvăluie evenimente speciale în care au fost implicați coldați, un vulcan și fermieri itineranți din zone montane.

Colindul a fost compus și interpretat în urmă cu 200 de ani în Ajunul Cărciunului, în Oberndorf, un oraș mic din Austria.

Cu ocazia acestei aniversări, jurnaliștii de la DPA au publicat patru detalii mai puțin cunoscute despre această piesă celebră în întreaga lume. Versurile sale vorbesc despre pacea cerească, potrivit Agerpres.

Războiul

Locuitorii din orașul Oberndorf, din apropiere de Salzburg au auzit „Silent Night” în timpul slujbei din Ajunul Crăciunului din 1818 aveau nevoie de consolare. Ei încă nu își reveniseră de pe urma Războaielor Napoleoniane, în care Franța și aliații au luptat împotriva unei coaliții din care a făcut parte și Austria.

După ce trupene împăratului Napoleon au părăsit orașul Salzburg au lăsat în urma lor o regiune sărăcită, ce fusese obligată să găzduiască, să hrănească și să finanțeze soldați străini.

Vulcanul

La scurt timp după prima interpretare a colindului „Silent Night” s-a produs o explozie la o distanță de aproape 12.000 kilometri, în Indonezia, ce a provocat un nor uriaș ce a acoperit Europa.

După erupția vulcanului Tambora în 1815, cenușa vulcanică a călătorit spre vest și a întunecat cerul de deasupra Europei. Aceasta a provocat importante pagube în rândul culturilor agricole și o perioadă de foamete, cunoscută sub denumirea de „anul fără vară” în 1816.

Pentru locuitorii din Salzburg această nouă tragedie s-a alăturat pagubelor produse de război.

Creatorii colindului știau ce este adevărata sărăcie

Versurile colindului au fost scris în anul 1816 de un preot local, Joseph Mohr, care l-a rugat pe învățătorul și compozitorul Franz Xaver Gruber să creeze o melodie pentru ele, pe 24 decembrie 1818.

Joseph era fiul unei femei sărace și necăsătorite din Salzburg, care avea patru copii cu patru bărbați.

Datorită unor binefăcători şi sistemului rudimentar de filantropie din Salzburg, care îi sprijineau talentele sale promiţătoare, Joseph Mohr a putut să înveţe la liceu şi să studieze apoi într-un colegiu teologic.

Franz Xaver Gruber provenea dintr-o familie săracă de ţesători de pânzeturi, fiind al treilea dintre cei opt copii familiei sale.

În pofida acestui mediu dificil, el a putut totuşi să studieze la colegiu şi a devenit învăţător, însă acel loc de muncă era plătit foarte prost.

„Silent Night”, răspândit de muncitori migranți

Călătoria colindului a început prin intermediul unui fabricant tirolez de orgi, care a auzit-o în Oberndorf și a dus-o cu el în regiunea sa natală, Valea Zillertal.

La începutul secolului al XIX-lea, membrii multor familii de ţărani din acea vale au devenit muncitori zilieri pentru a-şi suplimenta veniturile foarte mici.

Printre acele persoane s-a aflat şi familia Strasser, care a călătorit în Germania pentru a vinde cu amănuntul mănuşi şi lenjerie intimă.

Membrii familiei Strasser şi alţi cântăreţi tirolezi au adus „Silent Night” în Germania, inclusiv în oraşul portuar Hamburg, care a fost o veritabilă poartă de plecare folosită de misionarii protestanţi şi de migranţii care călătoreau spre America de Nord.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter