Albastrul clasic, culoarea anului 2020

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Duminică, 08 decembrie 2019, 11:51
Anul acesta se încheie un întreg deceniu, iar Pantone Color Institute a anunțat deja care va fi culoarea anului 2020, pe care o vom vedea peste tot curând.

Culoarea aleasă este PANTONE 19-4052 Classic Blue, o nuanță închisă de albastru, care ne duce cu gândul la tot soiul de elemente liniștitoare – de la costume elegante la cerul de după asfințit la afine coapte delicioase.

Culoarea nu pare să fie aleasă întâmplător, după cum relatează Time. Tradiția Pantone de a alege culoarea anului următor a început în 1999, când pentru anul 2000 s-a ales nuanța Cerulean Blue, un albastru azuriu superb ce amintea de entuziasmul de a începe un nou deceniu, un nou secol și un nou mileniu. Această nuanță a dominat trend-urile în materie de modă și design interior la acea vreme. La trecerea dintre 2009 spre noul deceniu s-a ales o altă nuanță de albastru – mai exact, un turcoaz.

Așadar, nu ar trebui să ne mire că noul deceniu care se apropie va aduce în prim plan o altă nuanță de albastru. Vice-președintele Pantone Color Institute, Laurie Pressman, a spus că albastrul clasic ales pentru 2020 este o culoare care reprezintă încrederea, loialitatea, credibilitatea și constanța – calități foarte valoroase într-o lume care se mișcă tot mai repede. „De atunci [1999] și până acum, există același sentiment de nesiguranță cu privire la lume, de aceea, bazându-ne pe ce am văzut că se întâmplă în cultura noastră globală, am ales Pantone 19-4052, albastru clasic, să fie culoarea anului 2020”.

Pressman a ținut să sublinieze că nuanța de albastru aleasă aduce aminte de felul în care arată cerul seara. „Cerul seara – nu este un albastru de miezul nopții, este [un albastru gânditor], dar nu foarte profund și misterios”, a zis ea. „Descrie sentimentele noastre de anticipație, când te gândești la cerul de seară, ziua nu s-a terminat. Te gândești – oare ce ne așteaptă? Este liniștitor, dar ne incită gândurile”.

Nuanța acestui albastru are și un beneficiu ecologic – și anume că poate fi obținută în mod natural din plante, ceea ce o face ideală în contextul în care cu toții încercăm (sau cel puțin așa ar trebui) să avem mai mare grijă de mediul înconjurător.

Sursa foto – Pantone

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter