Cum va fi vremea în prima săptămână din 2019

De Oana Dinu, pe Ultimul update Marți, 01 ianuarie 2019, 14:38
Începutul anului aduce schimbări bruște ale regimului termic și fenomene diverse. Iată cum va fi vremea în prima săptămână din 2019.

Meteorologii ANM au emis estimările pentru primele zile ale lunii ianuarie, când temperaturile vor fi ușor în scădere față de perioada precedentă. În zonele montane înalte se menține avertizarea în ceea ce privește riscul crescut de avalanșe. Iată cum va fi vremea și în restul țării.

Cum va fi vremea în țară

Primele zile ale anului aduc vreme închisă în Maramureș și condiții de ninsoare puternică. Temperaturile pe timp de zi sunt în scădere, astfel că, de la o maximă de aproximativ 3 grade, vor ajunge -6/-5 grade în jurul datei de 4 ianuarie. Minimele vor scădea și ele până spre -12/-10 grade Celsius.

Săptămâna debutează cu precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în Crișana. Maximele sunt în scădere și vor ajunge până la -4/-2 grade. Media minimelor va fi în general între -9/-6 grade.

Aceleași condiții meteo sunt estimate și pentru zona Banatului, unde media maximelor se va situa între -2/0 grade Celsius. Și temperaturile minime vor scădea considerabil, de la o medie de 1 grad, la -8 grade Celsius.

În Transilvania, ninsoarea puternică va pune stăpânire pe întreaga regiune. Regimul termic diurn va varia între 1 – 2 grade, iar cel nocturn între -4/-3 grade, dar se vor înregistra scăderi semnificative până în data de 7 ianuarie, atunci când ziua se estimează valori ale temperaturii de -6/-3 grade, iar noaptea de -12/-10 grade.

În Oltenia vremea va fi variabilă. Și aici sunt șanse ridicate de ninsoare, mai ales în preajma zilei de 3 ianuarie. Media maximelor va fi de 4 grade Celsius, iar cea a minimelor de -2 grade. Din 2 ianuarie temperaturile vor fi în scădere până la -2/1 grad ziua și -9/-4 grade noaptea.

În Muntenia șanse de precipitații sub formă de ninsoare sunt ceva mai ridicate după data de 3 ianuarie. Media temperaturilor diurne se va situa între 3 – 4 grade, iar cea nocturnă în jurul valorii de -3 grade. Între 3 și 7 ianuarie se estimează o scădere a regimulu termic de aproximativ 6 grade Celsius, după care se va încălzi treptat.

În Dobrogea, temperaturile maxime se vor situa în medie la 3 – 4 grade, iar cele minime la -2/-1 grad. Vor scădea cu 4 – 5 grade în următoarea perioadă, după care vor crește din nou. Și aici există probabilitatea de lapoviță și ninsoare slabă după data de 3 ianuarie.

Condiții de ninsoare puternică sunt și în Moldova în următoarele zile. Dacă până în data de 3 ianuarie maximele se vor situa în jurul valorii de 3 grade, iar minimele nu vor scădea sub -3 grade, după aceea valorile termice vor ajunge până la 0 grade ziua și -6/-5 grade noaptea.

Cum va fi vremea la munte

La munte vremea va fi deosebit de rece la începutul anului 2019. Media temperaturii maxime se va situa în jurul valorilor de -12/-5 grade în jurul datei de 4 ianuarie,  iar minimele vor avea variații între între -17 și -8 grade Celsius. Se estimează ninsori temporare zilnic și în general moderate cantitativ după data de 1 ianuarie. Meteorologii avertizează iubitorii de munte să nu se aventureze pe trasee spre creastă în această perioadă, când riscul de avalanșă este extrem de ridicat.

Cum va fi vremea în București

În București vremea va fi variabilă. Cerul va fi senin, cu înnorări temporare. Media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorilor de 0 – 4 grade Celsius, iar cea a minimelor între -4/-1 grad Celsius. Din data de 7 ianuarie vor fi șanse ridicate de precipitații sub formă de ninsoare și în Capitală.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter