Factorul cheie de care depinde fericirea noastră. Ne ajută să fim și mai sănătoși

De Oana Dinu, pe Ultimul update Marți, 14 august 2018, 16:30
Se spune că starea de bine depinde de relația cu sine și nu trebuie să o atribui oamenilor sau lucrurilor din jur. Un studiu contrazice acest lucru și scoate în evidență factorul cheie de care depinde fericirea noastră. 

Chiar dacă fericirea a fost de-a lungul timpului subiectul de studiu preferat al poeților, scriitorilor, psihologilor și cercetătorilor, definiția fericirii este diferită pentru fiecare dintre noi. Totuși, există un factor important care ne influențează, ne ajută să fim mai fericiți și mai sănătoși: relațiile de calitate.

În urma studiilor, experiențelor și cursurile urmate, psihiatrul american Robert Waldinger, în vârstă de 67 de ani, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, a ajuns la concluzia că relațiile sociale ne ajută cu adevărat și că experiența singurătății este toxică. Se pare că oamenii care sunt mai conectați social la familie, prieteni, comunitate sunt mai fericiți, sunt mai sănătoși din punct de vedere fizic și mai longevivi. Dar nu contează doar să avem astfel de relații sociale, ci și calitatea lor. Iată câteva sfaturi pentru relații de calitate, conform Adevărul.ro.

Cultivă-ți generozitatea

Generozitatea nu ține doar de cât putem oferi material, ci și de atenția și timpul pe care îl dedici celor dragi. Încurajările, sfaturile atunci când prietenii au nevoie sau orice mic ajutor fără a cere nimic în schimb sunt acte de generozitate.

Învață să comunici asertiv

Comunicarea nu înseamnă doar să fii prezent sau să vorbești, ci să știi să asculți. Empatia este o calitate necesară în acest proces, care te ajută să-l înțelegi mai bine pe celălalt și să te identifici cu sentimentele lui. Ai grijă să menții contactul vizual în permanență și evită să generalizezi sau să vorbești pe un ton impunător. De asemenea, atunci când vrei să vorbești deschis cu oamenii de lângă tine, asigură-te că ești prezent în acel moment, fără să-ți distragi atenția cu alte activități, cum ar fi telefonul mobil sau cercetarea locului în care te afli.

Acordă-le importanță celor din jur

Una dintre cele mai simple metode de a le arăta celor dragi cât de mult contează pentru tine este să-i suni doar pentru a-i întreba ce mai fac, chiar dacă nu ai ceva anume de povestit. De asemenea, să-ți amintești de ziua de naștere a cuiva este un semn de prețuire, care contează enorm și va fi cu siguranță apreciat.

Promite doar ce ești sigură că poți realiza

O falsă promisiune nu-i va dezamăgi doar pe cei din jur, ci pe tine însăți, ceea ce duce la o scădere considerabilă a stimei de sine. Nu uita că oricât de frumoase ar fi cuvintele, acestea nu sunt valoroase dacă nu sunt însoțite și de fapte.

Adoptă o atitudine pozitivă

Oamenii pozitivi sunt mai fericiți și au prieteni mai mulți. De asemenea, zâmbetul ne face mai atrăgătoare și carismatice și este o adevărată terapie, care contribuie la starea noastră de bine. Încearcă să privești lucrurile cu optimism și evită să judeci comportamentele celorlalți.

Citește și: 

Sfânta Maria 2018: Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

O femeie a aflat că suferă de cancer după ce a postat o fotografie pe internet cu unghiile sale

Sursă foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter