FOTO: Ritualuri ciudate cu morţi din trecut. Cât de bizar!

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Marți, 03 mai 2022, 13:41

De la fotografii de familie cu morţii puşi alături, în poziţie verticală, la măşti funerare şi tablouri făcute din cenuşa răposatului, oamenii au avut mereu ritualuri ciudate legate de moarte. Iată câteva ritualuri ciudate cu morţi practicate în trecut.
Fotografie la minut cu mortul
Fotografiile cu morţi au fost o modă tare ciudată în secolul 19. Această modă a fotografierii morţilor a apărut odată cu inventarea daguerotipului, primul model de aparat care imortaliza imagini.
Deoarece oamenii, mai ales cei din pătura mijlocie, nu îşi permiteau să facă des fotografii cu membrii familiei (existau puţine aparate, preţul era mare şi timpul de expunere se întindea pe câteva ore în care trebuiau să stea nemişcaţi), momentul morţii era ultima şansă pentru ei să obţină o amintire de la decedat.
Partea sinistră este că au început să fie la modă pozele cu morţii în pat, acoperiţi de flori, urmate de pozele cu morţii aşezaţi în poziţie verticală, îmbrăcaţi şi proptiţi alături de cei vii, ca într-o frumoasă reuniune de familie.
Mai târziu, bizarul ritual de a te poza cu mortul a luat o turnură şi mai înfricoşătoare.
Fotografiile erau puţin prelucrate, cu creionul sau pensula, pentru a adăuga ochi deschişi şi culoare în obrajii celui decedat.
Cel mai adesea era vorba despre copii, deoarece rata mortalităţii infantile era uriaşă din lipsă de medicamente şi educaţie.
FOTO: Ritualuri ciudate cu morţi din trecut. Cât de bizar!
Nimic nu se pierde, până şi morţii se mănâncă
O sectă din India consideră că pământul este contaminat de carnea muritorilor sau de focul folosit la incinerare, aşa că oamenii îşi lăsau morţii pe nişte turnuri special concepute pentru a fi mâncaţi de păsări. Când rămâneau numai oasele, ele mai erau lăsate un timp la soare şi abia când erau complet albe, oamenii le considerau suficient de pure pentru a fi îngropate în pământ.
Având credinţe asemănătoare, unele triburi australiene îşi lăsau morţii să putrezească în copaci, pe când cei din America de Sud obişnuiau să-i mănânce pe cei dragi. Ei credeau că cel care mănâncă inima sau creierul unui mort devine la fel de înţelept sau neînfricat ca şi el. Deşi triburile neagă, unii exploratori sunt convinşi că şi astăzi, în unele părţi ale lumii, se mai mănâncă morţii.
Citeşte mai departe despre ritualuri ciudate cu morţi practicate în trecut pe pagina următoare!

 Măşti mortuare pentru posteritate
Un alt obicei bizar legat de imortalizarea imaginii unei persoane care a murit erau măştile mortuare. Acestea erau măşti realizate prin turnarea unui amestec de ghips, ceară sau alte astfel de materiale moi peste faţa unui mort, pentru a-i imprima trăsăturile.
Cea mai cunoscută mască mortuară este cea a Reginei Mary a Scoţiei, executată prin decapitare la 8 februarie 1587.
În secolul 17 în Europa, măştile mortuare erau executate la scară largă pentru a fi folosite ca efigii lângă monumentele mortuare. În secolele 18 şi 19 măştile mortuare erau folosite pentru identificarea ulterioară a cadavrelor.
FOTO: Ritualuri ciudate cu morţi din trecut. Cât de bizar!
Tablou din cenuşa mortului
Atunci când o persoană moare, rudele suferă, adesea din cauza dorului de acea persoană. Mulţi spun că şi-ar dori să mai vadă o dată persoana dragă, pentru a-i spune cât de mult le lipseşte.
Ei bine există o opţiune şi pentru cei mistuiţi de dor: portrete realizate cu cenuşa celor dragi. Vopselurile folosite la realizarea portretului persoanei dispărute sunt amestecate cu cenuşa acesteia.
Astfel, o parte din ruda sau prietenul apropiat face parte din viaţa de zi cu zi şi este acolo în momentele grele. Acolo, pe perete.

Vezi mai multe tradiții de înmormântare la români!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter