Când și cum se pune grâul încolțit de Sfântul Andrei. Este o tradiție magică!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 27 mai 2021, 11:09

Obiceiurile vechi spun că grâul încolțit de Sfântul Andrei ne protejează casa și familia și ne arată cum va fi noul an. Grâul încolțit aduce belșug și sănătate și are semnificații străvechi pentru români.

 

Încep Sărbătorile de iarnă și curând vom pregăti grâul încolțit de Sfântul Andrei, să aflăm ce soartă vom avea în anul care vine. Tradiția de a pune grâu încolțit în ziua de 30 noiembrie, când îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, este una dintre cele mai vechi și îndrăgite tradiții de iarnă la români, care se păstrează și azi atât la sate, cât și la orașe.

Cuprins


Multe obiceiuri au fost uitate, dar grâul încolțit în prag de iarnă are semnificații spirituale și religioase profunde și un mesaj puternic pentru toți cei cărora le plac tradițiile vechi.

Când și cum se pregătește grâul încolțit de Sfântul Andrei

Tradiția spune să pregătim vasele cu apă și grâu chiar la miezul nopții, între 29 și 30 noiembrie. Noaptea Sfântului Andrei este o noapte magică, un fel de Halloween, în care toate obiceiurile magice capătă puteri sporite, iar femeile țineau tot felul de ritualuri pentru a-și proteja familia și casa, dar și pentru a afla cum vor fi vremurile în anul care vine.

Gospodinele fierbeau grâu și amestecau boabele cu nucă și miere, făcând o colivă simplă pe care o mâncau în ziua de Sfântul Andrei. Iar noaptea sau dimineața foarte devreme, pregăteau câte un vas de lut pentru fiecare suflet din casă în care se punea grâu la încolțit.

În vasele de grâu, se punea fie puțin pământ, fie numai apă. Fiecare membru al familiei punea la încolțit câte un pumn de boabe și fiecare trebuia să aibă grijă de vasul lui, să îl țină la fereastră, la lumina soarelui, și într-o cameră bine încălzită pentru a încolți cât mai repede.

Ce semnifica din vremuri vechi grâul încolțit

Când și cum se pune grâul încolțit de Sfântul Andrei. Este o tradiție magică!

Bobul de grâu are simboluri puternice în tradițiile și credințele românilor. Din grâu se fac două alimente ritualice, cu o încărcătură spirituală aparte: coliva și pâinea. Bobul de grâu reprezenta sursa vieții și biruința vieții asupra morții, belușugul, sănătatea și tot ce avea omul simplu mai bun pe masă.

Când se face grâul încolțit de Sfântul Andrei, oamenii se roagă pentru belșug, pentru o viață mai bună și pentru sănătate. De aceea, se alegeau numai boabe mari și pline și se umplea farfuria în care se puneau la încolțit, să fie din belșug. Cu cât încolțeau mai multe boabe, cu cât creșteau mai multe fire verzi de grâu, cu atât știau că se vor bucura de vremuri bune și de un an cu bunăstare.

Cât timp se ține grâul încolțit și ce prevestește el

În noaptea de Anul Nou, fiecare membru al familiei trebuie să numere firele de grâu. Cu cât sunt mai multe și mai înalte, mai bogate și mai verzi, cu atât va avea numai vești bune în anul care începe. Grâul verde înseamnă sănătate și prosperitate, înseamnă speranță și bucurie.

Dacă sunt multe boabe care nu au încolțit deloc în vas, nu era un semn prea bun. Oamenii se temeau că vor avea zile grele în noul an, că vor avea pierderi, recolte uscate și bani puțini sau, poate, chiar probleme grave de sănătate.

Variante mai noi să pui grâul la încolțit

Când și cum se pune grâul încolțit de Sfântul Andrei. Este o tradiție magică!

vasele de sticlă, potrivite pentru grâul încolțit de Sfântul Andrei

Pe vremuri, boabele de grâu se puneau în castroane sau farfurii adânci de lut. Azi, le putem pune în mici recipiente de sticlă, în ghivece de flori sau în caserole de plastic.

Poți folosi pământ de flori fertil, vată cu apă sau chiar un burete subțire, pe care îl uzi cât mai des. Substratul pe care stau boabele nu trebuie lăsat deloc să se usuce, dacă vrei să ai cât mai multe boabe încolțite.

Ce se face cu grâul încolțit de Sfântul Andrei

După noaptea de Anul Nou, când se aduc vasele cu firele de grâu verde și se citesc profețiile, a doua zi grâul încolțit trebuie dat la păsări. Fie la păsările din ogradă, fie la porumbei sau la păsările cerului care poposesc la fereastra ta.

O tradiție veche spune că, dacă păsările ciugulesc grâul, vei avea mare noroc în anul care vine și toate îți vor merge din plin. Dacă tu dai de mâncare păsărilor iarna, când toate sunt uscate și înghețate, cu atât mai bine îți va fi și ție și vei avea parte de sănătate și belșug.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter