Descoperire incredibilă: cum arătau insectele acum 99 de milioane de ani

Insectele care populau pământul în urmă cu zeci de milioane de ani sunt conservate perfect mulțumită naturii, iar un studiu recent ne arată exact cum arătau acestea.

Arheologii au scos la iveală chihlimbare vechi de 99 de milioane de ani, în care se găsesc conservate insectele acelor vremuri. Culorile lor vii sunt surprinzătoare. „Tipul de pigment conservat de fosilele de ambră se numește pigment structural”, a explicat paleontologul Pan Yanhong, de la Chinese Academy of Science. „Nanostructura de suprafață împrăștie lumina unor anumite lungimi de undă și produce niște culori foarte intense”.

insecte de acum 99 milioane de ani

Foto: Cai et al., PRSB, 2020

Echipa de cercetători a analizat 35 de tipuri de ambră, care conțin insecte antice. Aceste insecte conservate posedă acei pigmenți structurali despre care a vorbit Pan Yanhong, astfel încât culorile lor sunt deosebit de variate, cum ar fi albastru verzui, verde gălbui și albastru violet.

Un lucru interesant este că viespile smarald conservate în ambră au aceeași culoare precum viespile smarald din zilele noastre, deși sunt separate de 99 de milioane de ani de evoluție, după cum arată Science Alert.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter