Top 10 locuri de vizitat în București. De la Casa Poporului la Casa Melik

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 13 ianuarie 2023, 16:29

Capitala ascunde numeroase povești, istorii cu parfum de epocă și legende moderne. Sunt sute de locuri de vizitat în București care mai de care mai deosebite, pitorești și colorate. Din inima orașului, din clădirea Parlamentului, îți propunem un traseu cu cele mai reprezentative locuri de vizitat în București, până la Muzeul Satului și cea mai veche clădire aflată încă în picioare.

Cuprins

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului

Top 10 locuri de vizitat în București. De la Casa Poporului la Casa Melik
Casa Poporului Palatul Parlamentului locuri de vizitat în București

Casa Poporului, cum este cunoscută de orice român, dar și de mulți turiști străini care au vizitat-o, are o istorie zbuciumată, presărată cu sacrificii dureroase. Construită la porunca fostului dictator Nicolae Ceaușescu, ea a devenit unul dintre marile simboluri ale Capitalei, nu doar prin dimensiunile grandioase, ci prin semnificațiile pe care le are această clădire care adăpostește acum Parlamentul României.

Este cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon, iar construcția ei a durat 14 ani. Sălile și holurile maiestuoase, îmbrăcate în picturi și tapiserii de o certă valoare artistică, merită să fie vizitate pas cu pas. Clădirea mai găzduiește Muzeul Național de Artă Contemporană și sediile unor organizații internaționale. Ea se poate vizita numai cu programare telefonică și în grup restrâns.

Vezi și: Ce să faci vara în București – activități și locuri de vizitat

Ateneul Român

Top 10 locuri de vizitat în București. De la Casa Poporului la Casa Melik
Ateneul Român locuri de vizitat în București

Aflat în Piața George Enescu, pe Calea Victoriei, bulevardul cu cea mai bogată istorie și cele mai frumoase palate din București, Ateneul Român este cea mai frumoasă sală de concerte a României. Clădirea este o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic și a fost construită între 1886 și 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron.

La vremea respectivă, el a fost ridicat pe un teren al familiei Văcărești și era considerat departe de centrul orașului. Astăzi el este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură ale Capitalei și pulsează în centrul cultural și artistic al Bucureștiului. Ateneul Român adăpostește sediul Filarmonicii „George Enescu”, în fața clădirii se află statuia poetului Mihai Eminescu, iar pe fațadă sunt reprezentați cinci mari domnitori ai țării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al României, Vasile Lupu și Matei Basarab.

Muzeul Național de Artă al României

Top 10 locuri de vizitat în București. De la Casa Poporului la Casa Melik
locuri de vizitat în București Muzeul Național de Artă al României

O vizită la Ateneul Român trebuie continuată, pe calea Victoriei, la Muzeul Național de Artă, găzduit în Palatul Regal al Bucureștiului. Muzeul Național de Artă din București are în patrimoniu cea mai mare colecție de picturi din România. El a fost înființat în anul 1948, având o colecție importantă a regelui Carol I, aflată inițial la Castelul Peleș de la Sinaia precum și în alte saloane ale reședințelor regale române. O altă parte a exponatelor a fost adusă de la Muzeul Brukenthal din Sibiu și din alte muzee bucureștene.

Palatul Regal a fost finalizat în anul 1937 și a fost folosit pentru activitățile de protocol ale Familiei Regale până pe 24 august 1944, când a fost bombardată și a fost părăsită. După abdicarea forțată a Regelui Mihai, palatul a fost renovat și a devenit gazda Muzeului Național de Artă, patru ani mai târziu. Muzeul cuprinde Galeria de Artă Românească și Galeria Europeană, dispuse în cele două corpuri principale ale clădirii și este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din țară.

Palatul CEC

Top 10 locuri de vizitat în București. De la Casa Poporului la Casa Melik
Palatul CEC locuri de vizitat în București

Situat pe Calea Victoriei, peste drum de Muzeul Național de Istorie a României (fostul Palat al Poștelor), Palatul Casei de Economii și Consemnațiuni este una dintre cele mai frumoase clădiri din perioada regalității. Piatra de temelie a Palatului CEC a fost pusă la data de 8 iunie 1897, în prezența Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta.

Pe locul respectiv se aflaseră mănăstirea și hanul „Sfântul Ioan cel Mare” care au fost demolate în anul 1875. Palatul, construit în stil eclectic, se termină cu o cupolă de sticlă și metal, iar intrarea este încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane. Cele patru volume de colț, decorate cu frontoane și steme, sunt acoperite de cupole în stil renascentist. O cupolă mult mai mare acoperă holul central al edificiului, în care funcționează diferite ghișee ale instituției. Datorită arhitecturii sale deosebite, este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în București și totodată un loc potrivit pentru fotografii de epocă.

Muzeul Național ”George Enescu”

Palatul Cantacuzino - Muzeul Național „George Enescu”
Palatul Cantacuzino – Muzeul Național „George Enescu”

Muzeul închinat violonistului de geniu George Enescu a fost înființat în 1956 și este găzduit de Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei nr. 141. Acesta reunește donațiile oferite statului român și muzeului de către George Enescu și familia acestuia, respectiv Palatul Cantacuzino și Casa Memorială din București, Casa Memorială din Sinaia – Vila „Luminiș” și Casa Memorială din Tescani.

Printre obiectele din muzeu ce au aparținut compozitorului George Enescu se numără prima sa vioară, pe care a primit-o cadou la vârsta de patru ani, precum și o parte dintre medaliile obținute de el ca urmare a contribuției sale la Primul Război Mondial. Palatul Cantacuzino a fost locul unde, pe data de 10 august 1913, s-a semnat Pacea de la București, la finalul celui de al doilea Război Balcanic, prin care s-a stabilit ca România să preia Cadrilaterul.

Palatul care găzduiește acum Muzeul Național ”George Enescu” a fost construit de marele om politic Gheorghe Grigore Cantacuzino și a fost moștenită ulterior de fiul său Mihai. După moartea fiului, Palatul Cantacuzino a fost moștenit de soția lui, Maruca, una dintre doamnele de companie ale reginei Maria. Rămânând văduvă, Maruca s-a recăsătorit cu George Enescu, Palatul Cantacuzino ajungând astfel în posesia marelui om de cultură.

Muzeul Antipa, mereu în topul preferat cu locuri de vizitat în București

Muzeul se află într-un dintre cele mai frumoase clădiri ale Capitalei, în Piața Victoriei, vis-a-vis de Guvernul României. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Grigore Cerchez, edificată în anul 1906 și inaugurată de Carol I al României în anul 1908. Muzeul a devenit la scurt timp după inaugurarea lui una dintre principalele atracții ale Bucureștiului și acum este unul dintre locurile de vizitat din România pe care nu trebuie să le ratezi. O vizită la Muzeul Grigore Antipa îți oferă o mulțime de experiențe inedite. Vei putea admira dioramele care evocă sugestiv diverse spații naturale, specii de mamifere și păsări greu de observat în natură, vei putea urmări colecții fantastice de insecte și cristale, vei învăța mai multe despre spațiu și cosmos și vei descoperi cel mai interesant schelet de dinozaur aflat la noi în țară.

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti

Top 10 locuri de vizitat în București. De la Casa Poporului la Casa Melik
Casa din Chiojdu Muzeul Național al Satului

Muzeul este o adevărată comoară etnografică, reprezentând elemente autentice din satul românesc din secolele XVII – XX. Locuinţele, monumentele, artefactele  provenind din diferite zone ale ţării ilustrează viaţa de zi cu zi din lumea satului românesc. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și-a deschis porțile pentru public în anul 1936. Expoziția permanentă acoperă o suprafață de 14 ha având 380 de monumente, 60.000 de obiecte în colecțiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat și viața sa tradițională.

Muzeul cu aleile lui îngrijite și gospodăriile sătești este o adevărată oază de liniște pentru turistul care are nevoie de un răgaz în forfota orașului și este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în București.

Grădina Botanică din București

Aflată în cartierul Cotroceni, peste drum de reședința prezidențială, Grădina Botanică din București se întinde pe 17,5 hectare și are 4.000 de metri pătrați de sere, dintre care două au fost modernizate recent. Muzeul Grădinii Botanice se află chiar la intrare, într-o clădire în stil brâncovenesc și deține peste 5.000 de specii de plante, inclusiv 1.000 de specii exotice. Sera Veche a Grădinii Botanice a fost construită între anii 1889-1891, după modelul Serelor din Liège, Belgia. În 1976 a fost închisă pentru public, continuând să adăpostească doar plante de cultură. Pavilionul a fost reabilitat în anul 2011, fiind aranjat ca un colț de pădure tropicală și conținând specii ale mai multor familii de plante exotice.

Centrul vechi și biserica Stavropoleos

Top 10 locuri de vizitat în București. De la Casa Poporului la Casa Melik
biserica Stavropoleos din centrul vechi

Centrul istoric al Capitalei este unul din cele mai pitorești și interesante locuri de vizitat în București. Dacă iei la pas fiecare străduță, vei descoperi clădiri eclectice, stiluri arhitecturale vechi și pline de farmec, precum și locurile de legendă ale orașului. Aici trebuie să vizitezi Hanul lui Manuc, unde poți sta la terasa din curtea interioară, Curtea Veche, Biserica Stavropoleos, Biserica Sf. Anton sau Biserica Colțea, Hanul cu Tei, celebra berărie Caru cu Bere, faimoasă pentru vitraliile ei, Muzeul Națtional de Istorie și Palatul CEC.

Dintre toate clădirile istorice, cu siguranță îți va rămâne la suflet micuța ți frumoasa biserică Stavropoleos, construită în stil brâncovenesc. Numele ei înseamnă ”Orașul crucii” și a fost ridicată în curtea unui han bogat, cum era moda în perioada medievală, când boierii și negustorii susțineau financiar cu afacerile lor lăcașurile de cult.

Casa Melik, unul dintre cele mai insolite locuri de vizitat în București

Top 10 locuri de vizitat în București. De la Casa Poporului la Casa Melik
Casa Melik Muzeul Theodor Pallady

După ce ai parcurs centrul vechi cu poveștile lui medievale și ai admirat palatele ridicate pe Calea Victoriei în perioada regalității, trebuie să mergi pe strada Spătarului la nr. 22, unde vei găsi cea mai veche locuință din București deschisă publicului. Este vorba de Casa Melik, construită în a doua jumătate a secolului XVIII, una dintre cele mai frumoase case negustorești.

Casa poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848 şi autor al lucrării L’Orient devant L’Occident. În prezent, Casa Melik este sediul Muzeului Theodor Pallady care adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut.

Aceasta conține un nucleu substanțial de pânze semnate de Theodor Pallady şi peste 800 de desene şi gravuri din perioada sa pariziană. Ele au fost donate de soții Răut Statului român la sfârşitul anilor ‘60, împreună cu propria colecţie de artă – picturi de școală franceză, olandeză, engleză și spaniolă din secolele XVI-XIX, sculptură mică antică și renascentistă, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi obiecte de artă decorativă.

foto: Shutterstock, Wikipedia

Dacă vrei să mergi în străinătate, vezi şi locuri de vizitat în Bruxelles, Luxemburg, Copenhaga, Strasbourg şi Munchen!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter