Top 10 locuri de vizitat în Cluj Napoca. Din Piața Unirii în Grădina Botanică

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 12 ianuarie 2023, 16:28

Clujul este un oraș tot mai cochet, atrăgător și tineresc, în pofida aerului său istoric. Dacă ajungi în ”capitala” Transilvaniei, iată un itinerariu cu cele mai frumoase locuri de vizitat în Cluj Napoca, pe care nu trebuie să le ratezi. Vei descoperi o mulțime de atracții moderne, ca în marile capitale europene, care se împletesc armonios cu străzile, clădirile și poveștile vechi ale acestui oraș.

Cuprins


Străbate la pas toate străduțele din centrul istoric și vei descoperi clădiri, muzee și biserici care pot rivaliza oricând cu cele mai frumoase locuri din Viena, Frankfurt sau Paris. Descoperă cele mai interesante locuri de vizitat în Cluj Napoca și nu uita să rezervi cel puțin o vacanță de patru sau cinci zile pentru acest oraș care se poate lăuda oricând cu unele dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară.

Piața Unirii, inima orașului vechi

Top 10 locuri de vizitat în Cluj Napoca. Din Piața Unirii în Grădina Botanică

Marea Piață a Unirii este considerată inima orașului și punctul zero de unde ar fi bine să pleci la pas pentru a descoperi cele mai interesante locuri de vizitat în Cluj Napoca. În vremurile medievale, când locul era delimitat cu ziduri de apărare, aceasta era cea mai mare piață din Europa, având o dimensiune de aproximativ 220 de metri pe 160 de metri. Multă vreme a purtat numele de Piața Principală, apoi Piața Regele Matia, dar azi clujenii îi spun simplu… centru.

În mijlocul pieței se află Biserica Sf. Mihail și Statuia lui Matei Corvin. Laturile pieței conțin mai multe clădiri celebre: astfel pe latura estică se află Palatul Bánffy, care adăpostește acum Muzeul de Artă și palate construite în oglindă, de la care pornește strada Iuliu Maniu. Pe latura sudică se află clădirea fostei primării și cea a Băncii Naționale. La colțul sud-vestic se află clădirea Hotelului Continental, ridicată la 1894.

Palatul Banffy și Muzeul de Artă Cluj Napoca

Top 10 locuri de vizitat în Cluj Napoca. Din Piața Unirii în Grădina Botanică

Palatul Banffy Cluj Napoca

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Transilvania, Palatul Banffy a fost ridicat în 1774 de către contele György Bánffy. Clădirea este construită în stil baroc, iar frontispiciul rococo are blazonul familiei Banffy și 6 statui ale unor personaje din mitologie: Hercule, Apollo, Marte, Minerva (Atena), Diana și Perseu. Palatul are un singur etaj și o curte interioară foarte spațioasă.

În saloanele sale vaste erau organizate recepții și baluri grandioase, la care au participat uneori împărați de la Viena. Palatul a găzduit oaspeți înalți precum Francisc I și soția sa, Carolina, sau pe împăratul Franz Josef și pe împărăteasa Sisi.

Începând cu 1951, palatul adăpostește Muzeul de Artă din Cluj, cu un valoros patrimoniu de pictură, grafică și artă decorativă. Nucleul acestui patrimoniu este Colecția Virgil Cioflec, ce reunește opere ale artiștilor Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady sau Camil Ressu, dispuse în peste 20 de încăperi.

Casa Matia, în care s-a născut Matei Corvin

Top 10 locuri de vizitat în Cluj Napoca. Din Piața Unirii în Grădina Botanică

Casa Matia din Cluj

La câțiva pași de Piața Unirii, se află casa în care s-a născut, în anul 1443, cel care avea să fie unul dintre marii regi ai Ungariei, Matei Corvin. Clădirea a fost construită în secolul al XV-lea și era amplasată în prima incintă de apărare a vechii cetăți. Clădirea a fost consolidată și renovată în mai multe rânduri, suferind modificări de stil. Dar structura de bază s-a păstrat așa cum o știm azi.

În perioada 1902 – 1935, aici a fost deschis Muzeul Societății Carpatine Ardelene, unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania la vremea respectivă, dedicat turismului, etnografiei și balneologiei. Aici era expusă o colecție de peste 7.000 de obiecte, cuprinzând ceramică, broderii, unelte agricole, porturi, obiecte casnice rurale. Două dintre încăperile edificiului erau destinate evocării memoriei lui Matei Corvin. În prezent, clădirea este folosită de Universitatea de Artă și Design.

Muzeul de Istorie a Transilvaniei, unul dintre cele mai educative locuri de vizitat în Cluj Napoca

Situat pe str. Constantin Daicoviciu nr. 2, în clădirea cunoscută și drept Casa Petrechevich-Horvath, Muzeul de Istorie a Transilvaniei este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în Cluj Napoca și un adevărat tezaur, cu bogate colecții de antichități, mineralogie, botanică, zoolofie, elemente etnografice, precum și o pinacotecă.

Unul dintre exponatele mai deosebite este Talpa de robot, un obiect metalic descoperit în 1973 în apropiere de Aiud în straturi de sol alături de oase de mastodont. Acesta seamănă izbitor de mult cu piciorul unui tren de aterizare, iar din analiza stratului de oxid s-a tras concluzia că are o vechime de 250.000 de ani. În urma analizelor științifice de laborator, pe lângă metalul principal, aluminiu, piesa conține cupru, zinc, cobalt, zirconiu, metale descoperite și utilizate în epoca mondernă. Prezența staniului în aliaj face ca această piesă să fie un mare mister chiar și pentru metalurgia de azi.

Muzeul de Istorie a Transilvaniei se află în Piața Muzeului, acolo unde vei găsi și Biserica Franciscană, dar și obeliscul Carolina decorat cu basoreliefuri din timpul vizitei regale a Împăratului Francisc I și a soției sale, Carolina Augusta, din anul 1817.

Teatrul Național din Cluj Napoca

Top 10 locuri de vizitat în Cluj Napoca. Din Piața Unirii în Grădina Botanică

Teatrul Național din Cluj Napoca

Frumoasa clădire a Teatrului Național din Cluj Napoca a fost construită între anii 1904 – 1906 pe locul fostei piețe de lemne a orașului. Acum ea se află în Piața Ștefan cel Mare și este una dintre cele mai frumoase construcții din Transilvania. Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919, iar primul spectacol al companiei de limba română din Cluj a avut loc 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire. Clădirea adăpostește atât compania Teatrului Național, cât și Opera Română.

Catedrala Ortodoxă

Catedrala Ortodoxă din Cluj Napoca

Catedrala Ortodoxă din Cluj Napoca

Situată în Piața Avram Iancu,  Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost ridicată în perioada anilor 1923-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca și poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Lucrările de construcție au fost inițiate la 10 septembrie 1923, iar pe 7 octombrie 1923, a fost pusă piatra de temelie a catedralei, festivitate la care au participat prințul moștenitor Carol al României și primul ministru Ion I. C. Brătianu. Este în prezent a treia catedrală din România ca înălțime, după cea ortodoxă din Timișoara și cea evanghelică din Sibiu. Catedrala a fost înzestrată cu 4 clopote, aduse din Ungaria, cel mai mare dintre ele cântărind aproape 2 tone.

Turnul Croitorilor

Top 10 locuri de vizitat în Cluj Napoca. Din Piața Unirii în Grădina Botanică

Bastionul sau Turnul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului și care s-a păstrat intact până în zilele noastre. După Bătălia de la Mirăslău, Baba Novac și preotul Saski au fost prinși, torturați și executați în cetatea Clujului de către nobilii transilvăneni. În apropierea bastionului a fost expus, în 1601, trupul tras în țeapă al lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul.

Turnul a fost restaurat în mai multe rânduri, iar în prezent găzduiește Centrul de cultură urbană, care cuprinde o sală de conferințe și spații expoziționale.

Parcul Etnografic Național Romulus Vuia

Top 10 locuri de vizitat în Cluj Napoca. Din Piața Unirii în Grădina Botanică

O vizită în Cluj Napoca trebuie să te ducă și la Parcul Etnografic Romulus Vuia, primul muzeu în aer liber din România. El a fost înfiinţat la 1 iunie 1929, ca secție a Muzeului Etnografic al Ardealului. Întemeietorul parcului, Romulus Vuia, și-a dorit ca unele dintre gospodăriile vechi aduse în parc să fie în continuare locuite de țărani, iar aceștia să își continue activitățile de zi cu zi, meșteșugurile și muncile agricole. În timpul celui de al doilea război mondial, multe dintre obiectivele muzeului au fost bombardate și incendiate.

Ulterior, muzeul etnografic a fost refăcut și cuprinde acum mai multe sectoare cu instalaţii tehnice şi ateliere ţărăneşti din secolele XVIII-XX, care ilustrează tehnicile tradiţionale de prelucrare a lemnului şi a fierului, de obţinere a aurului, de prelucrare a ţesăturilor de lână, a lutului, a pietrei, de măcinare a cerealelor şi de obţinere a uleiului comestibil.

Parcul Cetățuia

Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea. Avea o redută, un turn și bastioane de apărare, înconjurate de un val de pamânt. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est și nord. Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului în perioada Habsburgică.

Din vechea cetățuie nu se mai văd azi decât o mică parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970. Pe aleile de promenadă, te poți plimba să te bucuri de o panoramă deosebită asupra orașului.

Grădina Botanică, unul dintre cele mai relaxante locuri de vizitat în Cluj Napoca

Top 10 locuri de vizitat în Cluj Napoca. Din Piața Unirii în Grădina Botanică

Grădina Botanică locuri de vizitat în Cluj Napoca

Este o oază de verdeață, răcoare și liniște vara, cuprinsă între bulverdele aglomerate ale Clujului, dar și un peisaj mirific iarna, când copacii sunt încărcați de zăpadă. Grădina Botanică este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Cluj, dar și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară.

Varietatea peisajului și a speciilor este impresionantă în Grădina Botanică ”Alexandru Borza”. Din fiecare colț de lume există o mică părticică și aici. Grădinile londoneze cu straturi bine delimitate, deșertul cu cactuși, lacurile cu flori și poduri japoneze, păduri de foioase și conifere, munți cu pâraie repezi, pășuni și mici dealuri, aproape toate formele de relief se regăsesc la scară redusă în această grădină.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter