Top 10 obiective turistice din Sibiu. Din Piața Mare în Dumbravă!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 11 ianuarie 2023, 15:54

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării și abia îți ajunge o săptămână să vizitezi toate locurile deosebite pe care ți le oferă. Iată un top 10 cu obiective turistice din Sibiu pe care nu trebuie să le ratezi de la prima vizită.

De la muzeele din clădiri istorice din centrul vechi, la muzeele în aer liber, de pe străduțele medievale pline de farmec, la aleile parcurilor îngrijite, Sibiul este un oraș plin de culoare, legende, povești și locuri pitorești. Descoperă cele mai interesante obiective turistice din Sibiu și nu rata ocazia să le vizitezi pas cu pas.

Cuprins

Piața Mare din centrul istoric

Atestată încă din anul 1366, după ce s-au construit fortificațiile din jurul urbei vechi, Piața Mare din Sibiu era cea mai mare piață în vremurile vechi, în care se organizau nu doar târguri și adunări populare, dar și judecăți și execuții. Însă rolul ei a fost de piață de alimente și în special cereale și vite. Astăzi, este cunoscută drept unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România, este o piață largă și plină de soare, cu terase colorate și case cu aer vechi, renovate conform arhitecturii timpului lor.

Muzeul Brukenthal

Aflat în Piața Mare din centrul istoric al Sibiului, Palatul și Muzeul Brukenthal este primul muzeu din țară și primul din Europa de Est. El a fost înființat de Samuel von Brukenthal, guvernator habsburgic al Transilvaniei între anii 1778 și 1787. Baronul avea deja o colecție impresionantă, primele tablouri fiind achiziționate din Viena din anul 1754. Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminiști ai veacului. Palatul a devenit în 1817 muzeu public, cunoscut ca

Muzeul Brukenthal și constituie azi unul dintre cele mai valoroase obiective turistice din Sibiu. Muzeul cuprinde 1200 de picturi ale principalelor școli de artă europene din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea: lucrări din perioada renascentistă flamandă, germană, austriacă, italiană, spaniolă și franceză, a barocului și rococoului. Palatul în sine este cea mai importantă clădire barocă din Transilvania.

Turnul Sfatului, printre cele mai vechi obiective turistice din Sibiu

Top 10 obiective turistice din Sibiu. Din Piața Mare în Dumbravă!

Turnul Sfatului din Sibiu

Zugrăvit în alb, adăpostind ceasul orașului și fiind cea mai înaltă construcție din Piața Mare din Sibiu, Turnul Sfatului nu poate fi trecut cu vederea. Pe sub el, poți trece pe sub o arcadă largă din Piața Mare către Piața Mică. Dar mult mai important este să urci în Turnul Sfatului și să te bucuri de o panoramă deosebită a centrului vechi.

Turnul a fost construit în secolul al XIII-lea și făcea parte din cea de-a doua centură de fortificații a orașului. Cu timpul a fost folosit drept foișor de foc, depozit de grâne, închisoare, a fost modificat și reconstruit de mai multe ori, ajungând azi să găzduiască un spațiu expozițional deosebit.

Podul Minciunilor și Piața Mică,mereu în topul cu obiective turistice din Sibiu

Top 10 obiective turistice din Sibiu. Din Piața Mare în Dumbravă!

Podul Minciunilor Sibiu

Piața Mică din centrul vechi al Sibiului are un farmec aparte, iar clădirile ei colorate în nuanțe pastelate, cu ”ochi” care te privesc interesați de pe acoperișuri, sunt principala atracție. Terasele și magazinele de suveniruri completează atmosfera boemă.

În Piața Mică este și Podul Minciunilor, primul pod de fier forjat din România, care face trecerea din orașul de sus, către locuințele din orașul vechi de jos și totodată asigură trecerea către Piața Huet. Legenda spune că aici obișnuiau să se plimbe cuplurile de îndrăgostiți care își jurau iubire veșnică, deși jurămintele lor adesea erau uitate după numai câteva zile. În Piața Mică poți vizita Casa Hermes unde se află Muzeul Franz Binder, sau farmacia ”La Ursul Negru” unde se află acum Muzeul de Istorie a Farmaciei.

Pasajul Scărilor

Top 10 obiective turistice din Sibiu. Din Piața Mare în Dumbravă!

Sibiu Pasajul Scarilor

Este un pasaj pavat cu piatră și cărămidă, care face legătura dintre orașul de sus și cel de jos. El a fost construit în secolul al XIV-lea și făcea parte din a treia centură de fortificații a orașului care mai cuprindea Turnuri de apărare, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor și Turn de Poartă. Pasajul Scărilor, cunoscut și sub numele de “Zidul cu ace”, cuprinde două ramificații de scări și arcade ce înconjurau zidurile cetății din jurul Bisericii Evanghelice. Pasajul se termină în partea de sus, cu Turnul de Poartă și cu Primăria Veche, astăzi Muzeul de Istorie, și găzduiește patru case complet renovate.

Muzeul de Istorie Naturală

Aflat într-o clădire deosebit de frumoasă, pe strada Cetății nr. 1, în fostul parc al Teatrului, Muzeul de Istorie Naturală a fost înființat de Societatea Ardeleană de Științe Naturale care a adunat de la mai mulți colecționari împătimiți ierbare, colecții de minerale și chiar colecții de păsări indigene și exotice. Pot fi vizitate în muzeu colecții paleontologice foarte bogate, colecții de fluturi și specii de plante, unele dintre ele rarități la nivel mondial. Curtea muzeului oferă o oază de liniște pentru turiști, iar aici pot fi văzute câteva specii de arbori și plante deosebite.

Muzeul Locomotivelor cu aburi

Top 10 obiective turistice din Sibiu. Din Piața Mare în Dumbravă!

locomotivele cu aburi din Sibiu

Muzeul se află în apropierea Gării Sibiu, pe strada Dorobanților nr. 22, în perimetrul fostului depou care deservea calea ferată îngustă Sibiu–Agnita (–Sighișoara). Este un muzeu inedit și unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Sibiu. Aici sunt expuse motoare cu aburi și 35 de locomotive cu aburi, puse pe șine, piese care au făcut istorie la vremea lor. Muzeul în aer liber este neglijat de autorități, dar locomotivele au farmecul lor aparte. Sunt piese aduse din Germania, Polonia, Austria, Suedia, ba chiar și de la Uzinele Malaxa din București și o locomotivă din America, fabricată în 1920.

Dumbrava Sibiului și Muzeul Astra

Top 10 obiective turistice din Sibiu. Din Piața Mare în Dumbravă!

Muzeul Astra obiective turistice din Sibiu

În jurul Sibiului, spațiul verde este tot mai protejat și ocrotit, parcurile fiind bine îngrijite, cu alei pentru biciclete și alei de promenadă. Nu pleca din Sibiu, fără să rezervi o zi în Parcul Dumbrava Sibiului unde trebuie să vizitezi Muzeul Astra, poate cel mai frumos muzeu al satului din România.

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra este totodată unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sibiu. El este amenajat într-un parc întins, în jurul unui lac, unde vei vedea o mulțime de mori de apă. Muzeul are peste 10 kilometri de alei, care te conduc spre diverse gospodării așezate în funcție de origine, vechime și meșteșuguri. Impresionante sunt bisericile de lemn, morile de vânt și de apă, șopronul cu trăsuri vechi și numeroasele instalații mecanice folosite pe vremuri în gospodăriile țărănești.

Descoperă și Muzeul Satului din București cu numeroasele lui case tradiționale, adunate din toate zonele țării.

Grădina Zoologică, preferata copiilor

Amenajată tot în Parcul Dumbrava, pe Calea Dumbrăvii la nr. 142, Grădina Zoologică din Sibiu a fost înființată, în 1929, de către Întreprinderea de Electricitate la inițiativa inginerului Szekely căruia i-a venit ideea după ce a găsit niște vulpi pe când lucra la repararea barajului de la Sadu.

Grădina adăpostește 135 de animale și păsări din 35 de specii: maimuțe, urși, lupi albi, lupi carpatini, vulpi, tigri, lei, jaguar, pume, mistreți, lame, cerbi carpatini, cerbi lopătari, căprioare, bivoli albi, ponei, un piton reticulat, un crocodil, fazani, papagali, păuni și porumbei.

Parcul sub arini

După Dumbravă și Muzeul Astra, Parcul sub arini este cea mai frumoasă zonă verde a orașului Sibiu. Ea a fost amenajată pe un teren viran, aflat între fortificațiile Steaua și Josephine. Cu timpul, au fost plantați sute de copaci și arbuști, unele specii rare în țara noastră. Parcul are 22 de hectare și peste 61 specii de arbori, din care 26 exotici şi 35 indigeni.

De o deosebită valoare ştiinţifică şi decorativă sunt speciile exotice, atât cele din Extremul Orient (ginkgo biloba, arborele vieţii, magnolia), cât şi cele din America de Nord (molid înţepător, pin strob, tuie, chiparos de California, stejar roşu şi stejar de baltă, nuc negru, arbore de lalea, roşcov de Canada, arţar de zahăr).
Cei mai bătrâni arbori, și anume exemplare de arini, plop negru, tei și stejari au peste 150 de ani. În parc îşi găsesc adăpostul aproximativ 95 de specii de păsări. Parcul este conectat cu o pistă de biciclete de Muzeul Astra.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter