Peștera Dâmbovicioara, povești cu haiduci și comori ascunse

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 25 octombrie 2022, 14:23

Nu rata ocazia să vizitezi peștera Dâmbovicioara, dacă ajungi pe meleagurile Branului. Peștera se află în partea de sud a masivului Piatra Craiului, la numai un kilometru de satul Dâmbovicioara din județul Argeș.

Cuprins


Peștera Dâmbovicioara a fost săpată în munte de apele repezi ale pârâului Dâmbovicioara, afluent al râului Dâmbovița. Spre deosebire de alte peșteri umede, aceasta este o peșteră uscată, deoarece pârâul și-a croit altă albie și a ieșit de multe veacuri din măruntaiele muntelui.

Spre deosebire de alte peșteri, tocmai pentru că nu mai este străbătută de ape, Dâmbovicioara este o peșteră mai caldă, cu o temperatură de 10 – 12°C și cu o atmosferă moderată. Accesul facil la peșteră, zona deosebit de frumoasă, spectacolul pe care îl oferă Cheile Dâmbovicioarei și legendele locului atrag mii de turiști în fiecare an. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară, pe care nu trebuie să îl ocolești.

Cum ajungi și ce poți vedea în peștera Dâmbovicioara

Accesul către peșteră se face cu mașina pe un drum bine asfaltat. Dar cel mai bine ar fi să mergi pe jos prin cheile Dâmbovicioarei și să te bucuri de frumusețea lor aspră și spectaculoasă.

Cheile sunt înguste, iar pereții munților se înalță și la 200 de metri deasupra apei. Firul pârâului îți ține companie până aproape de peșteră și te bucuri de o răcoare binecuvântată pe timp de vară.

Peștera Dâmbovicioara este formată dintr-o galerie unică, cu o lungime totală, de 555 m. Deși această lungime este incomparabil mai mică față de alte peșteri din România, Peștera Dâmbovicioara este cea mai lungă din zonă. Galeria are lățimi ce variază între 3-4 m și înălțimi de 4-5 m, cu puține ramificații, de dimensiuni mici.

Peștera Dâmbovicioara, povești cu haiduci și comori ascunse

Peștera Dâmbovicioara1

Formațiunile din interior, stalagmitele și stalactitele construite cu mii de ani în urmă de apele Dâmbovicioarei spun tot felul de povești. Stalactita botezată capul de șarpe pare să fie cea mai îndrăgită de ghizii care te conduc prin peșteră. Dar mai poți observa și o labă de urs, un elefant sau o blană de leopard, toate realizate din calcarul și sărurile depuse de ape. Tot aici au fost descoperite și oase de urs de peșteră, așa cum poți vedea la faimoasa Peștera Urșilor din munții Apuseni.

Interesante sunt și desenele rupestre foarte vechi pe care le poți observa pe stâncile din peșteră. Se pare că datează de câteva secole, având în vedere că aici se ascundeau adesea, pentru perioade lungi de timp, locuitorii din zonă când erau prigoniți de atacatori.

Legendele cu haiduci și comori din Peștera Dâmbovicioarei

Dacă stai de vorbă cu oamenii de prin partea locului, este imposibil să nu afli că aici se ascundeau în vremurile medievale haiduci temuți. Aici își ascundeau comorile după ce jefuiau conacele și castelele din Transilvania. Dar se pare că le-au ascuns atât de bine, că nimeni nu a găsit nicio comoară până acum.

Ghizii tineri care te conduc în peșteră au alte povești cu haiduci. Ei spun că tinerii răzvrătiți furau de la cei bogați și împărțeau toți banii copiilor sărmani din satele vecine. În peșteră, nu ascundeau decât merinde și arme.

foto: wikipedia.org

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter