Sânziene sau Drăgaica – Tradiții și superstiții în noaptea de Sânziene

Ultimul update Joi, 23 iunie 2022, 20:59
Sânziene sau Drăgaica este o sărbătoare populară ce coincide cu naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, celebrată pe 24 iunie. Sărbătoarea de Sânziene este una de care sunt legate numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. 

Drăgaica se celebrează în fiecare an, pe data de 24 iunie. Noaptea de Sânziene este una încărcată de semnificații și, potrivit multor credințe, are conotații magice.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită la 24 iunie, se crede că a fost instituită tocmai pentru a înlocui sărbătorile păgâne, cu caracter agricol sau naturist legate de solstițiu de vară. Acest eveniment, considerat începutul verii astronomice, este legat adesea de Sânziene.

Sânziene – Tradiții și obiceiuri de Drăgaică

Despre Sânziene se știe că sunt zece tinere zeiţe, ce formează alaiul nupţial al zeiţei Sânziana – după numele din Transilvania, Banat, Oltenia, Maramureş sau Bucovina – sau Drăgaica – aşa cum e cunoscută în Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei. În credința populară, Sanzienele erau considerate a fi femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Sânziene, tradiții

De sărbătoarea de Sânziene sunt legate multe tradiții

Despre Sânziene se crede că plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Tot în popor se spune că în noaptea de Sânziene se deschid Cerurile.  Dansul lor ritualic e legat de simbolismul Soarelui şi marchează caracterul special al zilei celei mai lungi din an.

Superstiții de Sânziene

De această sărbătoare sunt legate și multe superstiții, în multe zone din țară existând încă ritualuri și obiceiuri ținute încă din cele mai vechi timpuri.

  • Drăgaica e considerată momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.
  • În dimineața de Sânziene înainte de răsăritul soarelui oamenii strâng buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.
  • Fetele strâng flori de Sânziană pentru a le pune sub pernă, în noaptea de Sânziene. Există credința că își vor visa ursitul. În unele zone fetele își fac coronițe din Sânziene pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.
  • Pentru alungarea spiritelor rele, în noaptea de Sânziene se aprind focuri în care se aruncau substanțe puternic mirositoare, se buciumă și se strigă jurul focurilor.
Sânziene- Tradiții de Sânziene

Tradiții de Sânziene

Previziuni despre vreme de Sânziene

Sărbătoarea Sânzienelor mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Amuțitul Cucului. Se crede că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.  Potrivit tradiției, dacă Sânzienele, care sunt protectoare ale fecundităţii şi prezenţe binefăcătoare, nu sunt respectate, se răzbună, prin vârtejuri, grindină, vijelie, flori văduvite de miros, plante fără leac.

Pentru a fi sănătoși și avea spor în muncă, în acest moment de început al secerișului, oamenii se încing peste șale cu tulpini de cicoare.

Flori de Sânziene- beneficii pentru sănătate

Florile de Sânziene sau Floarea Sfântului Ioan Botezătorul,  plantă care înflorește în perioada solstițiului de vară, este considerată a fi una magică, cu proprietăți tămăduitoare și mistice. Ea este utilizată și în prezent ca plantă medicinală.

Flori de sânziene

Flori de sânziene

Aceste flori au efect ușor sudorific, diuretic, reduc crampele. Datorită efectului său diuretic și sudorific, ceaiul este utilizat în medicina populară împotriva bolilor renale, biliare, cele ale ficatului, respectiv ale căilor respiratorii. La adulți o singură doză poate conține 2-3 lingurițe de substanță uscată mărunțită.

Mai mult decât atât, floarea de sânziene este utilizată și în domeniul culinar. Semințele prăjite și măcinate se folosesc pentru prepararea unei băuturi energizante calde, asemănătoare cafelei. Vârfurile înflorite se pun la macerat pentru obținerea unei băuturi răcoritoare, la fel ca florile de soc, sau pentru aromatizarea unor spirtoase.

În plus, infuzia de sânziene galbene este folosită şi în cosmetică sub formă de comprese. Acest remediu menţine elasticitatea pielii şi estompează ridurile fine. O infuzie pentru uz cosmetic se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate şi o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă care se aplică pe faţă dimineaţa şi seara.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter