5 lucruri care îți îngrașă tenul

De Simona Josan, pe Ultimul update Luni, 04 aprilie 2016, 15:42

Ai o ”constelație” de puncte albe pe pomeți și fruntea este lucioasă de parcă tocmai ai transpirat muncind la câmp? Cel mai probabil faci parte din categoria femeilor cu ten gras. Înainte să tratezi problema cu care te confrunți, trebuie să știi care sunt factorii care o provoacă.

Iată de ce ai tenul gras!

Îți cureți pielea prea des

Demachierea este un pas important în ritualul de înfrumusețare, însă dacă ești obsedată să ai pielea curată perfect și te speli ori demachiezi din oră în oră, trebuie să știi că exagerezi. Specialiștii susțin că acest obicei îți va pune glandele care produc sebumul să ”lucreze” prea mult. ”Cele care își curăță pielea foarte des nu fac altceva decât să distrugă și o barieră care se găsește la nivelul epidermei. Deși ai crede că pielea ta devine mai uscată curățând-o mai des, trebuie să știi că glandele care produc sebumul încearcă să echilibreze situația”, explică Rachel Nazarian, membru al echipei de cercetare în dermatologie Schweiger Dermatology Group.

Consumi alimente bogate în grăsimi

Nu mai este un secret pentru nimeni că grăsimile nesaturate duc la îngrășarea tenului. La fel de ”vinovate” sunt și produsele lactate, din cauza hormonilor pe care îi conțin, fiind de proveniență animală. Și cerealele procesate, cum ar fi pâinea albă, covrigii, orezul, pot duce la îngrășarea tenului, pentru că ridică nivelul glicemiei în sânge, activând astfel și producția de grăsime.

Hormonii

De ce crezi că în perioada menstruației îți ies coșuri? ”Pentru că producția de hormoni este mai mare în acest interval, iar hormonii stimulează activitatea glandelor sebacee, pe frunte, în jurul nasului și al sprâncenelor, pot apărea mici punguțe inestetice și dueroase.  Ai senzația în această perioadă că pielea ta parcă este mai grasă și lucește prea tare”, susține Nazarian.

Cosmeticele pe care le folosești

Te-ai obișnuit cu un anumit tip de produse cosmetice, însă poate ar trebui să faci o analiză mai amănunțită a ingredientelor pe care acestea le conțin. ”Vin la mine mulți pacienți care nu realizează că produsele pe care le folosesc pot să le îngrașe pielea. Dacă nu o încarci foarte tare, pielea poate respira și se poate bucura de factorii benefici ai mediului înconjurător. Astfel se evită producția de sebum în exces, tocmai aceea care face ca pielea să lucească. Caută produse care nu conțin uleiuri și care nu încarcă pielea”, spune medicul.

Genele

Poate nu suntem întotdeauna mulțumite de moștenirea genetică. Totuși, dacă te regpsești printre femeile care se confruntă cu ten gras din mamă în fiică, atunci clar trebuie să fii foarte atentă la ce mănânci și la ce produse folosești. ”Numărul glandelor și activitatea lor este foarte complex și specific fiecărui individ. Desigur, este influențat de moștenirea genetică. Așadar, pielea ta poate produce foarte mult sebum sau poate ai prea multe glande sebacee pe față decât alte persoane”, a explicat Navarian. Dacă știi că este așa, mergi la un dermatolog bun care să-ți recomande ce produse să folosești.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter