Aloe vera: 6 beneficii pentru păr și piele

De Sandra S., pe Ultimul update Marți, 23 februarie 2021, 17:11

Știai cât de sănătos este aloe vera? Află cum ce tratamente naturale îți poți face cu aloe vera, pentru păr și piele sănătoase și frumoase!

Proprietăți antialergice

Aloe vera este folosit în multe tratamente pentru piele, în cazul afecțiunilor precum eczeme, psoriazis și prurit, dar la fel de bine pot trata ciupiturile de insecte și alte reacții alergice, datorită proprietăților sale anti-alergice. Dacă vrei să calmezi mâncărimile, folosește un gel cu aloe vera cât mai natural.

Aloe vera te scapă de acnee

Planta este folosită și în tratamentele anti-acneice, deoarece calmează pielea înroșită și reduce inflamația mult. De asemenea, dacă folosești zilnic o cremă cu aloe vera, poți preveni apariția coșurilor sau pentru tratarea celor apărute deja.

Este foarte hidratant

Una dintre cele mai hidratante substanțe pe care le poți folosi pentru ten și corp este aloe vera. Mai mult, acesta redă în timp și elasticitatea pielii, astfel că încetinește și procesul de îmbătrânire.
Împotriva căderii părului

Încă din vremea Egiptului Antic, aloe vera a fost folosit în tratamentele anti-căderea părului. Este bun deoarece conține enzime ce promovează și creșterea părului. Un șampon cu aloe vera poate fi o soluție bună în cazul dermatitelor seboreice sau pur și simplu în cazul mătreții, pentru că reface pH-ul natural al scalpului.
Aloe Vera - aloe vera aplicata pe piele de catre o domnisoara

Repară părul foarte uscat

Un tratament pentru o perioadă scurtă de timp cu aloe vera este foarte bun pentru părul foarte uscat, pentru că substanța îi redă strălucirea și hidratează intens firele de păr.

Aloe vera, bun pentru părul gras

Îndepărtează sebumul delicat, fără să îți usuce scalpul sau părul și îți poți face un amestec chiar la tine acasă: o parte suc de aloe vera (natural, fără îndulcitori sau alte substanțe) și o parte zeamă de lămâie. Clătește-ți părul cu acest amestec, după șamponare.

Ce conține aloe vera

  • Vitaminele A (beta-caroten), C, E, B12, acid folic, colină;
  • Opt tipuri diferite de enzime, dintre care una reduce inflamarea pielii, iar celelalte șapte ajută la descompunerea zaharurilor și a grăsimilor.
  • Minerale: calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc; acestea sunt esențiale în funcționarea corectă a mai multor sisteme enzimatice. Zaharuri: monozaharide (glucoza și fructoza), polizaharide (glucomanani și polimanoza);
  • 12 tipuri de antrachinone, toate laxative, dintre care aloina și emodina au rol analgezic, antibacterian și antiviral. Aloina este însă considerată ca fiind posibil cancerigenă, efectul ei rămânând momentan sub semnul întrebării.
  • Acizi grași: colesterol, campesterol, beta-sisosterol și lupeol. Toți aceștia au efect antiinflamator, iar lupeolul are și rol antiseptic și analgezic.
  • Hormoni: auxine și gibereline, care ajută la regenerarea țesuturilor și au efect antiinflamator.
  • 20 din cei 22 de aminoacizi necesari bunei funcționări a organismului, dintre care șapte fac parte din cei opt aminoacizi esențiali pentru sănătate.
  • Acidul salicilic, care are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene.
  • Lignina, care facilitează procesul de trecere în piele a altor ingrediente.
  • Saponine, care au rol de curățare și antiseptic.

Sub ce formă se găsește aloe vera

Principiile active din aloe vera se găsesc pe piață în geluri, creme, unguente, șampoane, pulberi, latex, suc, pastile (de exemplu, cărbunele medicinal cu aloe vera) și pot apărea chiar și în produse de igienă, cum ar fi șervețelele umede.

Efecte secundare dacă folosești aloe vera

În cazul administrării externe, efectele secundare pot fi reacțiile alergice la antrachinone. La persoanele sensibile, zona poate să se înroșească și să dea senzații de arsură sau usturime.

La administrarea internă, gelul de aloe poate să aibă efecte adverse precum crampe, diaree, urină de culoare roșie sau înrăutățire a constipației. Efectul laxativ al antrachinonelor poate duce la dezechilibre electrolitice (nivel mic de potasiu), iar gradul de absorbție a substanțelor din medicamentele luate oral va scădea.

Aloe Vera – contraindicații

  • persoanele care sunt alergice la plantele din familia Liliacee;
  • femeile însărcinate – poate provoca contracții uterine și micșorarea cantității de glucoză din sânge;
  • femeile care alăptează: în cazul lor, consumul poate duce la apariția de probleme gastrointestinale la copil;
  • persoanele care au diabet și folosesc medicamente care scad nivelul glucozei în sânge.

Știai că Aloe Vera este originară din Insula Socotra, denumită şi insula extraterestră? Află cele mai interesante curiozitati despre plante.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter