Cel mai mare secret al relațiilor fericite, dezvăluit de specialiști

De Amelia Matei, pe Ultimul update Luni, 21 februarie 2022, 15:25
Relațiile fericite se bazează pe mai multe lucruri – iubire, încredere, toleranță, răbdare, prietenie... Și totuși, specialiștii cred acum că un singur cuvânt ar putea fi cheia unei relații reușite și de lungă durată – banalul

“mulțumesc”.

William James, un celebru psiholog american, spunea că “principiul ascuns după care funcționează orice om este dorința de a fi apreciat”. Așadar, banalul “mulțumesc”, spus mai des, ar putea salva multe relații cu probleme și ar putea fi cheia căsniciilor fericite, de durată.

Semnificația din spatele lui “mulțumesc”

Atunci când îi spui unui om “mulțumesc”, înseamnă că apreciezi ceea ce el sau ea a făcut pentru tine. Încrederea și prietenia sunt consolidate prin acest banal cuvânt, pe care majoritatea oamenilor îl rostesc din ce în ce mai rar în zilele noastre, mai ales în cadrul relațiilor de cuplu.

Poate din proasta obișnuință sau poate din încăpățânare ori neatenție, mulți dintre noi nu îi mai spunem partenerului de cuplu “mulțumesc”. Ei bine, acum specialiștii atrag atenția că acest obicei poate dăuna oricărei relații, chiar și în cazul în care partenerii se iubesc…

“Mulțumesc” poate însemna pentru unele persoane validarea relației, faptul că partenerul îi apreciază ca indivizi și uneori poate fi cu mult mai important decât o declarație de dragoste.

Așteptările prea mari distrug relațiile

Fără să ne dăm seama, uneori avem așteptări prea mari de la partenerul de cuplu și ajungem să spunem lucruri precum “Dacă m-ai iubi cu adevărat, ai face asta pentru mine”. Specialiștii atrag atenția că un astfel de comportament este foarte dăunător relațiilor de cuplu. Nu ar trebui să avem așteptări de acest gen de la partenerul de cuplu, ci să abordăm altfel conversația – “Îți mulțumesc că m-ai ajutat cu x, crezi că m-ai putea ajuta și cu y?”.

Un singur “mulțumesc” nu este de ajuns

Faptul că îi spui azi mulțumesc partenerului tău de cuplu și nu o mai faci apoi un timp îndelungat, nu ajută la nimic. Specialiștii în relații sunt de părere că zilnic ar trebui să rostim acest cuvânt, dacă ne dorim o relație lungă și sănătoasă, și nu ar trebui să mulțumim numai atunci când e vorba de lucruri foarte importante.

“Îți mulțumesc că ai dus tu mașina la service” sau “Îți mulțumesc că ai dus gunoiul” sunt situații banale în care putem (și ar trebui!) să spunem mulțumesc.

Pe măsură ce acest cuvânt intră în vocabularul ambilor parteneri, și este folosit zilnic, relația va suferi o schimbare în bine pe care o veți sesiza amândoi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter