Povestea lui Coco Chanel, la 134 de ani de la nașterea ei. 20 de citate de viață

De Mihaela Dobre, pe Ultimul update Vineri, 18 august 2017, 17:53
Pe 19 august 1883 se năștea Gabrielle Bonheur Chanel, unul dintre cele mai influente nume din istoria modei. După 134 de ani, povestea lui Coco Chanel continuă prin moștenirea extrem de importantă pe care a lăsat-o acestei industrii. 

Datorită ei avem haine confortabile, Madame Coco revoluționând moda pentru femei în secolul XX. Iar Chanel No.5 este cel mai vândul parfum din lume.

Cine a fost Coco Chanel – povestea ei

Născută în Saumur, Franța, Coco rămâne orfană de mamă la o vârstă fragedă, iar tatăl își abandonează cei cinci copii în grija rudelor. În scurt timp, micuța Coco ajunge într-un orfelinat, unde învață să coasă. Simplitatea vestimentației călugărițelor din acest orfelinat avea să o inspire mai târziu în carieră, făcând din ea o caracteristică a propriului stil.

Între anii 1905 și 1908, a avut o scurtă perioadă de cântăreață de cabaret, perioadă în care a primit și numele de Coco. Are o viață amoroasă tumultoasă, având relații cu mai mulți bărbați înstăriți.

Dar povestea lui Coco Chanel cu industria modei începe în anul 1910, când ajunge la Paris și își deschide un prim magazin de pălării, pe Rue Cambon. Ulterior, avea să deschidă un alt magazin la Deauville, unde vindea, de asemenea, articole sportive, apoi un altul la Biarritz.

În câțiva ani, bazându-se pe simplitate și pe confort, stilul lui Chanel a revoluționat industria modei, iar spre finalul anilor ’20, brand-ul Chanel cuprindea o casă de modă, o afacere cu textile, o linie de parfumuri și un atelier pentru bijuterii, numărul total al angajaților ajungând la 3.500 de persoane.

Stilul lui Coco Chanel

Moștenirea lăsată de designerul francez Coco Chanel este extrem de importantă pentru întreagă lume a modei. Un adevărat vizionar, Coco Chanel a inspirat femeile să se îmbrace pentru ele însele. Creatoarea a avut un real impact nu doar asupra dezvoltării industriei de modă, ci și asupra întregii societății din perioada anilor ’20 și după.

Chanel a fost un pionier al esteticii moderne, promovând siluetele confortabile, care eliberau corpurile de corsetele și jupele restrictive. „Luxul trebuie să fie confortabil”, spunea ea, iar în piesele sale se regăseau forme și materiale tipic masculine, precum jerseul. Chanel se uita dincolo de manechinul din fața ei și vedea femeia reală, care urma să-i poarte hainele.

Considerată drept cea mai importantă contribuție marca Chanel adusă în lumea modei, mica rochie neagră a fost pentru creatoare o piesă esențială din garderobă. Ea considera această piesă potrivită atât pentru zi sau seară, cât și pentru orice alt eveniment. Iar astăzi, nicio garderobă a femeii moderne nu este completă fără, cel puțin, o mică rochie neagră.

Eleganța unui costum Chanel din tweed nu iese niciodată din tendințe. Clasicul sacou fără guler și fusta asortată acestuia au fost reactualizate de casa Chanel în repetate rânduri în ultimii 70 de ani.

La fel și Chanel No.5, cel mai cunoscut și vândut parfum din lume, și-a păstrat ambalajul de acum aproape 100 de ani, aceeași sticlă Deco în care a fost prezentat publicului pentru prima dată.

În continuare, am făcut o selecție de 20 de citate inspiraționale marca Gabrielle „Coco” Chanel, care nu își vor pierde niciodată substanța, la fel ca cea care le-a rostit.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter