Amalia Sterescu, antreprenor, despre blocajul de tipul: „Vreau să mă dezvolt, dar…“

De Amalia Sterescu, pe Ultimul update Miercuri, 04 martie 2020, 16:47
Obișnuim să ne setăm intenții la început de an. Pentru acelea care se leagă mai mult de „a ști“ decât de „a avea“, e nevoie întotdeauna de focus și acțiuni concrete, căci drumul spre cunoaștere e adesea sinuos, implică efort și mai ales timp dedicat cu consecvență.

Aud adesea în jurul meu „Vreau să mă dezvolt!“ fie de la coechipierii mei, fie de la clienți, fie de la parteneri. Partea interesantă apare când, pe lângă intenția „Vreau să mă dezvolt personal“, se alipește cumva și acel „Vreau să mă dezvolt, DAR…“. Și aici valul de scuze este din ce în ce mai variat: „N-am timp, n-am bani, n-am…“

Cum să ne eficientizăm planul de dezvoltare personal astfel încât dorința noastră reală de progres personal să nu fie boicotată de antidorința de a ne dezvolta pe care o manifestăm, fără să ne dăm seama, prin avalanșa de scuze, inacțiuni, indecizii, amânări?

Demult, un învățător în India mi-a explicat că fiecare dorință pe care ne-o punem vine la pachet cu antidorința – de aceea e bine să ne setăm intenții, dar e indicat să rămânem alerți în a ne observa acele comportamente care ne boicotează, care devin bariere în calea progresului nostru personal.

Așadar, cum să fim mai eficienți în a aborda propriul nostru plan de dezvoltare?

  1. Întreabă-te care este zona în care vrei să crești mai mult? Ce simți că trebuie să aibă atenția ta în 2020? Cariera, cunoștințele profesionale? Viața socială și networkingul? Familia, parentingul, relațiile? Viața spirituală? Inteligența spirituală? Sănătatea, stilul de viață? Hobby-urile și pasiunile creative? Sunt doar câteva exemple, tu ești ghidul acestui proces! Atenție, acesta nu este un plan de dezvoltare impus de șefi sau de compania pentru care lucrezi; este demersul tău de a evolua în direcția pe care ți-o dorești!
  2. Setează-ți câteva obiective de dezvoltare personală, dar cu atenție! Suntem tentați să ne propunem multe, iar la final de an putem fi dezamăgiți de lipsa noastră de focus sau de dedicare, așa că mergi pe un plan de dezvoltare simplu, cu maximum trei obiective clare.
  3. Sparge acele trei obiective în sarcini care pot fi gestionabile de tine, în baza disponibilității tale.
  4. Programează-ți taskuri legate de aceste obiective de dezvoltare personală în calendarul tău de lucru; spun adesea că, dacă nu este în agenda ta, acel lucru nu se întâmplă!
  5. Setează-ți remindere legate de aceste taskuri, disciplinează-te cum poți, astfel încât tentația de a-ți boicota propriul demers să fie sub control.
  6. Împărtășește cu alții propriile tale obiective și vezi cum poți fi ajutat de mentorul, coach-ul tău, de profesioniști în domeniile în care tu vrei să Alegerea resurselor potrivite pentru dezvoltarea ta este esențială. Nu este un proces pe care să-l gestionezi în grabă; fă un mic research înainte de a-ți alege furnizorii de dezvoltare personală, cere recomandări, analizează-le nivelul de experiență și pregătirea în domeniu, întreabă-te dacă preferi o soluție standard, adesea mai ieftină, sau o soluție personalizată nevoilor tale – adesea mai scumpă. Cauți local acești furnizori sau mergi cu căutările pe plan internațional? Îi alegi pe cei mai buni sau tinzi să faci compromisuri? Ferește-te de falși guru în dezvoltare personal; e plină piața de ei! Verifică cu cine s-au instruit ei, ce îi recomandă, cum și-au construit ei succesul. Ce poți învăța cu adevărat de la ei?

Și, dacă tot am menționat internațional, adesea la conferințe care reunesc specialiști din mai multe țări pe zonele tale de interes, îți poți lua inspirație, „pastile“ de cunoaștere utile propriului tău plan.

Explorează mai multe canale de învățare, nu neglija avantajele e-learning, care te poate pune în contact cu profesioniști din întreaga lume.

  1. Bugetează-ți propriul proces de dezvoltare personală – așa cum îți planifici vacanța, de ce nu ți-ai putea bugeta programe de dezvoltare, participări la traininguri și conferințe – în avans? Ieși din mentalitatea aceea, prin care angajatorul trebuie să facă asta pentru tine. Angajatorul va investi doar în acele programe care te vor face mai util la job, dar nu și în alte zone de dezvoltare personală!
  2. Construiește parteneriate cu profesioniști care au obiective de dezvoltare personală similare cu ale tale. E motivant să faci parte dintr-o comunitate online sau offline cu care rezonezi, alături de oameni de la care poți învăța și pe care, la rândul tău, îi poți sprijini.
  3. Am menționat mai devreme cât de important este să nu devenim propria barieră în susținerea procesului nostru de dezvoltare personală, dar în egală măsură susțin ideea că trebuie să ne sărbătorim succesul. Fiecare pas înainte, fiecare sarcină din agenda încheiată, fiecare obiectiv atins merită sărbătorit!

Și, dacă ești curios să afli ce și-au ales alți profesioniști în 2019 în materie de dezvoltare personală, gama este atât de diversă… Iată câteva idei: cursuri de dezvoltare a intuiției, cursuri de dezvoltare a creativității, managementul timpului, cursuri de citire rapidă, cursuri de public speaking, cum să devii angajabil prin personal branding, cursuri de persuasiune, transformare personală, personal leadership, storytelling, yoga, NLP și multe altele.

Indiferent care este maniera prin care reușești să-ți stimulezi propriul plan de dezvoltare personală, adevăratul test vine întotdeauna la momentul bilanțului.

Vizualizează acest tablou: astăzi este 31 decembrie 2020. Revizuiești planul tău de dezvoltare personală în maniera în care tu ai ales să-l formalizezi. Cât ai reușit să parcurgi din el? Câte scuze/motive de inacțiune îți spui în gând? Câte obiective sunt realizate? Pentru ce merită să te feliciți? Ce ai învățat cel mai mult de la „furnizorii“ tăi de dezvoltare personală? Ce a funcționat cel mai bine pentru tine? Cât de mulțumit ești cu propria evoluție în domeniul în care te-ai angajat să progresezi?

Mie una nu-mi place să trăiesc cu regretul stagnării, așa că, în momentele în care sunt tentată să amân, să mă abat de la cele pe care mi-am propus – am mereu în minte momentul bilanțului. Și mă întreb: „Vrei să pui pe masa scuze sau victorii?“

Când lucrurile nu merg așa cum ți-ai propus, amintește-ți că procesul de dezvoltare personală este în propria ta responsabilitate, numai tu ești responsabil de Devenirea proprie! Așa că:

Rămâi motivat! Dacă nu există motivație pentru a progresa într-un domeniu sau altul, dacă vine mai mult ca o cerință obligatorie din exterior, în care nu te regăsești, nu vei face progrese. Vei rămâne poate la nivelul de „wishful thinking“. Ce ești dispus să sacrifici? Hai să ne radiografiem cu onestitate și să ne întrebăm nu numai de ce vrem să investim în dezvoltarea personală, dar și ce suntem dispuși să sacrificăm (weekenduri alocate învățării, cunoaștere în loc de vacanțe etc.).

Rămâi onest cu tine însuți – cât poți duce? Mai bine un singur obiectiv atins decât șapte obiective de dezvoltare personală, toate neglijate.

Dăruiește din cunoașterea ta! Nu funcționa doar ca un burete care absoarbe informație și atât. Ce sens are cunoașterea, dacă nu o transformi în valoare adusă altor oameni/comunități?

Îți urez mult succes în demersul tău de a deveni mai bun!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter