Între Yin și Yang – Chimia iubirii

De Andrei Spirtaru, pe Ultimul update Vineri, 31 ianuarie 2020, 12:53
Tot ce-ți spun acum nu o să-ți servească la nimic. Doar nu îți imaginezi că dragostea poate fi inclusă într-o formulă? Nu draga mea prietenă, nu dragul meu prieten, o vorbă veche spune că dragostea e oarbă. Aș completa spunând că e și surdă. Și așa mai departe...

Științific vorbind, într-adevăr procesul de îndrăgostire este unul bazat pe emisia unor substanțe în creierul nostru. Cercetători de prin diverse institute, mai mult sau mai puțin cunoscute, îți vor spune ca dopamina e o substanță ce crează starea de dependență față de o anumită persoană. Că în momentul în care o femeie cunoaște un bărbat cu o poziție socială mai înaltă decât a ei, în creierul ei mamilian va exploda pur și simplu o emisie de serotonină, ce o va face să considere acel bărbat atrăgător, chiar dacă el e urât ca naiba. Kissinger spunea că puterea este cel mai bun afrodisiac și nu îl pot contrazice. Oxiticina este substanța care se secretă în creierul nostru atunci când ne vedem integrați social, deci un potențial partener care ne oferă aceasta senzație va fi la rândul său preferat.

Un studiu realizat asupra unui grup semnificativ, arăta că principalele calități căutate de femei la un partener sunt poziția socială, loialitatea și umorul, acesta din urmă fiind una dintre cele mai comune forme ale integrării sociale. În schimb, acelasi studiu releva faptul că, pentru bărbați, importante sunt calitățile fizice ale partenerei și abia mai apoi erotismul și dedicația.

Don Juan-ii sau femeile fatale, bărbați, respectiv femei care știu să manipuleze până la perfecțiune simplele nevoi „chimice” ale unui potential partener astfel încât creierul acestuia să producă substanțele magice, vor putea să îl conducă, pe repede înainte, înspre patul lor.

La naiba cu dragostea! Chiar daca noi suntem sinceri, în jurul nostru găsim din ce în ce mai des oameni de ambele sexe ce acționează după acest model, interesați doar de niște aventuri sexuale rapide.

Iar partea cu adevărat proastă este că în momentul în care un astfel de partener te va șantaja cu perspectiva despărțirii, nivelul de dopamină din creierul tău va crește într-un mod dramatic, făcându-te să accepți aproape orice  ți-ar cere acesta numai pentru a reveni lânga el sau ea.

Pentru cei mai multi dintre noi îndrăgosteala este o poezie frumoasă. Pentru unii însă este doar un joc dupa o rețetă precisă.

Tot ce îți spun acum nu va schimba nimic din viitorul tău. Vei ajunge, la fel ca mai înainte de a citi acest articol, să te îndrăgostești, să ai fluturi în stomac, să traiești o vreme prin ochii celuilalt, pentru ca mai apoi să suferi, să-ți pierzi pofta de mâncare și sa devii anxios atunci când ești părăsit. Și de multe ori să spui că nu mai vrei să te îndrăgostești niciodată.

Ei bine, acum ascultă-mă cu atenție. Important în viață este să iubești în afara oricărei formule chimice, fără frică de ce va urma și fără a contabiliza ce primești în schimb. Pentru că adevărata dragoste are de-a face doar cu sufletul. Si cel câștigat vei fi chiar tu.

Când nu scrie ficțiune urbană, Andre Spirtaru predă cursuri despre cum să scrii un roman sau oferă consultații de coaching relațional. Îi puteți citi textele pe unica.ro săptămânal și îl puteți găsi și pe www.andreispirtaru.ro sau Instagram @andrei.spirtaru.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter