Între Yin și Yang – Jocuri pentru adulți

De Andrei Spirtaru, pe
Cineva spunea că secretul unei relații de lungă durată îl reprezintă diversitatea. La prima vedere, termenii intră într-o flagrantă contradicție. Diversitatea și fidelitatea nu par a face casă bună împreună. Una presupune interacțiunea cu o multitudine de parteneri iar cealaltă relația cu unul singur.

Contradicția există însă în firea noastră. O parte din noi își dorește apartenența la un singur om, este acea parte care iubește confortul unei relații monogame. Cealaltă parte însă ne cere confirmarea că existăm mai departe ca și animale sociale, că suntem doriți, că putem trezi pasiuni nimicitoare și că avem dreptul de a trăi experiențe noi la nivel afectiv. Această parte nu își dorește confortul unui cămin, ci reprezintă arhetipul vânătorului. Una dintre diferențele fundamentale între femei și bărbați rezidă tocmai în această contradicție interioară, la femei primând dorința confortului unei relații monogame în timp ce la bărbați ocupând o mult mai mare parte necesitatea unei permanente confirmări a statutului său de vânător.

După ce relația dintre parteneri depășește stadiul perioadei de îndrăgostire, în majoritatea cazurilor între unul și doi ani, cei doi pătrund într-o zonă în care trebuie să compenseze diminuarea emoțiilor aferente începuturilor, emoții ce răspund de emisiile așa numiților hormoni ai fericirii. O relație care se stabilizează într-o zonă de confort emoțional fără a mai angaja partenerii în schimburi intense va conduce rapid pe cei doi către zona de prietenie. Fără doar și poate că prietenia stă la baza unei relații de lungă durată. Dar în lipsa altor stimulente, va fi aceasta o relație fericită sau doar una liniștită?

Cred cu tărie că nu ar trebui să ne dorim liniștea în relația de cuplu întrucât aceasta e cea mai scurtă cale spre platitudine. Iar în acel moment unul dintre parteneri, sau chiar amândoi vor căuta acel ceva care a dispărut din relația lor într-o altă parte. Întrebarea care se pune atunci este cum putem avea diversitatea necesară fericirii noastre păstrănd în același timp și beneficiile unei relații stabile.

Soluția o reprezintă jocurile pentru adulți, rolul acestora fiind menținerea unei atenții sexuale active între parteneri. Jocurile pot implica numai pe cei doi parteneri sau, în funcție de gradul de deschidere al acestora și alte persoane. Ideea de bază o constituie jocul de rol, sau altfel spus role playing-ul. Asumându-ne practic o nouă identitate în cadrul unui joc apărem ca o nouă persoană în ochii partenerului, acoperind necesitatea acestuia de diversitate. Sub fiecare mască se ascunde o nouă persoană, fiecare rol pe care acceptăm să îl jucăm ne completează necesitatea noastră de a fi altfel. Jocul de rol nu trebuie să se rezume doar la un anumit outfit. El trebuie elaborat la nivel emoțional pentru a-și atinge scopul. Desigur, unele jocuri nu sunt simple și în această categorie intră cele ce includ și alte persoane. Menajul în trei, swing-ul sau petrecerile hedoniste pot la fel de bine suda sau distruge un cuplu, de aceea intrarea partenerilor tradiționali în această zonă trebuie făcută numai după o judecată sinceră a ce înseamnă acceptabilitatea pentru cei doi.

Multe cupuri refuză însă ideea de joc. Accepțiunea tradiționalistă este că din momentul în care ai o relație stabilă și în special din clipa căsătoriei se presupune că relația ta a devenit una serioasă. Iar acest cuvânt, cuvântul serios, ascunde de cele mai multe ori faptul că începe să ne fie rușine de sexualitatea noastră. Credem că în calitatea de adulți responsabili trebuie să ne preocupăm de alte aspecte ale vieții, care, nu-i așa, sunt serioase. Mulți merg atât de departe încât le este frică de a mai face lucrurile care le-au plăcut atât de mult la începutul relației lor pentru ca nu cumva partenerul, pe care deja îl consideră cu statut de proprietate personală, să caute aceste lucruri și în altă parte.

Din păcate regulile atracției nu îi menajează pe aceștia și în cele din urmă frustrările acumulate de parteneri îi vor conduce pe drumuri diferite. Concluzia este că jocurile pentru adulți sunt cu adevărat utile. Ele aduc diversitate în stabilitate. Desigur, consumate cu moderație.

Când nu scrie ficțiune urbană, Andre Spirtaru predă cursuri despre cum să scrii un roman sau oferă consultații de coaching relațional. Îi puteți citi textele pe unica.ro săptămânal și îl puteți găsi și pe www.andreispirtaru.ro sau Instagram @andrei.spirtaru.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter