Pastila de-a doua zi – Cât costă în România, în 2019

De Amelia Matei, Camelia Sinca, pe
Pastila de-a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență. Vezi care este prețul ei în 2019.

Pastila de-a doua zi poate preveni o sarcină nedorită după ce ai făcut sex neprotejat. Deși se numește „pastila de-a doua zi”, poate fi luată imediat după contact, potrivit webmd.com. Cu cât o iei mai repede, cu atât este mai eficientă. Trebuie, totuși, să știi că nicio metodă de contracepție nu este 100% sigură.

Care este rolul pastilei de a doua zi

Ingredientul de bază al pastilelor de a doua zi este levonorgestrelul, o variantă sintetică a progesteronului, hormon natural produs de ovare. Administrarea pastilei de a doua zi după contactul sexual neprotexat întârzie sau chiar oprește ovulația.

De asemenea, în conținutul anumitor pastile de a doua zi se regăsește ulipristal acetat, substanță care împiedică activitatea normală a progesteronului și întârzie ori oprește eliberarea unui ovul de către ovare.

Ce femei nu au voie să ia pastila de a doua zi

Majoritatea femeilor au voie să ia pastila de a doua zi, chiar și cele mai tinere de 16 ani. Însă, există și excepții, categorii de femei care au alergii la oricare dintre componentele pastilei ori femeile care iau medicamente pentru tratarea epilepsiei, infecției cu HIV ori tuberculozei, medicamente pentru scăderea acidității stomacale, antibiotice.

În România ai de ales între trei pastile de a doua zi: Postinor, Escapelle și EllaOne.

Cât costă pastila de a doua zi în România, 2019

Preț pastila de a doua zi Postinor

Pastila de a doua zi Postinor se eliberează fără rețetă de la orice farmacie și trebuie administrată confort prospectului. Conține două comprimate: primul trebuie administrat cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 72 de ore după contactul sexual neprotejat, iar al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore distanță de primul comprimat.

Prețul pastilei de a doua zi Postinor variază între 55 și 68 de lei, în funcție de prețurile farmaciilor.

Preț pastila de a doua zi Escapelle

Pastila de a doua zi Escapelle se eliberează de la orice farmacie fără rețetă. Este un contraceptiv oral care trebuie luat în primele 72 de ore după contactul sexual neprotejat.

Prețul pastilei de a doua zi Escapelle variază între 43 și 62 de lei, în funcție de prețurile farmaciilor.

Preț pastila de a doua zi EllaOne

Pastila de a doua zi Ella One se eliberează fără rețetă medicală de la orice farmacie și trebuie luată în primele 72 de ore după ce a avut loc contactul sexual neprotejat. Nu trebuie luată mai târziue de 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat.

Prețul pastilei de a doua zi EllaOne variază între 70 și 110 lei, în funcție de prețurile farmaciilor.

Factori care reduc eficiența pastilei de-a doua zi

Eficiența contraceptivelor de urgență scade dacă vomiți după ce ai luat pastila. Trebuie să știi că atât Escapelle, cât și Postinor sau ElleOne pot provoca vomă și greață, iar dacă ți se întâmplă asta, trebuie să mergi la medic, pentru că el este singurul care poate spune dacă trebuie să iei o altă doză.

Pastila de-a doua zi nu trebuie combinată cu sunătoare și alte medicamente, de aceea este bine să citești prospectul și să întrebi farmacistul dacă tratamentul pe care îl iei interacționează cu această metodă contraceptivă.

  • Nu ai voie să iei pastila de-a doua zi dacă ai boli de ficat, probleme cu stomacul, precum boala Crohn, alergii sau probleme hormonale.

Efecte adverse ale pastilei de-a doua zi

Pastila de-a doua zi nu trebuie administrată mai des de două ori într-un an. După administrarea ei, te poți confrunta cu dereglări menstruale. Următoarea menstruație poate întârzia și trei săptămâni și poate fi abundentă ori, dimpotrivă, foarte ușoară. Durerile abdominale, durerile de cap, oboseala excesivă și amețelile sunt alte simptome care pot apărea după ce ai apelat la contracepția de urgență.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter