Expert în sănătate: „Poți muri în România din cauza pandemiei și fără să ai COVID-19”

De Unica.ro, pe

Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich atrage atenția asupra faptului că oamenii din România riscă să moară din cauza pandemiei și fără să se infecteze cu noul coronavirus.

Mixich a explicat că „este posibil să intrăm în scenariul în care peste câteva luni, când vom trage linie, să constatăm că avem mai multe victime ale pandemiei de coronavirus printre bolnavii cronici decât printre cei care chiar au avut COVID”, după cum arată Libertatea.

„Pentru boli unde numărul cazurilor rămâne destul de constant de la un an la altul vedem din nou niște cifre uluitoare”, a zis el. „Numărul internărilor pentru bolnavii de HIV a scăzut cu 80% în ultimele șase luni față de perioada similară din anul precedent. Scăderi dramatice și pentru pacienții cu TBC (-50%), cu diabet (-67%) sau cu scleroză multiplă (-57%)”.

Citește și: Marcel Vela, apel la solidaritate în lupta împotriva COVID-19: „Dezbinarea nu a ajutat niciodată”

Mai mult, el a arătat că toate aceste statistici îngrijorătoare arată o tendință periculoasă pentru oamenii care suferă de boli cronice în România: „Ce se întâmplă cu toți acești bolnavi care nu sunt tratați, nu sunt operați, nu găsesc medicamentele necesare? Nu știm. Și, din păcate, boala cronică nu se oprește de la sine, așa ca prin minune. Poți muri în România din cauza pandemiei și fără să ai COVID-19. Cifrele de mai sus arată în direcția asta”.

Mixich nu este singurul expert în sănătate care atrage atenția oamenilor cu privire la impactul pandemiei asupra oamenilor care suferă de alte boli. Și medicul Laszlo Lorenzovici a subliniat faptul că multe cancere nu au fost depistate la timp de când a început pandemia, motivul fiind că sistemul medical este „blocat” de pacienții COVID-19. Tocmai de aceea, este important ca fiecare dintre noi să facă tot posibilul să evite îmbolnăvirea prin respectarea normelor de igienă recomandate de autorități, cum ar fi spălatul pe mâini, purtarea măștii și evitarea spațiilor aglomerate.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter