Mai puțini carbohidrați sau mai puține grăsimi – cum slăbim mai rapid? Răspunsul nutriționiștilor

De Unica.ro, pe

Mulți oameni apelează la dietele cu conținut scăzut de grăsimi pentru a-i ajuta să slăbească și să stimuleze arderea grăsimilor. Cu toate acestea, cele mai recente studii arată că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot fi la fel de eficiente. Mai ales că acestea accelerează slăbirea, reduc senzația de foame și echilibrează nivelul glicemiei. Care sunt mai eficiente atunci când vrem să slăbim: dietele cu conținut scăzut de grăsimi sau dietele cu conținut redus de carbohidrați? Nutriționistul italian Gianluca Mech ne oferă răspunsul.

  • Diferențele între cele două diete

„Deși ambele sunt menite să te ajute să slăbești, dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și cele cu conținut scăzut de grăsimi sunt structurate diferit.

  • Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați

Există varianta în care consumi carbohidrați în proporție de maximum 10% din totalul caloriilor zilnice. Sau 20-50 de grame pe zi pentru o dietă de 2.000 de calorii. De asemenea, există diete în care carbohidrații reprezintă mai puțin de 26% din totalul caloriilor zilnice sau mai puțin de 130 de grame pe zi la o dietă de 2.000 de calorii. Sau mai există și dietele moderate, în care carbohidrații reprezintă 26–44% din totalul caloriilor zilnice. Rețineți că dietele cu conținut foarte redus de carbohidrați sunt adesea ketogene. Asta înseamnă că restricționează semnificativ aportul de carbohidrați pentru a induce cetoza, o stare metabolică în care corpul folosește grăsimi pentru energie în loc de carbohidrați.

Citeşte şi: Dieta fix la fix – Cum să slăbești sănătos mâncând la ore fixe

În general, în aceste diete stăm departe de alimentele precum băuturile îndulcite cu zahăr, produsele de patiserie, bomboanele și dulciurile, ori chiar și sursele sănătoase de carbohidrați, precum cerealele, legumele cu amidon, fructele bogate în carbohidrați. În același timp, aduc un aport de proteine și grăsimi din surse sănătoase, precum pește, carne, ouă, nuci, lactate bogate în grăsimi, uleiuri neprocesate și legume fără amidon”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

  • Dieta cu conținut scăzut de grăsimi

„Dietele cu conținut scăzut de grăsimi reprezintă limitarea aportului de grăsimi la mai puțin de 30% din totalul caloriilor zilnice. Alimentele bogate în grăsimi precum uleiurile de gătit, untul, avocado, nucile, semințe și lactatele cu grăsimi complete sunt de obicei limitate sau interzise. În schimb, se recomandă consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, albuș de ou, leguminoase și carne de pasăre. Uneori sunt permise alimentele reduse în grăsimi, precum iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, laptele degresat și carnea macră de vită sau porc. Este important să rețineți că unele produse cu conținut redus de grăsimi, precum iaurtul, pot conține zahăr sau îndulcitori artificiali”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

  • Ce dietă este mai bună pentru sănătate?

„Studii multiple au comparat efectele dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și ale celor cu conșinut redus de grăsimi asupra pierderii în greutate, precum și a mai multor alte aspecte ale sănătății”, adaugă Gianluca Mech.

  • Ca să pierzi din greutate

„Majoritatea cercetărilor sugerează că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot fi mai eficiente pentru pierderea în greutate pe termen scurt decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi Conform unui studiu efectuat pe 132 de persoane cu obezitate, cei care au urmat o dietă scăzută în carbohidrați au pierdut de peste 3 ori mai mult în greutate decât cei care au urmat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi”, declară Gianluca Mech.

  • Pentru a arde grăsimile

„Majoritatea studiilor indică faptul că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt mai benefice pentru eliminarea grăsimii. În special dacă vorbim despre stratul de grăsime din zona abdomenului”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

Citeşte şi: 3 legume care îngrașă. Nu ai voie să le consumi la dietă!

  • Foamea și pofta de mâncare

„Studiile arată, în general, că dietele cu conținut scăzut de proteine și carbohidrați reduc senzația de foame și îmbunătățesc starea de spirit. Cel puțin în comparație cu dietele cu conținut scăzut de grăsimi. Asta le face mai ușor de ținut pe termen lung”, a spus Gianluca Mech.

  • Nivelurile glicemiei

„Nivelurile scăzute de zahăr din sânge pot crește senzația de foame și pot provoca reacții adverse grave, cum ar fi tremuratul sau oboseala. Limitarea aportului de carbohidrați ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Un studiu efectuat pe 56 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a stabilit că o dietă scăzută în carbohidrați este mai eficientă decât una săracă în grăsimi. Atât din punct de vedere al nivelurilor glicemiei, cât și din punct de vedere al scăderii în greutate”, dezvăluie Gianluca Mech.

Citește gratuit ediția de septembrie a revistei Unica. O găsești AICI

  • Concluzii

„Dietele cu conținut scăzut de grăsimi sunt extrem de populare. Cu toate acestea, dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot fi mai eficiente. Conform studiilor mai sus menționate, ele accelerează arderea grăsimilor, reduc senzația de foame și reglează nivelul zahărului din sânge. Totuși, este cu siguranță nevoie de mai multe studii privind efectele pe termen lung ale fiecărei diete. Indiferent dacă alegeți o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau cu conținut scăzut de grăsimi, rețineți că respectarea unui model de alimentație pe termen lung este cheia succesului. Atât pentru o greutate ideală, cât și pentru o sănătate de fier”, a explicat nutriționistul Gianluca Mech.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter