Remedii pentru arsuri solare

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Vineri, 29 iulie 2022, 09:34
Arsurile solare și insolația sunt cele mai grave urmări ale expunerii prelungite și necontrolate la soare. În plus, bronzul astfel obținut nu este de durată, fiind afectată în același timp și sănătatea.

Arsurile solare se manifestă prin înroșirea pielii însoțită de senzație de usturime, totodată, pielea având o temperatură ridicată. În cazurile severe pot apărea umflături cu lichid pe suprafața sa care în timp se sparg, provoacă mâncărime și descuamarea pielii. Primul și cel mai important aspect este prevenția. Se recomandă a se evita expunerea la soare în intervalul 11:00 – 16:00 și folosirea produselor cu factor de protecție solară ridicat. Persoanele care se confruntă cu arsuri solare trebuie să acționeze imediat. Iată care sunt cele mai eficiente și rapide remedii pentru arsurile solare!

Remedii pentru arsuri solare: iaurtul

Iaurtul este cel mai popular, eficient și la îndemână remediu contra arsurilor solare grație probioticelor și enzimelor din componență. Acestea ajută pielea să se regenereze, însă este eficient și dacă este consumat ca atare deoarece ajută la rehidratarea organismului. Se aplică pe pielea afectată de soare și se lasă să acționeze 5-10 minute, clătindu-se apoi cu apă caldă.

arsuri solare - fata cu urme de arsuri solare

Remedii pentru arsuri solare: comprese cu ceai verde

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți care au capacitatea de a inhiba acțiunea nocivă a razelor ultraviolete, implicit de a stopa  procesul de deteriorarea a dermului. În plus, favorizează vindecarea pielii și reduce durerea, datorită acidului tanic și brominei  din compoziție. Ceaiul se aplică rece, după ce a fost ținut în prealabil la frigider.

Remedii pentru arsuri solare: comprese cu ceai de mentă

Ceaiul de mentă are rolul de a oferi pielii o senzație de răcorire și de calmare și s-a dovedit a fi foarte util în tratarea arsurilor solare.

Remedii pentru arsuri solare: comprese reci cu apă sau gheață

Pielea arsă de soare are o temperatură ridicată, iar procesul de deshidratare este foarte rapid, prin urmare aplicarea compreselor reci cu apă de la frigider sau cu gheață va stopa degradarea dermului. Nu este recomandat să se aplice gheața direct pe piele, ci să fie înfășată într-un prosop subțire, de preferat din bumbac.

Remedii pentru arsuri solare: felii de cartof

Cartoful este renumit în tratarea arsurilor solare, acesta fiind cel mai eficient remediu contra iritațiilor pielii, totodată având și rol antiinflamator. Se curăță cartoful de coajă și se taie felii care se învelesc într-o pânză subțire și se aplică pe zonele arse de soare până la dispariția senzașiei de usturime.

Remedii pentru arsuri solare: felii de castravete

Un alt remediu excelent pentru tratarea arsurilor solare este castravetele, în special dacă acestea se petrec pe zona feței și a decolteului. Castravetele are efect analgezic, antiinflamator și puternic hidratant pentru piele. Feliile de castravete se aplică direct pe ten și se întorc la interval de 5 minute de pe o parte pe alta. Pentru corp se recomandă a fi dat prin blender castravetele pentru a putea acoperi întreaga zonă.

Remedii pentru arsuri solare: apă de ovăz

Un remediu pentru arsurile solare mai puțin cunoscut este apa de ovăz. Polizaharidele din compoziția sa au rolul de a calma și regenera pielea. Se recomandă a se umple cu ovăz o șosetă care apoi să fie lăsată la înmuiat într-un lighean cu apă. Se stoarce de câteva ori șoseta în apă pentru aceasta își schimbă culoarea. Apa se aplică pe piele, fie direct, fie pe comprese și se lasă să se usuce.

Remedii pentru arsurile solare: frunze de varză

Varza este recunoscută grație rolului său antiinflamator, astfel că în cazul arsurilor solare s-a dovedit a fi eficientă în reducerea posibilității de apariție a bășicilor la nivelul pielii. Frunzele de varză se zdrobesc ușor să se aplică direct pe piele.

Remedii pentru arsuri solare: bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are marea calitate de a transforma mediul acid într-un mediu bazic, prin urmare, aplicat pe piele poate minimiza disconfortul cauzat de acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete. În plus, reduce durerea și roșeața. Se dizolvă o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu într-un pahar mare cu apă și se clătește pielea. Se lasă să acționeze minim 5 minute înainte de a se îndepărta. Nu se folosește praful de bicarbonat ed sodiu direct pe piele și nici în concentrații mari.

Alte remedii pentru arsurile solare

Pe lângă aceste remedii naturiste extrem de eficiente în cazul arsurilor solare, se poate apela și la tratamente din farmacie. Astfel, există spray-uri cu efect răcoritor pentru calmarea pielii după expunerea la soare și creme cicatrizante create special pentru arsuri și iritații dermatologice. Pe de altă parte, produsele pe bază de propolis și aloe vera sunt eficiente pentru hidratarea și calmarea pielii. Persoanele care au făcut insolație sau au pielea foarte arsă de soare pot lua o aspirină sau un paracetamol, aceste medicamente având rol de a reduce durerea și inflamația de la nivelul pielii.

Citește și – Costume de baie întregi: 10 modele pentru orice siluetă

Sursă foto: Shutterstock

Vezi şi primul ajutor în caz de arsuri – la ce să fii atent!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter