Sănătate: Ce spune zâmbetul despre tine

De Diana Zagrean, pe

Un zâmbet sănătos şi strălucitor este unul din criteriile principale ale frumuseţii. Dar ce se întâmplă când zâmbetul trădează probleme ascunse ale organismului? Dinţii şi aspectul lor spun foarte multe despre starea generală de sănătate. Iată ce spune zâmbetul tău despre tine.
Atac de cord şi AVC
Sănătate: Ce spune zâmbetul despre tine

Cercetătorii din Marea Britanie au căzut de acord că infecţiile din zona bucală (gingii, limbă, canalul unui dinte, etc) se pot răspândi în sânge, ceea ce poate duce la atac de cord sau chiar accident vascular cerebral. Un studiu recent publicat în British Medical Journal arată că participanţii care nu s-au spălat cu regularitate pe dinţi au avut un risc cu 70% mai mare de a dezvolta un atac de cord, decât cei care s-au spălat de două ori pe zi.

Infecţii respiratorii
Sănătate: Ce spune zâmbetul despre tine

Menţinerea unei igiene bucale potrivite te poate ţine în siguranţă şi faţă de infecţiile respiratorii. Un alt studiu recent arată că din 200 de participanţi cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, cei care sufereau de boli pulmonare, infecţii respiratorii, pneumonie, etc prezentau o igienă orală precară, faţă de grupul de control. Explicaţia pentru această legătură este că bacteriile din gură pot migra pe tractul respirator inferior provocând infecţii de tipul bronşitelor, pneumoniilor, etc. Menţinerea igienei orale este, prin urmare, importantă şi pentru sănătatea întregului organism, nu doar din punct de vedere estetic.
Cancer de sân
Sănătate: Ce spune zâmbetul despre tine

Potrivit ultimelor studii efectuate la Stockholm, există o legătură strânsă între sănătatea orală şi cancerul de sân. Femeile riscă de 11 ori mai mult să dezvolte cancer de sân dacă le lipsesc dinţi sau dacă au gingii nesănătoase. Totuşi, pentru că studiile au fost efectuate abia de curând, oamenii de ştiinţă trebuie să mai cerceteze legătura dintre igiena orală şi cancerul mamar.
Probleme cu sarcina
Sănătate: Ce spune zâmbetul despre tine

Dacă eşti gravidă sau vrei să rămâi însărcinată, acum este momentul să ai foarte mare grijă de gura ta. Din cauza fluctuaţiilor hormonale şi a tensiunii fluctuante ai putea face gingivită care, netratată, poate duce la afecţiuni mai grave în urma cărora îţi poţi pierde dinţii. În plus, unele studii au arătat că există o legătură directă între bacteriile din gura ta şi naşterile premature, rata scăzută a natalităţii sau preeclampsia.
Foto: Shutterstock, Thinkstockphotos
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter