De ce îţi curge sânge din nas şi cum îl opreşti

De Camelia Sinca, Erika Chivu, pe

De ce îți curge sânge din nas? Cum este mai bine să stai atunci când îți curge sânge din nas? Este grav dacă ai sângerări nazale? Află de ce ne curge sânge din nas, dar şi alte lucruri importante pe care trebuie să le știi despre despre sângerările nazale şi cum se opresc ele.

De ce îţi curge sânge din nas

Aproximativ 60% dintre oameni se plâng de sângerări nazale, Din fericire, multe dintre sângerări nu sunt grave și nu există un singur motiv care le declanșează. Nasul este deseori predispus la sângerare din cauza faptului că, foarte multe vase mici de sânge se află sub un strat de piele, care acționează asemenea unui mecanism de schimb pentru aerul din plămâni.

De regulă, hemoragia nazală provine de la vasul de sânge aflat în partea din față a nasului (hemoragie nazală anterioară). Hemoragia nazală posterioară (din partea posterioară a nasului) nu este atât de des întâlnită, iar sângerările apar din artera aflată în partea din spate a nasului.

Îți poate curge sânge din nas dintr-o serie de motive. Vasele mici de sânge se pot sparge atunci când:

  • Vremea este foarte rece sau foarte caldă și există niveluri scăzute de umiditate;
  • Fracturarea nasului sau o lovitură în față;
  • Infecții nazale, uscăciune, iritații survenite în urma unei răceli;
  • Incapacitatea de coagulare a sângelui;

Sângerarea nazală – sau epistaxisul, denumirea medicală, este frecventă la consumatorii de droguri care „prizează” pe nas.

Ce faci când îți curge sânge din nas – cum oprești sângerările nazale

  • Rămâi în picioare sau aşază-te pe scaun şi ţine capul uşor aplecat spre în faţă, aşa încât sângele curs să iasă pe nară şi să nu ajungă în stomac.

Hemoragia nazală se opreşte ca orice altă hemoragie, adică apăsând pe locul respectiv.

  • Strânge nasul între degetul arătător şi cel mare, apăsând uşor. Bineînţeles că va trebui să respiri pe gură. Dacă ai observat din care nară îţi curge sânge, poţi să apeşi numai pe partea respectivă.
  • Între cinci şi zece minute ar trebui să apeşi pe locul sângerării, după care poţi să-ţi continui activitatea, având grijă ca în următoarele ore să nu-ţi sufli nasul, să nu te apleci şi, dacă se poate, să nu te întinzi la orizontală aşa încât capul să fie mereu mai sus de nivelul inimii.

De ce nu e bine să te întinzila orizontală când îți curge sânge din nas

Unul dintre cele mai vechi trucuri, atunci când venea vorba de sângerările nazale, era să te întinzi pe spate, cu o mână la nas și cealaltă ridicată în sus. De fapt, această metoda de a opri sângerarea nazală este total greşită.

Când te întinzi pe spate, locul sângerării, adică nasul, este la acelaşi nivel cu inima, ceea ce înseamnă că este bine irigat, astfel că, hemoragia este mai puternică. Dacă laşi şi capul pe spate, sângerarea poate părea că se opreşte, dar este numai o impresie. Într-adevăr îţi curge sânge mai puţin pe serveţel, dar numai pentru că mare parte din el se duce în jos, pe gât.

De asemenea, sângele înghiţit poate să irite stomacul provocând greaţă şi vărsături. Cât despre mâna ridicată în sus, nu are niciun efect pentru sângerarea nazală.

Îți curge sânge din nas – Când trebuie să mergi la medic?

Sângerările nazale sunt destul de frecvente şi, în general, nu sunt grave și nu necesită o atenţie deosebită. Însă mergi la medic dacă hemoragia durează peste 20 de minute ori dacă apare după o lovitură la nas pentru că e posibil să fi suferit şi o fractură de piramidă nazală.

De asmenea, episoadele frecvente de sângerare ar trebui să te trimită la medic. În acest caz, atunci când ți se întâmplă des să îți curgă sânge din nas, motivele ar putea fi mai grave. Anemia, hipertensiunea, insuficienţa cardiacă, problemele hematologice sau circulatorii, deficitul de vitamine sunt doar câteva din posibilele cauze ale sângerărilor nazale repetate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter