Cum ştii că ai scabie (râie)

De Camelia Sinca, Diana Zagrean, pe Ultimul update Luni, 31 octombrie 2022, 11:16
Scabia sau râia, așa cum este cunoscută de întreaga lume, încă este o afecţiune comună în România. Scabia este provocată de acarianul Sarcoptes scabiei, este contagioasă și se poate răspândi foarte repede doar prin contactul fizic cu persoanele afectate. Iată cum afli dacă ai scabie.

Ce este scabia (râia)?

Un acarian mic denumit și Sarcoptes scabiei cu opt picioare ce provoacă mâncărimi intense în zonele în care pătrunde. Acesta pătrunde în piele și își sapă un tunel în care își depozitează ouăle. În scurt timp, ouăle se deschid iar larvele acariene ajung la suprafața pielii, acolo unde se maturizează și se răspândesc pe mai multe zone ale corpului. Scabia sau râia, așa cum este cunoscută de întreaga populație, este o afecțiune contagioasă, dar care, din fericire, se tratează ușor cu medicamente și loțiuni care se aplică direct pe pielea afectată.

Scabia – cauze

Riscul de a lua scabie (râie) crește mai mult dacă:

  • Porți hainele unei persoane deja infectate cu scabie;
  • Locuiești într-un spațiu neigienizat corespunzător;
  • Îți petreci mult timp în spații mult prea aglomerate.

Scabia –  simptome

  • Mâncărime, de regulă, mâncărimi severe și mai ales pe timp de noapte;
  • Piele subțire și inflamată, cu pete roșii.

Zonele afectate de râie

Cel mai adesea, râia apare între degete şi pe partea interioară a încheieturii mâinii, la subţiori şi pe exteriorul coatelor, în jurul buricului şi pe talie, pe fese, în jurul sfârcurilor, pe lateralul sânilor (la femei), pe organul genital (la bărbaţi).

Scabie – tratament

Scabia se poate trata foarte ușor cu medicamente, creme și loțiuni.

  • Cremele se aplică pe tot corpul, de la gât în jos, și se lasă să acționeze între 8 și 10 ore.

Tratamentul adecvat, prescris de medic, ucide sarcoptul râiei şi boala dispare odată cu micii acarieni de sub piele. Aceasta se vindecă şi mâncărimea dispare.

În cazul în care simptomele persistă la 2-4 săptămâni de la aplicarea tratamentului, este recomandat să reluați tratamentul.

Indicat este, pentru un tratament reușit, ca toți membrii familiei (persoanele care locuiesc în aceeași locuință) să urmeze tratamentul simultan, pentru a nu risca o reinfectare

raie mana

Sursa foto femeie scarpină, mână infectată cu râie : Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter