A slăbit 45 de kilograme și și-a schimbat viața

De Andreea Catrina, pe Ultimul update Vineri, 01 aprilie 2016, 11:48
La aproape 30 de ani, Dana are o viață absolut normală și se simte bine în corpul ei. Cu toate acestea, în urmă cu doar patru ani, ea avea probleme serioase cu kilogramele în plus. Pentru a afla ce anume a determinat-o să slăbească, ce dietă a urmat și la ce alimente a renunțat, am stat de vorbă cu ea. Iată-i povestea de succes!

Schimbarea stilului de viață

Când vine vorba de slăbit, majoritatea poveștilor de succes au ceva în comun – schimbarea stilului de viață. Dana recunoaște că acesta a fost primul pas și în cazul ei.

“În anul 2013, atunci când am hotărât că trebuie să fac ceva, depășisem pragul critic de 100 de kilograme. A fost greu la început, tocmai pentru că vorbim de schimbarea stilului de viață. O decizie de moment m-a trimis atunci la un specialist în nutriție, care mi-a recomandat o dietă de 1500 de calorii. În teorie părea simplu, practic… a fost mai greu.

Dintotodeauna mi-a plăcut să mănânc seara. Aș fi putut să nu mănânc nimic peste zi, iar seara recuperam toate mesele. După ce mi-am schimbat stilul de viață, acest aspect a fost cel mai greu. Ultima masă o luam între orele 19:00 și 20:00. Practic, după aproximativ trei ore simțeam că îmi este iar foame… De multe ori adormeam cu gândul că dimineață voi fi din nou la masă. A fost o luptă pe care o duceam cu mine însămi și pe care am câștigat-o. Situația critică nu a durat prea mult și m-am acomodat. Am avut noroc și cu faptul că nu a trebuit să gătesc și pentru altcineva, alte feluri de mâncare. Cred că ar fi fost mai greu așa. În perioada respectivă locuiam doar cu bunica, iar sprijinul ei moral m-a ajutat foarte mult. Mânca exact ce mâncam și eu și, tocmai de aceea, nu au existat alte tentații”.

O alimentație echilibrată, secretul succesului

Pentru că în cazul Danei vorbim despre un stil de viață sănătos, nu despre o dietă drastică, rezultatele au început să se vadă la scurt timp după ce a renunțat la obiceiurile nesănătoase.

“Am început de la pragul critic de 100+, dar zece luni mai târziu cântarul îmi era cel mai bun prieten. Ajunsesem la aproximativ 65 de kilograme. În total, se duseseră cam 45. Am renunțat definitiv la pâinea albă și la sucurile de orice fel. Am avut un stil echilibrat, adică o alimentație cu de toate. Foarte util mi-a fost cântarul de bucătărie. A fost prima investiție atunci când mi-am schimbat modul de viață. Cred că oricine dorește să slăbească are nevoie de unul în bucătărie.

Dana inainte si dupa slabit

Micul-dejun s-a bazat pe cereale integrale, iaurt, brânză, lapte, fructe, legume, pâine de secară, șuncă slabă, ouă sau zacuscă. Partea de prânz a fost acoperită cu supă/ciorbă de orice fel, dar nu mai mult de trei polonice, și felul principal format din 100 de grame de proteină și 200 de grame de garnitură. Așa, cu carne și cartofi la prânz, am slăbit aproximativ 45 de kilograme. Deci… se poate spune că am distrus un mit. Cina a fost compusă cam din aceleași alimente de la prima masă din zi. Nu am apelat deloc la gustări, dar am băut minimum doi litri de apă pe zi.

Eu spun acum că nu contează neapărat ce mănânci, ci cât mănânci. Cantitățile și intervalele între mese sunt punctele cheie”.

Controlul poftelor alimentare

Ca orice alt om, Dana recunoaște că s-a confruntat și cu pofte alimentare. “Cred că pentru partea de dulce am suferit. Îmi era poftă de prăjituri. Îmi este și acum și mai calc strâmb, dar nu fac un obicei din asta. Din ziua următoare revin la stilul sănătos”.

Sportul, un aliat de nădejde

Când vine vorba de slăbit, se spune că toate poveștile de succes au la bază sportul. Dana mărturisește că s-a apucat să facă mișcare chiar din prima zi în care s-a hotărât să-și schimbe stilul de viață.

“Am început cu mersul pe jos, ușor. Apoi am crescut ritmul și timpul. Am făcut aerobic, kangoo jumps, sală, am alergat, am făcut exerciții cu greutăți și cu propria greutate. Acesta este un stil de viață, pe care ar trebui cu toții să-l urmăm. Cel puțin jumătate de oră de mișcare, în fiecare zi, ne oferă o stare fizică mai bună, un tonus excelent și o minte mai limpede și mai sănătoasă. Chiar dacă am slăbit, am păstrat același ritm de atunci.

Cu toate acestea, trebuie să recunosc faptul că, în ciuda exercițiilor fizice, am rămas cu urme ale procesului de slăbit, mai ales la nivelul pielii. Dar ținând cont că am scăpat de un asemenea surplus de kilograme, mă simt norocoasă prin felul în care mă prezint. Nu am trecut prin nicio intervenție chirurgicală, dar cel mai probabil, după ce voi deveni mămică, aș vrea să fac câteva modificări la abdomen, la coapsele interioare și la brațe”.

Un nou mod de viață

Fericită de reușita ei, Dana crede acum că oricine poate să slăbească, dacă își dorește cu adevărat. “Acum, după aproape patru ani, simt că așa am trăit dintotdeauna. Sfatul meu este ca atunci când te simți pregătită să faci o schimbare, să acționezi. Nu mâine, nu săptămâna viitoare. Răspunsurile și soluțiile le găsim în noi.

Dana a slabit 45 de kilograme

Eu sunt conștientă și îmi asum faptul că toată viața va trebui să am grijă la alimentație, la stilul de viață. Dar consider că procesul prin care am trecut este cea mai mare realizare din viața mea, cea mai mare investiție în mine, ca om. Și cu siguranță a meritat și merită tot efortul!

M-am redescoperit, am început să trăiesc cu adevărat. Am ieșit din umbra pe care o creasem din cauza frustrărilor. În toți anii de supraponderabilitate am suferit. Simțeam că nu trăiesc. Îmi plăcea să mă ascund prin colțuri, să nu ies cu nimic în evidență. Nu reușeam tot timpul. Am întâlnit oameni răutăcioși, dar și oameni înțelegători. Totodată, și oameni cărora le era milă de mine. Nu vreau să par o victimă. Totul ține de psihic. Oamenii te percep exact așa cum te prezinți. Dacă eu aveam o părere proastă despre mine, nu puteam emite pretenții de la cei din jur. Acum lucrurile stau altfel. Am o încredere maximă în mine. Îmi place de mine, îmi place ce sunt și cum mă simt astăzi”.

Foto: arhivă personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter