Studiu: un spray nazal ar putea preveni infecția cu COVID-19

De Unica.ro, pe

Infecția cu COVID-19 ar putea fi prevenită cu un spray nazal dezvoltat de la Universitatea Birmingham, după cum arată Digi 24.

Studiul nu a fost încă evaluat de alți specialiști din domeniu, prinde și acoperă virusul în interiorul nasului. De acolo, poate fi eliminat prin suflarea nasului sau prin înghițire.

Cercetătorii spun că odată ce virusul este prins de spray, acesta din urmă previne inhalarea de către corp. Astfel, orice particule virale care trec de la o persoană la alta prin strănut sau prin tuse sunt oprite, iar persoana din urmă este mai puțin probabil să fi infectată de particule active de virus.

„Sprayul pe care l-am conceput oferă acea protecție, dar poate preveni și trecerea virusului de la o persoană la alta”, a explicat profesorul Liam Grover, unul dintre autorii principali ai studiului.

Echipa de oameni de știință din Birmingham vrea să creeze un spray care să acopere interiorul nasului în mod egal și să rămână acolo, pentru a proteja. Spray-ul este compus din doi polimeri polizaharidici: caragenan (un agent antiviral care se regăsește de regulă în mâncare, ca agent de îngroșare) și o soluție numită gelan (aceasta ar avea abilitatea de a se lipi de celulele din interiorul nasului).

Coautorul Richard Moakes a ținut însă să precizeze că un asemenea spray nu poate înlocui măsurile de protecție existente deja, după cum arată Libertatea: „Astfel de produse nu înlocuiesc măsurile existente, precum purtarea măștii și spălarea mâinilor, care vor continua să fie vitale în prevenirea răspândirii virusului. Ceea ce însă va face acest spray este să adauge un al doilea strat de protecție pentru a preveni și încetini transmiterea virală”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter