Focurile din Australia ar putea schimba radical clima la nivel global

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Vineri, 11 iunie 2021, 14:31
Focurile de vegetație care distrug încet flora și fauna Australiei ar putea avea efecte negative la nivelul climei din întreaga lume, potrivit specialiștilor.

Dacă până acum s-a discutat despre impactul incendiilor la nivelul Australiei, Inverse a indicat că repercusiunile fenomenului s-ar putea extinde la nivel global, afectând milioane de oameni de pe alte continente. Pe măsură ce incendiile continuă, fumul se ridică în nori groși și se îndreaptă spre țările de pes te ocean.

Norii iscați de incendiile australiene se numesc pyrocumulonimbus și au aceleași caracteristici precum norii violenți de furtună. Aceștia injectează în atmosferă fumuri toxice, care persistă luni întregi după ce norii dispar, potrivit Nature. Craig Clements, fondatorul Fire Weather Research Lab din San Jose State University a spus că niciodată nu a văzut o acumulare atât de mare de nori pyrocumulonimbus ca acum, în urma incendiilor din Australia.

Pe măsură ce Australia arde și victimele incendiilor cresc, clima la nivel global se află sub o uriașă amenințare. Incendiile emană cantități uriașe de gaze cu efecte de seră, iar particulele din fumul și praful rezultat pot capta mai bine căldura din atmosferă. Ca rezultat, planeta riscă să se încălzească și mai mult, după cum arată Futurism. De asemenea, vântul poate purta fumul către regiunile alpine, unde ar putea accelera topirea ghețarilor.

Foto – Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter