A murit Vasile Stoica, românul care a străbătut lumea într-un scaun cu rotile

De Oana Savin, pe
Vasile Stoica, maratonistul român care a intrat în Cartea Recordurilor și care a străbătut lumea într-un scaun cu rotile, a murit, miercuri, la vârsta de 49 de ani, în urma unui infarct.

Lugojeanu este deținătorul unui record mondial pentru cea mai mare distanță parcursă într-o zi în scaunul cu rotile, 132 kilometri, conform Adevărul.

Stoica a participat, până în ultimele clipe ale vieții sale la competiții dedicate persoanelor cu dizabilități.

Ultima competiție la care a participat, Cupa „Ana Lugojana”, a avut loc la finalul lunii iunie. Aici, Vasile s-a impus la proba de aruncare a greutății. De asemenea, el a reușit să se claseze de mai multe ori pe poziția a doua la tenis de masă și alte competiții.

Bărbatul a fost numit Cetățean de Onoare al Lugojului, precum și ambasador al României în străinătate.

Sportivul a încetat din viață în urma unui infarct. Apropiații săi au afirmat că acesta era cardiac și mai avea câteva probleme de sănătate.

Din 2013 de când a trecut printr-o despărțire, el a fost mai depresiv, nu își lua tratamentul și obișnuia să bea mult. Noi am încercat să îi explicăm că nu e bine, dar din păcate nu am reușit să îl convingem să renunțe la băutură”, a declarat Dorina Vărgatu, președintele Asociației Handicapaților Fizic Lugoj pentru Lugojeanul.ro.

Cine a fost Vasile Stoica

Deși s-a născut cu un handicap locomotor, Vasile Stoica a început să practice sportul în anul 1992, pe când se afla în Franța. Un an mai târziu, a efectuat o călătorie în cărucior până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile.

În anul 1995 a reușit să facă Turul Europei în cărucior, iar în 1998 a efectuat Turul lumii. În anul 2001 a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs 132 de kilometri în doar 24 de ore, în căruciorul cu rotile.

După doi ani a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe celebra „Route 66”, care unește Los Angeles de Chicago.

De asemenea, în 2006 a reușit să parcurgă 7.375 de kilometri, de la București la Cabo Finisterre (cel mai vestic punct al Spaniei, adică la Capătul Lumii), iar apoi până la Dusseldorf, în Germania.

Vasile Stoica a parcurs 2.000 de kilometri în 2015, în scaunul său, reușind să ajungă din Lugoj în Strasbourg, la sediul Parlamentului European, unde a transmis mesajele persoanelor cu dizabilități din România, precum și nemulțumirile acestora.

Sursă foto: Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter