Aimee Iacobescu a murit. Actrița avea 71 de ani

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Marți, 27 martie 2018, 12:42
O veste tristă vine să îndolieze, din nou, scena teatrului românesc. Actrița Aimée Iacobescu a murit la 71 de ani.

Aimée Iacobescu, o mare actriță și colegă cu Stela Popescu și Cristina Stamate, a jucat zeci de roluri în piese și filme, însă va rămâne în inimile tuturor pentru rolul Domniţei Ralu din seria „Haiducii“. Aceasta suferea de cancer de câțiva ani.

Aimee Iacobescu a absolvit în 1968 Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti și a jucat peste 40 de ani pe scena Teatrului Naţional din București. Numele său se regăsește în distribuția a numeroase pelicule de referință.  ”De-aș fi… Harap Alb” (1965), ”Haiducii” (1966), ”Șapte băieți și o ștrengăriță” (1968), ”Zestrea domniței Ralu” (1971), ”Cu mâinile curate” (1972), ”Osânda” (1976),”Revanșa” (1978), sunt doar câteva dintre ele.

”Cred că m-am născut pentru actorie. Pe partea profesională mă consider norocoasă pentru că întotdeauna am avut publicul lângă mine. Nu am să renunț niciodată la Național, acolo am început și tot acolo vreau să mor. Poate unicul lucru care te consolează ca actor în România este modul în care te privesc oamenii pe stradă. Mă doare că teatrul și-a pierdut magia. Când intrai în teatru, uitai tot.(…) În ceea ce mă privește, mi-am iubit toate rolurile și am încercat să fiu cât se poate de sinceră, pentru că sinceritatea, naturalețea reprezintă cheia fiecărui rol. (…) Am căpătat maturitatea, experiența și energia care ar fi fost păcat să se piardă în așteptări inutile. Dacă în teatru convenția este acceptată de spectator, la film el se așteaptă să vadă viață netrucată” – povestea Aimee Iacobescu într-un interviu.

”Radu Beligan îmi spunea ‘soldățelul lui tăticu’, fiindcă dacă se întâmpla să lipsească vreo actriță, îmi dădeau telefon și în maxim 48 de ore învățam rolul și intram pe scenă. Mi-aduc aminte că pe fugă a trebuit s-o înlocuiesc pe Adela Mărculescu într-un turneu cu ‘Idolul și Ion Anapoda’. Am învățat rolul acasă și-n autobuz”, – mărturisea Aimee Iacobescu într-un interviu pentru Agerpres.

Aimee Iacobescu s-a luptat cu sărăcia în ultimii ani din viață, iar tratamentele pentru cancerul de care suferea o costau 3.000 de lei, aproape cat tot atât cât încasa actrița din pensie și ajutorul de la UNITER: „Pe masa de Paște am pus din puținul pe care l-am avut. Banii se duc pe medicamente, așa că am cheltuit pentru mine și mama aproape 200 de lei să luăm puțină carne de miel, ouă, cozonac și pască. Norocul meu este că nu prea am voie să mănânc carne și nici nu îmi place în mod deosebit. Ar trebui să mănânc în schimb anumite fructe. Îmi permit să cumpăr două mere pe săptămână. Dar m-am învățat, mâncarea este singura la care pot face economie. La medicamente și la facturi… chiar nu am cum”, mărturisea Aimee Iacobescu

Sărăcia și boala au determinat-o pe actriță să-și vândă mare parte din obiectele din casă, aceasta declarând în urmă cu câteva luni că mai rămânea cu doar 40 de lei pe lună din pensie. Artista a făcut un apel disperat, în urmă cu un an și jumătate, către actorul Ion Caramitru, președinte al UNITER din 1990 și, totodată, director al Teatrului Național din București, pentru a o ajuta: ”Domnule Carmitru, vreau să trăiesc! Nu mă puteți acuza de asta! Orice om vrea să trăiască! – își începe actrița cu disperare apelul în materialul video de mai jos

Citește și – Cât de frumoasă era! Cum arăta Aimee Iacobescu în tinerețe

Sursă foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter