Căderea dinților fără sângerare sau durere, o nouă sechelă observată la cei care au avut COVID-19

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 07 decembrie 2020, 12:49

A trecut aproape un an de când noul coronavirus, SARS-CoV-2, a început să facă primele victime, dar încă nu se știu multe lucruri despre acest virus pandemic. Oamenii de știință vobesc în ultima perodă despre un nou simptom al bolii COVID-19. De curând, în rândul mai multor pacienți din Statele Unite a fost semnalată o nouă sechelă, cu totul surprinzătoare: căderea dinților.

„Observăm manifestări mai puțin obișnuite, care adesea produc invalidități pacienților noștri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, a declarat dr. William W. Li, președintele unei fundații medicale pentru The New York Times. Această constatare vine după ce, de câteva săptămâni, unii pacienți care s-au vindecat de COVID-19 susțin că și-au pierdut un dinte fără a simți nici cea mai mică durere. Pur și simplu, din senin, dintele a început să se miște și a căzut.

Citește gratuit ediția de decembrie a revistei Unica. O găsești AICI

Farah Khemili, o femeie de 43 de ani din New York, care nu a avut niciodată probleme dentare, a povestit că a simțit, mestecând gumă, că i se mișcă un dinte, iar a doua zi i-a căzut fără să simtă niciun fel de durere. Îngrijorată, femeia a intrat pe un forum pentru pacienții cu așa-numitul „COVID-19 lung” și acolo a descoperit că multe persoane spuneau că au avut probleme dentare după ce au făcut COVID-19.

Citeşte şi: Un tânăr vaccinat împotriva COVID-19 a explicat efectele secundare resimțite

O altă femeie din acel grup susține că pur și simplu i-a căzut un dinte, fără niciun fel de sângere, mâncând înghețată, nicidecum vreun aliment tare. Diana Berrent, fondatoarea acestui grup online de susținere, a povestit despre cazul fiului ei de 12 ani, care și-a pierdut unul dintre dinții adulți la câteva luni după ce a făcut o formă ușoară de COVID-19. O altă femeie s-a plâns că i-a căzut o măsea în timp ce folosea ață dentară.

„SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci și în celulele nervoase și endoteliale. Este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care asigurau hrănirea dinților. Asta ar putea explica de ce pacienților le cad dinții fără să simtă nicio durere, însă trebuie făcute studii suplimentare”, a spus dr. William W. Li.

Până în momentul de față, nu există niciun studiu concret care să recunoască oficial că pierderea dinților reprezintă o sechelă a bolii COVID-19.

Sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter