Erau femei de carieră, dar au ajuns să se vândă pentru o bucată de pâine. Drama femeilor din Venezuela

De Oana Savin, pe
Mai multe femei din Venezuela fac tot posibilul pentru a putea pune pe masă, copiilor, măcar o bucată de pâine. Și cum situația din acea țară s-a înrăutățit, au fost nevoite să renunțe la locurile de muncă, prost plătite, și să fugă în Columbia, în speranța unei vieți mai bune.

Dar nimic nu a mers cum au plănuit. Femei cu studii și cu o carieră înfloritoare, în orice altă țară decât Venezuela, au ajuns să se prostitueze pentru a-și putea întreține copiii.

Mariza, o asistentă medicală, a trecut granița spre Columbia, în urmă cu doi ani. Și-a lăsat în urmă mama și cei doi copii. Pentru că avea studii în spate, femeia se aștepta să își găsească ușor un loc de muncă în domeniul medical.

Dar ușile i-au fost închise în față și nu a reușit să se angajeze nici măcar ca menajeră. Atunci a fost nevoită să ia o decizie extrem de dificilă.

Să fii azi cu un bărbat și mâine cu altul nu e ușor și e foarte periculos. Dar ca mamă nu te mai gândești la asta și faci ce e nevoie să faci. Este frustrant pentru că îți dai seama că ai muncit. Cinci ani de studii, de pregătire, sunt acum cinci ani pierduți, pentru că nu mă pot angaja”, a spus fosta asistentă unor jurnaliști.

În Venezuela, din salariul pe 15 zile, Mariza abia dacă își permitea să cumpere o pungă de făină. Din cauza crizei alimentelor și a produselor, nu găsea nici măcar scutece pentru bebelușul ei.

Ea a povestit cum oamenii se așezau la cozi la magazine încă din timpul nopții, așteptând să primească un bon de ordine pentru a doua zi. Apoi mai așteptau încă o zi pentru a intra în magazin.

Înainte nu era foamete, nu era lipsă de alimente, nu era diziviune. Dacă plecai din țară, plecai de voie, nu de nevoie”, a precizat femeia.

Malcia, o fostă avocată, a plecat tot în Columbia, lăsându-și copiii în grija părinților.

Îmi permiteam să le dau să mănânce doar la micul dejun, poate uneori și la prânz. De cele mai multe ori mergeau flămânzi la culcare”, a povestit ea.

Spera ca în Columbia să găsească o slujbă de menajeră sau bonă. Însă niciodată nu și-a imaginat că va ajunge „la o asemenea extremă”.

Am ajuns să fac lucruri care nu dau bine, doar pentru a supraviețui. Îi cer zilnic iertare lui Dumnezeu pentru că mă gândesc mereu la chipurile copiilor mei, la părinții mei. Nu e ușor, prietene, nu e deloc ușor”, a spus Malcia.

Prin același lucru trece și Erica, în vârstă de 17 ani. Fata are un bebeluș de 7 luni și a fost nevoită să își vândă trupul pentru a face rost de cele necesare copilului. Cum este minoră, nu poate face rost de un loc de muncă.

N-am de gând să îmi las copilul flămând sau fără scutece. Mă consider un copil care crește un copil. Dacă nu era Nicolas Maduro și guvernul lui, acum aș fi studiat pentru a ajunge medic veterinar”, a afirmat tânăra.

Peste 3 milioane de venezueleni și-au părăsit țara, casele și familiile, iar peste un milion dintre ei au emigrat în țara vecină, Columbia.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter