Atacurile de panică, scurt ghid de supraviețuire

De Oana Dinu, pe Ultimul update Luni, 16 martie 2020, 15:20
În numărul de martie 2019 al Revistei Unica am scris un articolul amplu despre atacurile de panică, un fenomen tulburător, care ne dă viețile peste cap. Laura Cătălina Lazurca, psiholog clinician, a făcut și un scurt ghid de supraviețuire în momentele când spaima ne stăpânește rațiunea, mai ales în aceste vremuri grele, în care pandemia de #coronavirus ne-a accelerat temerile interioare.

Nesiguranță, teamă, palpitații și în cele din urmă panică. Ca un carusel în care ne învârtim până uităm de noi. Ca o amputare a voinței de a mai vedea frumosul din tot ce ne înconjoară. Lumea devine instabilă și fricile doboară rațiunea. Așa debutează atacurile de panică. Iar pentru a le face față, avem nevoie de câteva îndrumări.

Scurt ghid pentru supraviețuire în cazul atacurilor de panică

Recunoaște / Admite faptul că ai un atac de panică

Amintește-ți că orice atac de panică se termină oricât de mare ar fi anxietatea, oricât de intense ar fi senzațiile corporale și oricât de terifiantă pare frica. Este doar o chestiune de MINUTE.

Înțelege anatomia și fiziologia din spatele unui atac de panică

E vorba de o reacție fiziologică, normală, a organismului în caz de pericol, o strategie de supraviețuire de pe vremea când nu prea stăteam să analizăm. Devine o problemă când se manifestă constant în situații care nu reprezintă un pericol real, ci noi le dăm o interpretare eronată. Aceste emoții declanșează reacții ale corpului atunci când în mod normal nu ar trebui să o facă.

Vorbește-ți și calmează-te 

Încetează în a te ambala și speria singură, schimbă modul în care îți vorbești despre ce se întâmplă. Asta se poate învăța și exersa. De exemplu, în loc de ”Doamne ce se întâmplă, o să o iau razna sau o să mor” poți să îți spui ”Tocmai exprimentez niște senzații nasoale, dar e doar răspunsul corpului în stare de pericol, o să dureze puțin și va trece”.

Sau în loc de ”nu mai suport, e îngrozitor ce mi se întâmplă” gândește ”așa reacționează corpul meu la stresul ridicat, mulți oameni simt la fel, e o reacție de supraviețuire a organismului”.

Respiră abdominal

Începe să respiri adânc și lasă diafragma să se miște amplu. Secretul este că va stimula nervul vag și va activa sistemul parasimpatic (care induce calmul), opus sistemului nervos simpatic, cel responsabil pentru reacția ”luptă și fugi”.

Relaxează-ți corpul dacă e încordat și tremură sau începe contractarea și relaxarea succesivă dacă ai senzație de leșin.

Distrage-ți atenția, focusează-te pe obiecte externe

De exemplu, concentrează-ți atenția pe 4 lucruri care sunt în jurul tău și le poți vedea, 3 lucruri pe care le poți atinge, 2 lucruri pe care le poți auzi, unul pe care îl poți mirosi sau gusta.

Atacurile de panică se autoalimentează (panica și anxietatea în general fac asta) prin gândurile pe care le ai. Poți alege să îți muți atenția și să numeri, să suni un prieten, să începi să faci niște exerciții sau pași de dans, să vorbești cu vecinul de scaun (dacă ești în avion).

De asemenea, te mai poți distrage prin a-ți turna apă rece pe extremitățile corpului, cum ar fi ceafa. Sau să îți pui gheață pe față, să apelezi la un gust sau miros foarte puternic, sau să reciți o mantră.

Chiar dacă simți că nu ai nici un control asupra atacurilor de panică, de fapt nu este așa

Dacă descoperi și recunoști care sunt factorii declanșatori ai ataculului Tău de Panică, utilizând toate strategiile amintite mai sus, plus ce înveți alături de un terapeut, o să poți gestiona ce se întâmplă cu tine și corpul tău. Atacul de panică este un răspuns al corpului la o situație de pericol iminent, dar… tu nu ești în pericol, doar crezi asta!

Monitorizeză-ți nivelul de stres din organism

Dacă ești conștientă de ce ți se întâmplă, dacă menții nivelul de stres la un nivel acceptabil și ai un stil de viață sănătos, poți preveni atacurile de panică.

Acceptă că nu poți controla totul.

Laura Cătălina Lazurca este psiholog organizațional și psihoterapeut cu formare în NLP, psihoterapie strategică, terapii scurte centrate pe soluții,   IoPT – (terapia identității bazată pe studiul psihotraumatologiei), facilitator de constelații sistemice, membră a societății Britanice de Psihologie (BPS) și a Colegiului Psihologilor din România.

Sursă foto: Shutterstock.com, 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter