Brad natural sau artificial? Cum să alegem bradul de Crăciun

De Adina Radu, pe
Alegerea și împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai plăcute activități în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă, în fiecare an, avem aceeași dilemă – dacă să alegem brad natural sau unul artificial.

Sperăm că următoarele argumente te vor ajuta să faci cea mai bună alegere în această privință.

În ceea ce privește brazii naturali, doar câţiva dintre aceștia mai provin din păduri, în timp ce majoritatea se cultivă pe plantaţii. Aşadar, dacă vei alege un brad natural, vei contribui la susţinerea micilor întreprinzători locali, iar la sfârşitul sezonului de iarnă, copacii ar putea fi tăiaţi şi utilizaţi pentru hrana animalelor sau în alt scop ecologic.

Brazii de Crăciun sunt reciclați sub formă de resturi vegetale și sunt folosiți la amenajări exterioare sau sunt ciopliți și ajung să fie utilizați la crearea unor parcuri de joacă. De asemenea, ei pot fi folosiți împotriva eroziunii plajelor, a lacurilor sau pentru stabilizarea malurilor râurilor. De exemplu, în statul Louisiana din SUA, organizaţiile de mediu folosesc resturile de pomi de Crăciun pentru a consolida zonele umede de coastă, care au fost erodate de uragane, iar în Illinois, acestea sunt utilizate pentru a construi habitate de cuibărit pentru stârci.

Pe de altă parte, brazii de Crăciun naturali sunt crescuți în general cu pesticide, care sunt toxice pentru animale și, în unele cazuri, pentru oameni.

În cazul brazilor artificiali, principalul lor avantaj este că pot fi reutilizaţi în fiecare an, astfel încât investiţia este foarte bună pe termen lung. Așadar, dacă principalul criteriu după care faci alegerea este prețul, atunci bradul artificial este mai avantajos.

Dar pe lângă economia făcută cu brazii artificiali, trebuie să ținem cont și de faptul că aceștia sunt produși din policlorură de vinil (PVC), un plastic ce poate produce dezechilibre hormonale grave. Totuși, este de luat în calcul că și brazii naturali de Crăciun sunt stropiți cu substanțe chimice.

Așadar, indiferent de alegerea pe care o faci, va exista un impact asupra mediului.

În cazul brazilor naturali există pericolul tăierilor ilegale. Cumpără bradul de Crăciun din locuri autorizate pentru a fi sigur că acesta provine dintr-o plantație specială și că, în locul celui tăiat, se va planta alt brad.

Din cauza plasticului din care sunt confecționați, brazii artificiali nu sunt reciclabili și vor continua să polueze Pământul sute de ani după ce au fost aruncați la gunoi. În schimb, bradul natural este biodegradabil și reciclabil.

Foto – 123rf, shutterstock.com

Vezi si cum impodobesti bradul de Craciun intr-un mod original

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter