Cum recunoști cele mai comune tipuri de cancer de piele

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Luni, 28 octombrie 2019, 16:22

Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer și apare, în special, din cauza expunerii prelungite la soare. Dacă este descoperită la timp, boala poate fi tratată cu succes. Cel mai des întâlnite tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazo-celular și carcinomul scuamo-celular, așa că află cum le recunoști.

Carcinomul bazo-celular

Carcinomul bazo-celular se caracterizează prin creșteri anormale de țesut pe piele și apare, de obicei, din cauza expunerii la razele ultraviolete. Tumorile cresc rapid, dacă nu sunt tratate, dar acest tip ce cancer nu se extinde decât în cazuri foarte rare.
Care sunt semnele care ar trebui să te îngrijorere? O rană deschisă, care sângerează și nu se vindecă timp ce câteva săptămâni, prinde crustă, după care începe din nou să sângereze este simptomul cel mai frecvent pentru carcinom bazo-celular.
O pată roșiatică sau iritată, localizată mai ales pe față, piept, umeri, brațe sau picioare este un alt semn de îngrijorare. Uneori, pata prinde crustă și provoacă mâncărimi, alteori nu creează niciun disconfort.
În alte cazuri, poate apărea o umflătură sau un nodul lucios, de culoare roz, roșu sau alb. La persoanele cu părul negre, acești noduli sunt, de obicei, maro sau negri și pot fi confundați cu alunițele. Pe măsură ce cresc, pot fi observate, pe suprafața lor, mici vase de sânge.
Cum recunoști cele mai comune tipuri de cancer de piele
Carcinomul bazo-celular poate fi recunoscut și când apare pe corp un semn asemănător cu o cicatrice, de culoare galbenă, fără linii bine definite. Pielea este strălucitoare și întinsă, iar acest simptom indică faptul că boala este agresivă și s-a răspândit dincolo de ce se vede la suprafață.
În stadiile incipiente, carcinomul bazo-celular poate fi ușor vindecat, însă pe măsură ce tumoarea crește, tratamentul devine tot mai agresiv.

Carcinomul scuamo-celular

Un alt tip de cancer de piele des întâlnit este carcinomul scuamo-celular, care apare ca o zonă bine definită, roșie, îngroșată, care prezintă descuamare. Dacă nu sunt tratate, tumorile se măresc și provoacă decesul.
Carcinomul scuamo-celular poate apărea pe orice parte a corpului, inclusiv pe membranele mucoase și organele genitale, dar cel mai des este localizat pe marginea urechii, buza inferioară, față, scalpul afectat de chelie, gât, mâini, brațe și picioare.
O zonă roșie, care prezintă descuamare și nu este bine definită este un prim semn de boală.
Ar trebui să mergi la medic și când observi o umflătură pe piele, care uneori sângerează și crește rapid.
Alteori, boala se manifestă printr-o rană deschisă, care sângerează sătpămâni întregi.
Un neg care sângerează ocazional și prinde crustă este un alt motiv de îngrijorare.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter