Şocant! Uleiul de palmier omoară urangutanii din Indonezia

De Sandra Sarbu, pe

Aproape 200 de urangutani mai trăiesc astăzi în Indonezia, după ce habitatul lor natural a fost distrus şi înlocuit de plantaţiile de palmieri, ca marii producători de ulei de palmier să câştige de pe urma vânzărilor.
În anul 1990, existau 60.000 de hectare de pădure de mangrove în Tripa, Sumatra, unde locuiau peste 2.000 de specimene de urangutani. În prezent au mai rămas 10.000 de hectare, după ce restul au fost înlocuite de plantaţii de palmieri, iar populaţia de urangutani a scăzut drastic la doar 200 de specimene. Tripa face parte din ecosistemul Leuser şi este una dintre cele mai importante păduri tropicale ecologice din lume.
În momentul de faţă, urangutanii din Sumatra au ajuns pe cale de dispariţie, odată ce habitatele lor naturale au fost distruse, fragmentate şi înlocuite cu plantaţii de palmieri. Unii specialişti sunt de părere că, dacă vor continua defrişările, în următorii 20-30 de ani, urangutanii vor dispărea cu totul.
În Indonezia şi Malaezia, unde se produce în prezent cel mai mult ulei de palmier, pentru a face loc plantaţiilor, copacii din pădurile tropicale sunt arşi, în pământ sunt săpate şanţuri adânci pentru a scurge apele mlaştinilor şi nu doar urangutanii sunt în pericol, însă ei sunt pe cale de dispariţie. Ce e mai grav este că incendiile provocate în pădurile tropicale ard totul în cale, inclusiv animalele care trăiesc acolo. În plus, acum urangutanii sunt vânaţi de braconieri ca să-i vândă ca animale exotice pentru excentrici.

Ce fac autorităţile

În urmă cu doi ani, autorităţile au declarat ilegale defrişările prin ardere, însă nu au făcut mai mult de atât. Marii producători de ulei de palmieri tot continuă să defrişeze în acelaşi mod, într-un ritm accelerat.

La ce e bun uleiul de palmier

Uleiul de palmier este folosit în numeroase produse, pornind de la alimente, la produse de întreţinere a locuinţelor şi până la produse cosmetice. Mai este folosit şi pe post de combustibil alternativ în industria transportului. Problema nu este folosirea acestui ulei în toate produsele, ci faptul că nu este produs într-un mod sustenabil, fără distrugerea ecosistemelor din lume.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter